09.01.2024 Kirjakauppaliitto ry

Joulukauppa kokosi yhteen koko vuoden puhutuimmat kirjat

Joulukuun kirjamyynti osoittaa, että lahjaksi halutaan antaa vuoden aikana palkittuja tai muuten puhuttaneita teoksia. Joulukaupassa korostuvat myös joulun teemakirjat sekä perinteisesti vuoden lopussa ilmestyvät teokset.  

Joulukuun Mitä Suomi lukee -lista on julkaistu. Vuoden suurimpia kirjailmiöitä edustava Satu Rämön trilogia näkyy vahvasti listalla edelleen, kun listan ykkösenä jatkaa edellisen kuukauden tapaan Satu Rämön Jakob (WSOY, 2023).

Loppuvuodesta palkintoja ja mainintoja keränneet teokset nousivat odotetusti korkealle Mitä Suomi lukee -listalla. Finlandia-voittaja Sirpa Kähkösen 36 uurnaa (Siltala, 2023) oli painetun kotimaisen kirjallisuuden listaykkönen. Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintovoittaja ja Finlandia-ehdokas Iida Turpeisen Elolliset (Kustantamo S&S, 2023) oli saman listan sijalla kolme ja vuoden 2023 tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saaja Antti Järven Minne katosi Antti Järvi (Gummerus, 2023) oli tietokirjojen listaykkönen.

Sointu Borgin esikoisteos Röyhkeästi rohkea (Supla, 2023) keräsi kiinnostusta monipuolisesti eri formaateissa. Teos oli joulukuussa äänikirjamuotoisten tietokirjojen listaykkönen ja koko kirjamyynnin huomioivalla listalla sijalla kymmenen.

Joulukuun kirjamyynnin erityispiirteet

Sekä vuodenvaihde että joulun juhlistaminen näkyivät joulukuun kirjamyynneissä. Perinteisesti syksyllä ilmestyvät Mitä Missä Milloin (Otava, 2023) sekä Guinness World Records 2024 (Otava 2023) olivat molemmat 20 parhaiden myyneen kirjan joukossa kirjojen kokonaismyyntiä tarkasteltaessa. Lisäksi joulukuun listoille nousivat jouluteemaiset teokset kuten Ann-Christin Antellin Loviisan joulu (Gummerus 2023) ja Mauri Kunnaksen klassikkoteos Joulupukki ja Noitarumpu (Otava 2022, 9. uud. p.).

Mitä Suomi lukee -tilastot perustuvat kirjakauppojen myyntilukuihin kivijalka- ja verkkokaupoissa, lukuaikapalveluiden kuunnelluimpiin ja luetuimpiin kirjoihin sekä Lehtipisteen ja markettien myyntiin.    

Tilastot kokoaa Kirjakauppaliitto ja niistä viestitään Instagramissa @mitasuomilukee -tilillä ja Facebookissa Mitä Suomi lukee -sivulla. Kaikkiin tilastoihin pääsee tutustumaan osoitteessa www.mitasuomilukee.fi 

Lisätietoja  

Laura Karlsson, toimitusjohtaja, Kirjakauppaliitto
050 571 5511, laura.karlsson@kirjakauppaliitto.fi