Uutinen

Näe ry: Historiallinen asetusmuutos uudistaa suomalaista silmäterveydenhuoltoa

Näe ry: Historiallinen asetusmuutos uudistaa suomalaista silmäterveydenhuoltoa

Teksti Taija Lintumäki
Share

4.7.2025

Share

Optisen alan kasvu jatkui voimakkaana alkuvuonna 2025 – alan uudistumista vauhdittaa myös valtioneuvoston päätös kumota terveydenhuollon ammattihenkilöasetuksen 16 §. Muutos vahvistaa optikoiden roolia ja parantaa silmäterveyspalvelujen saavutettavuutta.


Näkeminen ja silmäterveys Näe ry iloitsee valtioneuvoston päätöksestä, jolla kumotaan terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun asetuksen 16 §. Päätös tuo mukanaan mittavia parannuksia kansalaisten pääsyyn näönhuollon palveluihin ja sujuvoittaa koko silmäterveydenhuollon toimintakenttää. Tiedot selviävät yhdistyksen tiedotteesta.

”Tämä on historiallinen hetki. Vihdoin Suomi on samassa linjassa muiden Pohjoismaiden kanssa. Pykälän kumoaminen on vaatinut vuosien työn ja yhteistyötä yli hallituskausien”, sanoo Näe ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

Muutos tuo optikoiden koko osaamisen käyttöön

Asetuksen kumoaminen mahdollistaa optikoiden osaamisen täysimääräisen hyödyntämisen. Esimerkiksi alle 8-vuotiaat tai perusterveet taittovirheestä kärsivät voivat jatkossa saada silmälasimääräyksen suoraan optikolta. Päätös astuu voimaan 1.8.2025.

”Nyt asiakkaiden ei enää tarvitse miettiä, voiko optikko määrätä silmälasit – aina voi mennä ensin optikolle. Tarvittaessa optikko ohjaa asiakkaan aina silmälääkärille. Moniammatillinen yhteistyö vahvistuu entisestään”, kertoo Tast.

Muutos keventää julkisen terveydenhuollon kuormaa merkittävästi, sillä se vapauttaa yksityissektorilta jopa 150 000 silmätautien erikoislääkärikäyntiä vuosittain.

Alkuvuosi 2025 toi vahvaa kasvua – erityisesti vähittäiskaupassa

Näe ry tiedotti myös optisen alan kasvun jatkuneen tilastojen valossa vahvana. Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä optisen alan vähittäiskaupan liikevaihto kasvoi 11,7 prosenttia ja nousi 107 miljoonaan euroon. Henkilöstömäärä kasvoi 5,6 prosenttia ja palkkasumma 7,5 prosenttia. Myös tukkukauppa kasvoi, joskin maltillisemmin (+0,8 %).

”Optinen ala sai selkeästi lisää vauhtia muun erikoiskaupan positiiviseksi kääntyneestä kehityksestä. Merkittävin muutos on silti työntekijämäärän ja sen myötä palkkasumman kasvu. Se kertoo optisen alan yritysten luottamuksesta siihen, että alan hyvä kehitys jatkuu”, sanoo Tast.

Kasvua tukevat rakenteelliset tekijät – osaajapula haastaa

Alan kasvua vauhdittavat erityisesti väestön ikääntyminen ja optikkoliikkeiden määrän kasvu eri puolilla Suomea. Samaan aikaan alalla kärsitään pahenevasta osaajapulasta.

”Osaajapula toisaalta haastaa alaa kehittämään houkuttelevia urapolkuja ja koulutusratkaisuja ja toisaalta johtaa alaa hyödyntämään täysimääräisesti kehittyvän silmäterveysteknologian tuomia mahdollisuuksia”, Tast toteaa.

Ennaltaehkäisy, teknologia ja "näyttöistyvä" yhteiskunta muovaavat tulevaisuutta

Alan ennakointityössä tunnistetaan viisi keskeistä teemaa: tuoteteknologian kehitys, asiakaskokemus, kestävä kehitys, silmäsairauksien diagnostiikka ja hoito sekä ennaltaehkäisevä näönhuolto. 

”Ennaltaehkäisevän näönhuollon trendeissä näkyy vahvasti väestön ikääntyminen ja sen myötä tulevan haasteen vaatimat uudet teknologia- ja palveluinnovaatiot. Samalla yhteiskunnan ’näyttöistyminen’ tuo mukanaan uudenlaisia näkemisen haasteita eri ikäryhmille, kuten lasten likinäköisyyden yleistymisen, silmien rasittumisen lisääntymisen sekä tarpeen kehittää digilaitteiden käyttöön soveltuvia silmälasilinssiratkaisuja”, sanoo tiedotteessa Fenno Optical Oy:n toimitusjohtaja ja Näe ry:n hallituksen jäsen Rainer Nyman.

”Ennakointityö on meille keskeinen työkalu, jonka avulla voimme tunnistaa alan muutossignaaleja ajoissa ja varmistaa, että ala pysyy kehityksen kärjessä”, summaa Tast.

Näkeminen ja silmäterveys Näe ry on Erikoiskaupan liiton jäsenyhdistys sekä ETU Terveysalojen jäsen.