08.08.2023 Elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhdistys ETKO ry

Kodintekniikan myynnin arvo laski vuoden toisella neljänneksellä lähes kaikissa tuoteryhmissä verrattuna samaan ajankohtaan vuonna 2022. Ainut poikkeus olivat pienet kodinkoneet, joiden myynti kasvoi 0,1 prosenttia

Inflaatio nosti useimpien kodintekniikan tuoteryhmien keskihintoja vuoden toisella neljänneksellä yhteensä 4,9 prosenttia ja vuoden ensimmäisellä puoliskolla 4,8 prosenttia. Myynnin kokonaisarvo jäi silti vastaavasti 4,4 ja 2,8 prosenttia miinukselle. Toisella kvartaalilla myyntiään kasvattivat vain pienet kodinkoneet (0,1 %) ja vuoden ensimmäisellä puoliskolla puhelimet ja oheislaitteet (3,0 %) sekä pienet kodinkoneet (2,8 %).

Tiedot käyvät ilmi GfK:n ja Elektroniikan Tukkukauppiaat ry:n tilastoista 4–6/2023 ja 1–6/2023.

Asuntokaupan ja uudisrakentamisen taantuma heikensi isojen kodinkoneiden kysyntää

Myynnin arvo laski vuoden toisella neljänneksellä 8,4 ja ensimmäisellä vuosipuoliskolla 6,8 prosenttia. Eniten taantuma hidasti uunien, keittotasojen ja kalustepeitteisten kodinkoneiden kauppaa. Lähes kaikki isojen kodinkoneiden hankinnat ovat nyt korvausostoja, esimerkiksi pyykinpesukoneet menestyivät hyvin tässä markkinassa. On syytä olettaa, että asuntokaupan ja rakentamisen taantuma huonontaa tilannetta entisestään vuoden toisella puoliskolla, ennustaa ETK ry:n isot kodinkoneet -jaoston puheenjohtaja Esa Silver.

Keskihintojen nousu avitti pienten kodinkoneiden kaupan hienoiseen kasvuun

Pienten kodinkoneiden myynnin arvo jatkoi hienoista nousua sekä vuoden toisella neljänneksellä (0,1 %) että ensimmäisellä vuosipuoliskolla (2,8 %). Koska kappalemäärät laskivat 7,8 ja 5,4 prosenttia, kasvu selittyy keskihintojen nousulla (8,6 % ja 8,7 %). Vaihtelu oli kuitenkin suurta eri tuoteryhmien välillä. Esimerkiksi Airfryer-friteerauslaitteet, mehustimet, kertalataus- eli kapselikahvikoneet, ilmanpuhdistimet ja varsi-imurit nostivat suosiotaan samalla kun vedenkeittimien, robotti-imureiden ja sylinteri-imuroiden myynti laski, kertoo ETK ry:n pienet kodinkoneet -jaoston puheenjohtaja Taneli Tast.

Viihde-elektroniikan myynti säilyi vuoden toisella neljänneksellä lähes viime vuoden tasolla  

Laitteiden kappalemääräinen myynti laski toisella kvartaalilla 7,3 prosenttia ja ensimmäisellä vuosipuoliskolla 7,4 prosenttia, mutta keskihintojen nousu (6,9 % ja 4,2 %) piti myynnin laskun maltillisena (-0,9 % ja -3,5 %). Vuoden ensimmäisellä puoliskolla televisioita ostettiin kappalemäärissä mitattuna lähes viidennes vähemmän kuin vuonna 2022, mutta toisella kvartaalilla lasku vaimeni muutamalla prosentilla. Äänentoistolaitteista kasvuun ylsivät GfK:n tilastojen mukaan bluetooth-kuulokkeet sekä älyominaisuuksilla varustetut kaiuttimet ja hifilaitteet, kertoo ETK ry:n elektroniikkajaoston puheenjohtaja Markus Nummisalo.  

Kamerakaupan laskeva trendi jatkui

Kameroiden myynti laski vuoden toisella neljänneksellä (-12,1 %) sekä ensimmäisellä puoliskolla (-13,2 %). Lasku näkyi myös kappalemäärissä (-9,4 % ja -11,0 %) sekä keskihinnoissa (-3,0 % ja -2,5 %). Ainoat myyntiään kasvattaneet kuvantamistuotteet olivat action-kamerat.

Kodin tietotekniikan myynti laski 13,1 prosenttia vuoden toisella neljänneksellä

Tietokoneiden myynti taantui viimevuoden toisesta neljänneksestä arvossa (-13,1 %), kappaleissa (-12,3 %) sekä keskihinnassa (-0,8 %) mitattuna. Ensimmäisen vuosipuoliskon vastaavat lukemat ovat GfK:n tilastojen mukaan -13,7, -11,6 ja -2,4 prosenttia. Kannettavat tietokoneet pärjäsivät hieman paremmin kuin pöytäkoneet, mutta molempien myynti laski. Ainoita positiivisiin myyntilukemiin yltäneitä tuotteita olivat tulostimet.

Matkapuhelinten myynti kääntyi pitkästä aikaa laskuun vuoden toisella neljänneksellä

Puhelinten ja oheisleitteiden kappalemääräinen myynti laski toisella kvartaalilla 8,4 prosenttia. Myynnin arvo laski sen sijaan vain 1,4 prosenttia, koska keskihinnat nousivat 7,7 prosenttia. Ensimmäisen vuosipuoliskon vastaavat luvut ovat 3,0, -4,5 ja 7,8 prosenttia. Peruspuhelimien kauppa vilkastui ja älykellojen myynti jatkoi sekin vahvaa kasvuaan.

 

Lisätietoja:

Viihde-elektroniikka ja puhelimet Markus Nummisalo, myyntijohtaja, Samsung Electronics Nordic AB, Suomen Sivuliike, 0400 569 228, m.nummisalo(a)samsung.com
Isot kodinkoneet Esa Silver, toimitusjohtaja, Miele Oy 0400 156 085 esa.silver(a)miele.com
Pienet kodinkoneet Taneli Tast, maajohtaja, Groupe SEB, 040 740 7405, ttast(a)groupeseb.com