07.06.2024 Elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhdistys ETKO ry

Teräväpiirtosiirtymä tulee – varmista television toimivuus ja ensiluokkainen katselukokemus hyvissä ajoin

Vuoden 2025 aikana Suomessa siirrytään teräväpiirtolähetyksiin. Teräväpiirtosiirtymä voi tarkoittaa uuden television tai digiboksin hankkimista. Voit varautua muutokseen ja nauttia ensiluokkaisesta katselukokemuksesta jo nyt.

Suomessa siirrytään vuoden 2025 aikana teräväpiirtolähetyksiin. HD-siirtymää on valmisteltu jo vuosia, ja tulevana vuonna muutos saatetaan voimaan koko maassa. Kyseessä on television tuotanto-, lähetys- ja vastaanottoteknologioiden kehitys, ja muutos koskee sekä antenni- että kaapeli-tv-vastaanottoa. Siirtymä tapahtuu vaiheittain; Yleisradio käynnistää siirtymän keväällä ja kaupalliset tv-kanavat seuraavat perässä.

Käytännössä teräväpiirtosiirtymä tarkoittaa television katsojalle aiempaa laadukkaampaa kuvaa ja ääntä sekä runsaampaa värimaailmaa. Muutos on eduksi erityisesti televisioruutujen tuumakokojen kasvaessa. Siirtymän tarkoituksena on taata laadukas katselukokemus kaikille.

Tarkista ja varaudu ajoissa

Muutos tarkoittaa mahdollisesti uuden television tai digiboksin hankkimista. Ilman teräväpiirtolähetyksiin soveltuvaa laitetta kanavat lakkaavat toimimasta, ja moni saattaa herätä muutokseen vasta silloin.

Siirtymään voi, ja kannattaa varautua ajoissa, jotta muutoksen tuomista eduista pääsee nauttimaan jo nyt. Myös läheisten ja erityisesti ikäihmisten televisioiden toimivuus kannattaa varmistaa mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi HD- ja Full HD -termeillä varustettuja televisioita on myyty jo vuosikymmenien ajan, mutta se ei tarkoita automaattisesti sitä, että televisiossa on siirtymän vaatima T2-viritin.

Kaikille muutos ei aiheuta mitään toimenpiteitä. Lisätietoa ja selkeitä ohjeita löytyy esimerkiksi www.hdtvopas.fi ja www.testatutlaitteet.fi.

”Pitkä siirtymäaika ja asioista hyvissä ajoin tiedottamisella halutaan varmistaa, että siirtymä on mahdollisimman sujuva. Kodintekniikkaliikkeiden henkilökunta on koulutettu auttamaan ja opastamaan siirtymässä ja laitevalinnoissa”, kertoo Etkon hallituksen puheenjohtaja Markus Nummisalo ja jatkaa:

”Teräväpiirto tarjoaa ensiluokkaisen kuvan ja äänen, joiden ansiosta esimerkiksi kesän suurista urheilutapahtumista, kuten Pariisin olympialaisista ja jalkapallon EM-kisoista, pääsee nauttimaan parhaalla mahdollisella tavalla.”

Lisätietoa

Elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhdistys ETKO ry on koko kodintekniikan alan toimijat yhteen kokoava yhdistys. Yhdistys kehittää alan toimintaa ja valvoo alan toimijoiden etua. Lisäksi ETKO ry tarjoaa alan markkinatietoa ja on silta median ja kodintekniikka-alan toimijoiden välillä.

Markus Nummisalo,
ETKO ry:n hallituksen puheenjohtaja
0400 569 228
m.nummisalo@samsung.com

Taina Luukkainen
ETKO ry:n toimitusjohtaja
+358 400 597 492
taina.luukkainen@etkory.fi