09.06.2021 Muoti- ja urheilukauppa ry

Muotikauppa toipuu vasta etätyön vähentyessä

Pandemian selkä ei ole taittunut muotikaupassa vieläkään. Toukokuussa myynti kasvoi viime vuodesta, mutta edelleen koko alkuvuoden myynti jäi 33 prosenttia jälkeen normaalivuosista. Urheilukaupoissa sen sijaan jatkuu pandemian tuoman liikkumistrendin vaikutus. 

Muotikauppojen myynti kasvoi toukokuussa 17,5 prosenttia viime vuodesta. Tammi-toukokuun 2021 kumulatiivinen myynti on kuitenkin edelleen 33 prosenttia normaalivuoden alapuolella. Muodin verkkokauppa kasvoi alkuvuonna yli 110 prosenttia.

Urheilukauppojen vaatemyynti sen sijaan kasvoi tammi-toukokuussa 22 prosenttia ja on jo normaalivuotta 2019 korkeammalla tasolla. Kasvua on kertynyt alkuvuonna 1,5 prosenttia vuoteen 2019. Myös välinekauppa on jatkanut kasvuaan – pyöriä suomalaiset ostivat 172 prosenttia enemmän kuin vertailuvuonna 2019. 

–Muotikauppa toipuu vasta turvallisten perhejuhlien, tilaisuuksien, kulttuuri- ja ravintolapalveluiden avauduttua ja etätyön vähennyttyä. Patoutunutta kysyntää ja kasvaneita talletuksia on paljon, mikä voi purkautua sopivassa ilmapiirissä nopeasti, sanoo Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää

Suomessa etätyö on ollut reilusti yleisintä Euroopassa. Neljännes työllisistä teki etätöitä vuonna 2020, mikä on merkinnyt erityisesti työpaikkapukeutumisen kysynnän lamaa.

–Korona on runnellut muotikauppaa kaikkialla Euroopassa. EU-maiden avautuessa myös vaatteet ja kenkät alkavat taas käydä kaupaksi. Patoutunut kysyntä voi purkautua jopa ennakoivasti, koska sesonkeja on jäänyt väliin pidemmällä aikavälillä. Rokotusten edistyessä ja turvallisuuden tunteen lisääntyessä tilaisuuksia ja juhlia kotona ja työpaikoilla aletaan taas järjestää, arvioi Kankaanpää. 

Kesän turismisesonki ei kuitenkaan tuo alalle vielä helpotusta, sillä matkustaminen Suomeen on tiukasti rajoitettua. Toisaalta maakuntakeskukset hyötyvät kotimarkkinoiden avautumisesta.

Lisätietoja: Velimatti Kankaanpää, toimitusjohtaja, Muoti- ja urheilukauppa ry, +358 400 600 037, velimatti.kankaanpaa@muotijaurheilukauppa.fi