Uutinen

Raju inflaatio huolestuttaa suomalaisia – taloustieteen professori Panu Kalmin mukaan pahin saattaa olla jo takana

Raju inflaatio huolestuttaa suomalaisia – taloustieteen professori Panu Kalmin mukaan pahin saattaa olla jo takana

Vaasan yliopiston taloustieteen professori Panu Kalmi tarkastelee inflaation vaikutusta kuluttajien näkökulmasta.
Teksti Markus Kalmi Kuva Niko Jekkonen
Share

3.6.2022

Share

Hinnat ovat lähteneet rajuun nousuun kevään aikana. Miten kotitalouksien ja erikoiskaupan yritysten kannattaa varautua inflaation rajuun kasvuun?


Inflaatio on noussut kevään aikana – myös median otsikoihin. Tällä viikolla julkaistiin Eurostatin tuoreet inflaatioluvut, ja niiden mukaan euroalueen inflaatio kiihtyi toukokuussa ennätykselliseen 8,1 prosenttiin vuositasolla ja Suomessa vastaava luku oli 7,1 prosenttia.

Mediassa kerrotaan jatkuvasti dramaattiseen sävyyn inflaatiosta ja luvutkin ovat nousussa. Onko tässä syytä huolestua?

Vaasan yliopiston taloustieteen professori Panu Kalmi tarkkailee poikkeuksellista tilannetta rauhallisena.

”Yleisellä tasolla inflaatiokehitykseen kannattaa suhtautua rauhallisesti ja huomioida, että inflaatioluvut ovat vielä maltillisia.”

Kalmin mukaan useat taloustieteilijät arvioivat, että tilanne on jo hiipumassa.

”Kannattaa katsoa tilannetta rauhassa. Puolen vuoden tai vuoden kuluttua olemme viisaampia.”

Venäjän hyökkäys Ukrainaan johti tänä keväänä hintojen nousuun. Kalmi näkee, että inflaatiokehityksen taustalla oli myös muita tekijöitä.

”Ukrainan tilanne on iso tekijä, mutta inflaatiopaineita oli jo ennen sitä. Ennen sotaa koronapandemiasta johtunut patoutunut kysyntä johti siihen, että alkuvuodesta nähtiin yksityisen kysynnän piikki. Inflaatioon on vaikuttunut myös julkisen puolen löysä finanssipolitiikka ja avokätiset tukipaketit. Inflaatiokierrettä ovat syventäneet myös tiettyjen tuotteiden ja komponenttien toimitusvaikeudet muun muassa Kiinasta.”

Palkankorotukset voivat kiihdyttää inflaatiota entisestään

Taloustieteilijät eivät osaa tarkkaan arvioida, miten inflaatio kehittyy loppuvuonna ja ensi vuoden puolella. Panu Kalmin mukaan ei ole kuitenkaan nähtävissä kiihtyvää kierrettä.

”Inflaatio on ollut nyt poikkeuksellisen korkea, joten odotettavissa on, että se laantuu ennemmin kuin kiihtyy entisestään.”

Kalmin mukaan yksi iso kysymys on mahdolliset palkankorotukset ja niiden vaikutus inflaatioon. Mikäli palkat nousevat, saattaa se johtaa inflaation kiihtymiseen, sillä korkeammat palkkakustannukset siirtyvät yritysten hinnoitteluun. Mikäli palkkaratkaisut pysyvät maltillisina, se hillitsee puolestaan inflaatiokierrettä.

”Jos palkankorotukset jäävät inflaatiota alemmalle tasolle, heikentää se ihmisten ostovoimaa, millä tietenkin on negatiivisia vaikutuksia kotitalouksille, mutta se pienentää inflaatiota.”

Velkaantuminen lisää kotitalouksien riskejä

Suomessa on totuttu maltilliseen hintojen kasvuun ja mataliin korkoihin. Nyt inflaatio ja yleinen epävarmuus nostavat korkoja. Kalmi on huolissaan erityisesti kotitalouksien velkaantumisesta. Hän muistuttaa, että Suomessa kotitalouksien velkaantumisaste on nousut yhtäjaksoisesti 1990-luvun puolivälistä lähtien ja on tällä hetkellä jo 140 prosenttia bruttokansantuotteesta. Kuinka pahaksi tilanne kehittyy, on vaikea arvioida. Kalmi arvioi, että korkojen nousu saattaa pysäyttää asuntojen hinnannousun ja saada hinnat jopa laskuun.

”Vaikea sanoa, kuinka korkealle korot nousevat ja kuinka dramaattinen tilanne tulee olemaan, mutta tuskin kuitenkaan niin paha kuin 1990-luvun alussa.”

Kalmin mukaan inflaatio tulee vaikuttamaan negatiivisesti kotitalouksiin ja heikentämään talouskasvua. Epävarmoina aikoina ihmiset lykkäävät pitkän aikavälin hankintoja ja vähentävät velkaantumista. Toisaalta inflaatio voi myös lisätä kysyntää, kun ihmiset ennakoivat hintojen nousua ja laskevat, että nyt kannattaa ostaa.

Kuluttajien ei kuitenkaan kannata ruveta dramaattisiin toimiin. Kalmin mukaan samat talousopit pätevät tässä tilanteessa kuin yleensäkin: pidä vararahastoa, älä ota kulutusluottoja ja suunnittele rahan käyttöä etukäteen.

”Korkojen nousun takia kannattaa olla kuitenkin varovaisempi oman talouden suhteen ja velkaantua varovaisesti. Lainaa ottaessa pitää suhteuttaa lainan määrä tuloihin.”

Järkevä säästökohde löytyy Kalmin mielestä kodin energiaratkaisuista. Mikäli talon lämmitykseen käytetään sähköä tai öljyä, kannattaa miettiä kodin energiaratkaisut uudelleen. Energiansäästö on myös tärkeä tapa hillitä menojen kasvua.

Miten erikoiskaupan yritysten kannattaa varautua jatkuvaan inflaatioon?

Yrityksille taloustieteen professori antaa saman neuvon kuin kotitalouksille; kannattaa velkaantua varovaisesti ja varautua kysynnän hiipumiseen. Lisäksi yritysten kannattaa harkita isojen investointien siirtämistä myöhemmäksi. Toki eri tuoteryhmissä inflaatio on hyvin erilaista.

”Joidenkin tuotteiden hinnat nousevat, mutta toisaalta on sellaisia aloja, missä hinnat voivat laskea. Tilanne riippuu siitä minkä alan kaupasta on kyse.”

Korkea inflaatio tuskin jää pysyväksi ilmiöksi.

”Inflaatiota on ennenkin pystytty hillitsemään rahapolitikan avulla. Korkojen nosto hillitsee inflaatiota. Yhdysvalloissa keskuspankki on ryhtynyt toimeen ja uskon, että Euroopassa pystytään samaan. Pitää katsoa rauhassa toimiiko rahapolitiikka ja hillitseekö se tilannetta.”