Uutinen

Rakennusteollisuudelle ensi vuodesta on tulossa vaikea

Rakennusteollisuudelle ensi vuodesta on tulossa vaikea

Rakennusteollisuuden suhdanne-ennusteen mukaan rakentaminen ei ensi vuonna kasvata Suomen taloutta.
Teksti Miia Savaspuro, kuva Aleksi Poutanen
Share

5.12.2022

Share

Uudisrakentaminen hidastuu, mutta asuntojen hinnat eivät ole romahtamassa, arvioi Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo.


Ensin tuli korona, sitten Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja sitten kova inflaatio yhdistettynä korkojen nousuun. Rakennusteollisuus on kohdannut kolme kriisiä lyhyen ajan sisään, ja niistä viimeisin on vaikein, arvioi pääekonomisti Jouni Vihmo Rakennusteollisuus RT:stä.

Vihmo esitteli rakennusalan suhdannekatsausta Etu ry:n järjestämässä Suhdanteet 2023 -seminaarissa Helsingissä lokakuussa.

Vielä kuluvana vuonna rakentaminen kasvaa kaksi prosenttia pääasiassa vanhan työkannan ja edelleen virkeänä jatkuneen asuntorakentamisen tukemana. Rakennusteollisuus RT ennustaa, että ensi vuonna lähdetään kuitenkin saman parin prosentin verran alamäkeen, kun uusien talojen ja infrastruktuurin rakentaminen supistuvat. Raju inflaatio ja nollakorkojen ajan päättyminen nakertavat nyt sekä kuluttajien luottamusta että uusien rakennushankkeiden aloittamista poikkeuksellisella tavalla. Rakennusteollisuuden laatiman syksyn suhdanne-ennusteen mukaan ensi vuonna rakentaminen ei enää kasvata Suomen taloutta eikä työllisyyttä.

Pitääkö asuntorakentajan olla siis huolissaan? Pitää, sanoi Jouni Vihmo seminaarissa pitämässään puheenvuorossa. Vanhojen asuntojen hintakehitys on juuri nyt heikkoa, joten uutta ei kannata aloittaa. Lisäksi viime vuosien uudisrakennusbuumissa nousseiden asuntojen myyntiajat ovat hidastuneet selvästi. Vihmo kehottikin rakentajia vetämään nyt henkeä puoli vuotta ja katsomaan, mihin suuntaan tilanne kehittyy. Uusia asuntoja ei kannata rakentaa, jos vanhatkaan eivät mene kaupaksi.

”Koronan jälkeinen rakentamisen kasvuiloittelu on päättynyt. Nyt kannattaa todella tarkkaan miettiä, mille sijainnille rakentaa”, Vihmo summasi.

Sen sijaan asuntovelallisille Vihmolla oli hyviä uutisia. Vaikka korot ovat nousussa, asuntojen hinnat eivät ole hänen mukaansa romahtamassa. Paikallista vaihtelua toki on, mutta etenkin kasvukeskuksissa asunnot kyllä säilyttävät arvonsa. Vihmo uskoo myös, että pikkuhiljaa kuluttajat tottuvat taas siihen, että rahalla on hinta.

”Sehän on normaalitilanne. Olemme vain tottuneet epänormaaliin nollakorkojen aikaan, jota on jatkunut poikkeuksellisen pitkään. Väitän, että kun kevät koittaa, kuluttajat ovat tottuneet 2-3 prosentin korkoon.”

Inflaatiopiikki osuu loppuvuoteen, energiatalvesta tulee kylmä ja talous supistuu. Mutta sitten alkaa helpottaa. Vihmo sanoi uskovansa, että kevätvalo tuo tullessaan helpotusta talouteen.

”Toisaalta varmaa ovat vain yllätykset. Taloudellista ja poliittista historiaa kirjoitetaan nyt uusiksi. Mutta rakentamisen lamaan tarvittaisiin rahoitusmarkkinoiden luottamuksen menetys, ja siihen en usko. Kyllä tästäkin selvitään,” Vihmo totesi.

Juttu perustuu Jouni Vihmon Etu ry:n Suhdanteet 2023 -seminaarissa pitämään luentoon.