Näkökulma

Muodin ja talouden yhteys – hameenhelmaindeksillä voi ennustaa talouden suuntaa

Muodin ja talouden yhteys – hameenhelmaindeksillä voi ennustaa talouden suuntaa

Teksti Kinja Pakarinen, Kuva Esa Kapila
Share

16.11.2023

Share

Muotiteollisuus ei ole vain pukuloistoa ja glamouria. Sen taloudellinen vaikutus on valtava. Alalla liikkuu huomattavia rahasummia, kuten esimerkiksi New Yorkin muotiviikon lähes 900 miljoonan dollarin vuosittainen tuotto osoittaa. Muodista ei voi kuitenkaan puhua ilman yhteyttä suhdannevaihteluihin.


Hameenhelmaindeksi korreloi talouden tilaa

“The Hemline Index” eli hameenhelmaindeksi perustuu teoriaan, jossa hameenhelman pituus korreloi suoraan vallitsevaan markkinatilanteeseen. Kun lyhyet hameenhelmat ovat muodissa talous kukoistaa ja pitkät helmat liittyvät laskevaan talouteen.

Mitä lyhyempi hame, sitä parempi talous, mutta miksi hameet pidentyvät taantuman aikana? Hameenhelmaindeksi-teorian mukaan, kun talous sujuu hyvin, helmat kohoavat vastaamaan hyvänolontunteen aikakauden tunnelmaa, vain pudotakseen takaisin taantuman aikana heijastaen tyhjien pankkitilien synkkää tunnelmaa. Vaikka indeksi ei toimikaan talouskasvun indikaattorina, niin tarjoaa se mielenkiintoisen näkökulman muotiin, historiaan ja talouteen.

Minihame tuli trendikkääksi 1960-luvulla, kun talous kukoisti, mutta öljykriisin iskiessä 1970-luvulla helmat pitenivät jälleen. Kuluneena vuonna korkean inflaation ja laskusuhdanteen myötä nilkkapituinen maxihame on jälleen muodissa.

Muodin muuttuessa ja talouden vaihteluiden pyörteessä klassikot pitävät pintansa. Laadukkaat ja aikaa kestävät vaatteet voivat tuttuudessaan tuoda turvaa kuluttajalle.

Onko mennyt mennyttä ja tulevaisuus on arvoitus?

Muotimaailma on kuin kameleontti, muuttuen ajan ja talouden mukaan. Suhdanteiden seuraaminen ja kestävän muodin megatrendi voivat olla avaimia alan tulevaisuuteen. Vaikka historia opettaa meille paljon, tulevaisuus on silti avoin kirja, joka odottaa uusia sivuja kirjoitettavaksi.

Varmaa on kuitenkin, että sateen jälkeen koittaa pouta. Laskusuhdanteen jälkeen koittaa nousukausi. Seuratkaamme siis suhdanteita - ja muodin uusia tuulia – tarkalla silmällä.

Tekstin kirjoittaja Kinja Pakarinen toimii Erikoiskaupan liitto ETU ry:n viestintäasiantuntijana.

Lähteet:

https://fashinnovation.nyc/the-economic-impact-of-the-fashion-industry/

https://thefordhamram.com/93053/news/fashion-week/

https://www.lofficielusa.com/politics-culture/recession-in-fashion-gender-fluid-clothing-minimalism

https://www.willistonian.org/hemlines-fashion-and-the-economy/

https://www.instyle.com/fashion/clothing/what-is-the-hemline-index-real

https://www.businessinsider.com/recession-signs-unusual-clues-lipstick-underwear-index-2023-4?r=US&IR=T#hemline-index-3