Näkemisen ja silmäterveyden ala kasvoi – silmälääkäripalvelut vauhdittivat liikevaihtoa


6.5.2025
Näkemisen ja silmäterveyden toimiala ylsi viime vuonna 581,6 miljoonan euron liikevaihtoon, mikä merkitsi 6,3 prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna. Vahvinta kasvu oli silmälääkäripalveluissa, kun taas vähittäis- ja tukkukauppa etenivät maltillisemmin. Tiedot selviävät Näkeminen ja silmäterveys Näe ry:n tiedotteesta.
Vuosi 2024 oli vahva näkemisen ja silmäterveyden toimialalle. Liikevaihto nousi 6,3 prosenttia edellisvuodesta, yltäen yhteensä 581,6 miljoonaan euroon. Kasvua vauhditti erityisesti silmälääkäripalveluiden kysyntä, vaikka myös optisen alan vähittäis- ja tukkukauppa kasvoivat maltillisesti.
Suurin osa alan liikevaihdosta kertyi edelleen optisen alan vähittäiskaupasta (71,4 %), kun taas tukkukaupan osuus oli 17,6 prosenttia ja silmälääkäripalveluiden 11 prosenttia.
”Alan vertailukelpoinen liikevaihto kehittyi viime vuonna hyvin, erityisesti verrattuna muuhun erikoiskauppaan. Väestön ikääntyminen ja omaan terveyteen ja hyvinvointiin pienesti investoiminen epävarmoina aikoina vetivät liikevaihdon kasvua," sanoo tiedotteessa Näkeminen ja silmäterveys Näe ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.
Tast nostaa esiin myös alan kustannuspaineet:
"Optisen alan vähittäiskaupan palkkasumma oli poikkeuksellisen korkea; lähes 30 prosenttia liikevaihdosta, mikä on alan kasvua kovemmassa nousussa ja siten saattaa tuoda toimijoille kannattavuusongelmia. Myös henkilöstön määrä on kasvanut."
Vähittäiskaupan henkilöstömäärä kasvoi 5,8 prosenttia ja palkkasumma nousi 7,2 prosenttia. Sen sijaan tukkukaupan puolella henkilöstömäärä ja palkkasumma laskivat lievästi, vaikka liikevaihto kasvoi.
Tuotemyyntiä vauhditti hintojen nousu – piilolinssien hinnat pitivät pintansa
Silmälasien ja aurinkolasien keskihinnat nousivat hieman (0,5 %), mutta tuotteiden kokonaisvolyymi laski piilolinssejä lukuun ottamatta. Keskimääräinen silmälasipari maksoi 289 euroa ja aurinkolasipari 63 euroa. Piilolinssien hinnat säilyivät matalina, sillä kertakäyttölinssit hallitsevat markkinaa.
"Kokonaisuutena vuosi 2024 oli taloudellisilla mittareilla mitattuna jälleen toimialan ennätysvuosi! Hintatasoa nosti yleinen inflaatiokehitys. Poikkeuksena olivat piilolinssit, joiden keskihinta pysyi matalana – noin 1,50 euroa kappaleelta, eli vain kahvikupillisen verran. Tätä selittää kertakäyttölinssien suuri osuus myynnistä," Tast toteaa tiedotteessa.
Verkkokauppa kasvaa hillitysti – kivijalka säilyttää vahvan asemansa
Verkkokaupan osuus liikevaihdosta kasvoi vajaan prosenttiyksikön verran ja oli viime vuonna 12,8 prosenttia (2023: 11,9 %).
"Optisella alalla kivijalan asema on poikkeuksellisen vahva. Verkkokauppa kasvaa, mutta hillitysti, sillä piilolinssien kaupasta suurin osa on jo verkossa. Näöntutkimuksen ja silmäterveyspalveluiden digitalisoituminen jatkuu ja tarjonta myös verkkoalustoilla lisääntyy jatkossa," Tast arvioi.
Katse tulevaan – trendikartta tuo suuntaa murroksen keskellä
Optisen alan toimintaympäristö muuttuu nopeasti. Kuluttajakäyttäytyminen, teknologia ja suhtautuminen omistamiseen muovaavat kenttää ja haastavat alan uudistumaan. Näe ry:n uusi trendikartta tarjoaa jäsenille välineen seurata toimintaympäristön kehitystä ja valmistautua tulevaan.
"Kun ymmärrämme muutosvoimia ajoissa, voimme auttaa optisen alan yrityksiä pysymään kehityksen kärjessä ja vastaamaan asiakkaidensa muuttuviin tarpeisiin. Tulevaisuus rakentuu teknologian, yksilöllisyyden ja saumattoman asiakaskokemuksen varaan. Nyt on aika yhdistää muotoilu, digitaaliset ratkaisut ja uudet palvelumallit rohkeasti ja asiakas edellä. Alan tehtävänä on varmistaa, että laadukas silmäterveydenhuolto tavoittaa jokaisen, ajasta ja paikasta riippumatta," sanoo tiedotteessa Näe ry:n hallituksen jäsen ja Instru Optiikka Oy:n toimitusjohtaja Pasi Anttila.
Näkeminen ja silmäterveys Näe ry on Erikoiskaupan liiton jäsenliitto.