28.10.2021 Elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhdistys ETKO ry

Kodintekniikan kauppa kasvoi 3,1 prosenttia vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä - kolmannen kvartaalin tilastoissa kasvu hidastui 0,3 prosenttiin

Kodintekniikan kauppa kasvoi vuoden 2021 alusta mitattuna kaikilla osa-alueilla lukuun ottamatta viihde-elektroniikkaa, missä myynti laski 6,4 prosenttia. Vuoden kolmannella neljänneksellä kaupan arvo laski viihde-elektroniikan lisäksi (-5,4 %) hieman myös tietotekniikan (-2,6 %) ja kuvantamisen (-2,3 %) ja tuoteryhmissä.

Tiedot käyvät ilmi GfK:n ja Elektroniikan Tukkukauppiaat ry:n kokoamista tilastoista 1-9/2021 ja 7-9/2021.

 

Isojen kodinkoneiden kysyntä tasaantui vuoden kolmannella kvartaalilla, mutta ne vauhdittavat silti edelleen kodintekniikan kauppaa

Isojen kodinkoneiden kauppa kasvoi 7,9 prosenttia vuoden 2021 alusta lähtien. Pyykinpesukoneiden ja pyykinkuivainten kauppa jatkui vilkkaana myös vuoden kolmannella neljänneksellä, mutta kylmälaitteiden kysyntä laski hieman verrattuna huippuvuoden 2020 vastaavaan ajankohtaan.  Yhä useampi ison kodinkoneen ostaja päätyy ominaisuuksiltaan monipuolisempaan malliin, toteaa ETK ry:n isot kodinkoneet -jaoston puheenjohtaja Esa Silver. Suotuisa kehitys näkyy ETK ry:n ja GfK:n tilastoissa keskihinnan kasvuna.

 

Pienten kodinkoneiden kauppa jatkoi nousuaan

Pienten kodinkoneiden myynti kasvoi vuoden 2021 alusta mitattuna 8,4 prosenttia. Kolmannella kvartaalilla kasvua mitattiin 3,7 prosenttia. Korvausostojen lisäksi koteihin hankitiin enenevässä määrin tuotteita, joita siellä ei ole aiemmin ollut. GfK:n keräämien tilastojen mukaan sellaisia ovat muun muassa espressolaitteet ja robotti-imurit. Karvanpoistolaitteiden myynnin kasvua selittänee ainakin osittain paluu toimisto- tai hybridityöhön, mutta silitysrautojen myynti on siitä huolimatta laskenut, sanoo ETK ry:n pienet kodinkoneet -jaoston puheenjohtaja Lauri Paavola.

 

Älypuhelimien myynti vilkastui 5G-tekniikan myötä

GfK:n kokoamien tilastojen mukaan peräti neljännes suomalaisista ehti jo hankkia 5G-tekniikkaa hyödyntävän älypuhelimen vuoden 2021 kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana. Puettavan elektroniikan kysyntä on sekin vahvassa nousussa, ja suurin kasvu nähtiin älykelloissa. Niiden suosio lisääntyi entisestään vuoden kolmannella neljänneksellä, kertoo ETK ry:n elektroniikkajaoston puheenjohtaja Markus Nummisalo.

 

Tietotekniikan kasvu jatkui lukuun ottamatta kannettavia ja näyttöjä

Tietotekniikan myynti kasvoi vuoden 2021 alusta mitattuna 3,2 prosenttia. Kannettavia tietokoneita ostettiin kuitenkin vuoden kolmannella neljänneksellä vähemmän kuin samaan aikaan viime vuonna. Se oli osaltaan kääntämässä heinä-syyskuun tietokonemyynnin 2,6 prosentin laskuun. Sama trendi havaittiin myös näytöissä. Pöytäkoneiden, pelikoneiden, hiirien ja näppäimistöjen kauppa jatkoi sen sijaan kasvuaan.

 

Viihde-elektroniikan kauppa ei yltänyt huippuvuoden 2020 lukemiin

Viihde-elektroniikan myynnin lasku jatkui vuoden kolmannella neljänneksellä (-5,4 %). Televisioissa negatiivista kehitystä vauhditti suosittujen 55-tuumaisten ja sitä pienempien mallien vähentynyt kysyntä. Isojen ruutujen osuus kasvoi sen sijaan entisestään, mutta se ei riittänyt korvaamaan myynnin laskua muissa kokoluokissa. Äänentoistolaitteiden kysyntä ei sekään yltänyt huippuvuoden 2020 lukemiin. Kasvua nähtiin vain joidenkin kategorioiden alaryhmissä, kuten täysin langattomat kuulokkeet sekä soundbar-kaiuttimet ilman subwooferia.

 

Kamerakaupan myynti kääntyi miinukselle vuoden kolmannella neljänneksellä

Kameroiden myynti kasvoi 8,6 prosenttia vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä. Kolmannella kvartaalilla myynti kääntyi kuitenkin 2,3 prosentin laskuun. GfK:n tilastojen mukaan suosiotaan menettivät perinteiset peilietsimellä varustetut järjestelmäkamerat sekä kompaktikamerat. Positiivista kehitystä mitattiin vuoden 2021 alusta lähtien peilittömissä järjestelmäkameroissa, action-kameroissa ja videokameroissa.

 

Lisätietoja:

Viihde-elektroniikka ja puhelimet Markus Nummisalo, myyntijohtaja, Samsung Electronics Nordic AB, Suomen Sivuliike, 0400 569 228, m.nummisalo(a)samsung.com
Isot kodinkoneet Esa Silver, toimitusjohtaja, Miele Oy 0400 156 085 esa.silver(a)miele.com
Pienet kodinkoneet Lauri Paavola, avainasiakaspäällikkö, Philips Finland, 050 585 9258, lauri.paavola(a)philips.com

 

Tämän tiedotteen tekstin voi ladata pdf-muodossa tästä.
Tilaston grafiikoineen voi ladata pdf-muodossa tästä.