01.03.2023 RASI ry

Rakennus- ja sisustuskauppa hiipui vuoden loppua kohti – remonttipuolella odotetaan yhä kasvua

Rautakaupalle vuosi 2022 oli kaksiosainen. Alkuvuonna kauppa kävi mutta loppuvuotta kohden nähtiin selvää hiipumista. RASI ry ennakoi remonttihankkeiden kasvavan tänä vuonna uudisrakentamiseen vähentymisestä huolimatta.

Rautakaupoissa vuosi 2022 alkoi vauhdikkaasti Rakennus- ja sisustuskauppa RASI ry:n tuoreiden myyntitilastojen mukaan. Viime vuoden alussa rakentamisen aloitukset lisäsivät selvästi rautakauppojen myyntiä. Ammattirakentamisen kohteet olivat viime vuoden alussa hyvässä vauhdissa. Vuoden loppupuolella rakentaminen alkoi hiipua ennakoidun mukaisesti.

RASI ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksialan mukaan suomalaisten halu ja uskallus kotien vaihtamiseen ja isompien remonttien tekemiseen tyrehtyi nopeasti korkojen nousun ja oman talouden epävarmuuksien vuoksi. Samoin ammattisijoittajien varovaisuus ja kasvanut myymättömien kohteiden määrä on siirtänyt isompien rakennuskohteiden aloituksia. Loppuvuosi 2022 oli asuntokaupassa hyvin hiljaista.

RASI ry:n tilastojen mukaan rakentamisen kaupan alan kasvu päätyi lopulta 0,4 prosenttiin vuonna 2022. Vuoden ensimmäisen kvartaalin jälkeen kasvulukema osoitti vielä +17.4 prosenttia mutta vuoden viimeinen kvartaali päätyi jo -5,5 prosentin laskuun.

Valtiovarainministeriön 17.2 julkaiseman rakentamisen raportissa lähitulevaisuuden epävarmuuksien odotetaan jatkuvan vuoden 2023 ajan. RASI ry:n Minna Liuksialan mukaan uusien rakennuskohteiden aloitusten vähentyessä rautakaupassa odotetaan kuitenkin remonttihankkeiden kasvua.

”Kuluttajien remonttihankkeet ja aikeet ovat vahvasti keskittyneet kotien energiatehokkuuden parantamiseen ja saman odotetaan jatkuvan lähiaikoina”, toteaa Liuksiala.

Kodit ja vapaa-ajan asunnot ovat suomalaisten suurimpia investointeja ja niiden ylläpito ja korjaus ovat arvon- ja asumiskunnon säilymisen osalta välttämättömiä. Laiminlyönnit korjauksissa tulevat asukkaille kalliimmiksi kuin hyvän suunnittelun ja remontoinnin oikean ajoituksen varmistaminen.

”Tämä seikka tukee korjausrakentamisen jatkumisen positiivista näkymää. Lisäksi isommista remonteista muutkin kuin lämmityslähteen vaihtaminen tuovat usein säästöä sähkölaskuissa ja parantavat asumisviihtyisyyttä”, toteaa Liuksiala.

Lisätietoja:
Minna Liuksiala, p. 050 3834 465