04.09.2023 Kirjakauppaliitto ry

Antti Tuomaisen erikoisteos saatavilla vain viikon ajan – Pienoisromaanilla juhlistetaan Kirjan päiviä 4.–10.9.2023

Vuotuisia Kirjan päiviä juhlistetaan jälleen 4.–10.9.2023. Samalla viikolla muistutetaan lukutaidon ja koulutuksen merkityksestä viettämällä Kansainvälistä lukutaitopäivää. Tänä vuonna Kirjan päivien nimikkokirjailijana on Antti Tuomainen, jonka juhlateos Tapahtuu huomenna on lämmin ja hulvattoman pimeä tarina miehestä, joka tekee kaikkensa saadakseen pitää pienen tyttärensä huoltajuuden.

Antti Tuomaisen uusin teos on tarina elämän odottamattomista käänteistä. Tarinan päähenkilö Petteri on puhelinennustaja – ja surkea työssään. Elämänhallintaa mutkistavat myös vaaralliseksi rikolliseksi paljastuva pomo ja houkutteleva tarjous, joka tarjoaa Petterille mahdollisuuden ratkaista kaikki ongelmansa.

“Meistä useimmilla on varmastikin kaipuu varmuuteen ja tulevaisuuden ennakointiin, mutta tulevaisuus on aina epävarma ja täynnä yllätyksiä. Esimerkiksi pandemia heitti koko maailman ylösalaisin muutama vuosi sitten. Kun kutsu nimikkokirjailijaksi esitettiin, olin kunniasta todella otettu. Samalla koin, että viime vuosien tapahtumien vuoksi juuri nyt on hyvä aika kirjoittaa juuri tämä tarina”, kertoo Antti Tuomainen pienoisromaaninsa taustoista.

Kirjan päivien vuoden 2023 nimikkokirjailija Antti Tuomainen on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä nykykirjailijoistamme. Hänen teoksiaan on julkaistu yli 30 maassa. Britannian arvostetuimpiin sanomalehtiin kuuluva The Times on nimennyt Tuomaisen Euroopan hauskimmaksi kirjailijaksi. Hänen tuotantoonsa perustuva tv-sarja sai ensi-iltansa viime vuonna, ja nyt tekeillä on Hollywood-elokuva.

Kirjan päivien erikoisteosta jaetaan kirjakaupoissa kaupanpäällisenä vain viikon ajan

”Kirja-alalla kaupat ovat aina olleet paljon enemmän kuin ostospaikkoja. Kirjakaupoissa on kautta aikain haettu paitsi tietoa ja viihdettä myös elämyksiä ja inspiraatiota. Samalla kirjakaupat ovat auttaneet kansallisen lukutaidon ja kulttuurin kehittämisessä. Kirjan päivien perinne, jossa kirjakaupat kustantavat keräilyteoksen ja jakavat sitä vain juhlaviikon ajan, syntyi halustamme muistuttaa suomalaisia tästä moninaisesta roolistamme”, kertoo toimitusjohtaja Laura Karlsson Kirjakauppaliitosta.

Kirjakauppiaat haluavat toki myös muistuttaa lukevaa yleisöä siitä tosiasiasta, että kirjoja tuotetaan vain niin kauan kuin kirjoille löytyy niitä ostavaa yleisöä ja paikka, josta kirjoja voi ostaa.

“Kirjakaupat olivat pitkään itsestäänselvyys lähes joka paikkakunnalla. Nykyisin ne alkavat olla valitettavan harvinaisia etenkin suurempien kaupunkien ulkopuolella. Haluammekin kannustaa kaikkia kirjojen ja lukemisen ystäviä vierailemaan silloin tällöin kirjakaupoissa – ja nyt etenkin juhlaviikolla asioivia kiitämme vuotuisella keräilyteoksella”, jatkaa Karlsson.

Antti Tuomaisen kirjaa Tapahtuu huomenna jaetaan 4.–10.9.2023 kaikille vähintään 20 eurolla kirjoja ostaneille. Kirja on saatavissa vain kaupanpäällisenä ja vain Kirjan päivien ajan niin kauan kuin kirjoja riittää. Tiedot kirjaa jakavista kirjakaupoista löytyy osoitteesta www.kirjanpaivat.fi.

Aiempia nimikkokirjailijoita ja juhlateoksen kirjoittajia ovat olleet Tuomas Kyrö, Jari Tervo, Anna-Leena Härkönen, Kari Hotakainen, Ronja Salmi, Roope Lipasti, Leena Lehtolainen, Heli Laaksonen, Enni Mustonen ja Matti Rönkä.

Kirjan päivillä lähes 100-vuotiaat juuret

Kirjan päivien historia juontaa juurensa vuonna 1925 syntyneeseen Kirjan ja ruusun päivään. Suomessa perinnettä ylläpitäneet kirjakauppiaat uudistivat juhlapäivän nykyaikaan soveliaammaksi lukemisen juhlaviikoksi.

”Ydinajatus Kirjan päivien taustalla on säilynyt läpi vuosikymmenten. Kirjat ja lukeminen ovat ihmisille tärkeä hyvinvoinnin lähde sekä kulttuuriperinteen tärkeä välittäjä”, muistuttaa Karlsson.

Kansainvälisen lukutaitopäivän takana ovat muun muassa YK ja UNESCO. Tänä vuonna lukutaitopäivää vietetään perjantaina 8.9. eri puolilla maailmaa. Lisätietoa lukutaidon merkityksestä ihmisten elämälle ja tulevaisuudelle on koonnut sivuilleen muun muassa Suomen YK-liitto.

Antti Tuomainen Wikipediassa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Antti_Tuomainen

Lisätietoja teosta jakavista kirjakaupoista: www.kirjanpaivat.fi

Lisätietoja Kirjan päivistä

Laura Karlsson
toimitusjohtaja, Kirjakauppaliitto
puh. 050 571 5511
laura.karlsson@kirjakauppaliitto.fi

Haastattelupyynnöt kirjailijalle ja mediakappaletilaukset

Jan Erola
tiedottaja, Kirjan päivät
Puh. 040 506 4612
jan.erola@kravat.fi

Kuva kirjailijasta:
https://mediapankki.otava.fi/

Kirjan kansikuva:
https://1drv.ms/i/s!Alz7QDiDuygrgowPoxA59kVIdbkXiA?e=uCJE4r