14.07.2021 RASI ry

Rautakaupassa jatkui koronavuoden hyvä myynnin kehitys

Rautakaupan myynti jatkoi kasvuaan vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla. Rakennus- ja sisustustarvikekaupan yhdistyksen tilastojen mukaan myynti kasvoi tammi-kesäkuussa yli 7 %. Vuoden toinen kvartaali oli selkeästi ensimmäistä kiivastahtisempi. Pihoihin ja puutarhoihin satsaaminen sekä kesämökkien ja muiden kiinteistöjen kunnostaminen kasvattivat myyntiä. Optimaalisten ulkomaalauskelien puuttuminen helteisessä kesässä näkyy puolestaan tavallista maltillisemmin käyneenä maalikauppana.

-Tämän tasoisen kasvun saaminen viime vuoden erityisen kovien kasvulukujen jälkeen on erittäin harvinaista, kertoo RASIn toimitusjohtaja Minna Liuksiala.

-Osa hyvästä myynnin kehityksestä tulee selkeästi voimakkaasta puutavaran hintojen noususta, mutta lähes kaikki tuoteryhmät olivat kuitenkin kehityksellä, jatkaa Liuksiala.

Pihoihin ja puutarhoihin satsataan edelleen

Pihan ja puutarhan laittamisen hyvä trendi on jatkunut alkuvuonna, mutta kasvun kovin vauhti näyttää jo taittuneen. Jos viime keväänä piha ja puutarhan myynnin kasvu oli lähes 20 %, jäätiin tänä vuonna alle 10 %:iin. Lämpimät kelit tekevät piha-asumisesta tärkeää ja omaan pihaan satsaaminen korostuu. Toisaalta helteet eivät houkuta isoimpiin remontteihin, vaan niitä siirretään eteenpäin syksyyn. Moni terassirakentaja on myös siirtänyt projektiaan johtuen puutavaran kovasta hinnannoususta. Hinnankorotukset karkottavat jo asiakkaita rautakaupasta ja koko kevään jatkunutta sahatavaran hintarallia katsotaan toimialalla huolestuneena.  

Helteet hillitsevät maalausintoa

Koko kesän jatkuneet helteet ovat osaltaan jarruttaneet monien asuntojen maalaussuunnitelmia ja yksi kesän yleisimmistä remonteista onkin jäänyt monelta tekemättä. Tämä on osaltaan näkynyt hiukan laskeneena maalien myyntinä.

-Ulkomaalausta ei suositella tehtäväksi helteillä ja pitkään jatkuneet yli +25-asteiset kelit ovat jo inhimillisestikin katsoen siihen liian kuumia. Tänä kesänä ei ole ollut juurikaan niitä optimaalisia 15-20 asteen pilvipoutapäiviä ollut, Liuksiala toteaa.

Kiinteistökauppojen viime vuoden kehitys omakotitalojen ja etenkin kesämökkien osalta tarkoittaa kuitenkin vahvaa kiinteistön kunnostamisen tarvetta laajasti.

-Harvalle ostettu mökki käy sellaisenaan, oman perheen yksilölliset tarpeet ja yleinen trendi asumismukavuuden nostamisesta myös vapaa-ajan asunnolla tarkoittavat usein tihentynyttä rautakauppa vierailun tarvetta. Tämä näkyy rautakaupassa kasvulukuina, kommentoi Liuksiala.

 

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Minna Liuksiala, RASI ry, 050 3834465, minna.liuksiala@rasi.net