26.03.2021 Muoti- ja urheilukauppa ry

Aikailu saa riittää – kauppojen koronatuet saatava nopeasti konkurssien välttämiseksi

Suunniteltujen liikkumisrajoitusten alueilla pääkaupunkiseudulla ja Turussa toimii merkittävä määrä suurissa vaikeuksissa olevia muoti- ja urheilukauppoja. Isoimpienkin yritysten maksukyky muuttuu tukalaksi, jos vaihto-omaisuutta ei saada purettua markkinoille. Tukien tulisi olla saatavilla nopeasti.

Mikäli liikkumisrajoitukset tulevat käyttöön, monet muoti- ja urheilukaupat joudutaan käytännössä sulkemaan, vaikka rajoitukset eivät sitä vaadi. Esimerkiksi ravintolat saavat sulkutilan johdosta korvauksia, jos yrityksen tilat ovat suljettuina yli 15 vuorokautta. Muoti- ja urheilukauppa ry peräänkuuluttaa yhdenvertaisuutta myös erikoiskaupan toimijoiden tukemisessa. Yhdistyksen mukaan alan pitkään jatkunut vaikea tilanne koskettaa nyt kaiken kokoisia toimijoita.

–Jos tukea maksettaisiin yrityksille, joissa on enintään 49 työntekijää, jäisi pääosa vaikeuksissa olevaa muoti- ja urheilukauppaa vaille tukia. Varsinkin Helsingissä tavaratalot ja isot kauppaketjut keskustassa ja kauppakeskuksissa työllistävät reilusti enemmän kuin alle 50 henkeä. Mahdolliset tuet tulisi saada myös heidän ulottuvilleen, vaatii yhdistyksen toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää

–Esimerkiksi ravintoloihin verrattuna muoti- ja urheilukauppojen yrityskoko on suurempi. Tuen tulisikin olla toimitilakohtainen, sillä useimmilla ketjuilla on toimipisteitä keskustan lisäksi myös monissa kauppakeskuksissa sulkualueella. 

Jos toimipisteestä toimitettaisiin verkko-ostoksia, tämän ei tulisi olla tuen saannin este. Näin turvattaisiin postimyynnin ja ”click & collect” myynnin tasapuolisuus. 

–Suomessa toimivien kauppojen yksi kilpailuetu ulkomaisiin verkkokauppoihin verrattuna on mahdollisuus saada tuotteet nopeasti noutamalla ne myymälästä tai noutopisteestä, Kankaanpää kertoo. 

Tukien toivottaisiin olevan nopeasti yritysten saatavilla. Toisin kuin moni muu kaupan alat, varsinkin vaate- ja kenkäkaupat kilpailevat suoraan ulkomaisten verkkokauppojen kanssa ja korkeat vuokrat vaarantavat yhä useamman kivijalkakaupan toiminnan sulkutilanteessa. Pelkästään pandemian aiheuttama asiakasvirtojen lasku näkyy jo nyt keskustojen liiketilojen autioitumisena.

Lisätietoja: Velimatti Kankaanpää, toimitusjohtaja, Muoti- ja urheilukauppa ry, +358 400 600 037, velimatti.kankaanpaa@muotijaurheilukauppa.fi