27.05.2022 Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry

Kauranverso Vuoden 2022 Rohdoskasvi

- Luonnollinen hermoston rauhoittaja ja vahvistaja

Kaura (Avena sativa) on monelle tuttu ravintokasvi, jonka rauhoittavia ja rentouttavia ominaisuuksia on hyödynnetty pitkään myös fytoterapiassa. Rohdoskäytössä kauranverso tunnetaan erityisesti hermoston rauhoittajana ja vahvistajana. Latinaksi kaura on avena ja sana viljelty sativus.

Kaura on länsimaissa hyvin yleinen, ohran sukuinen viljelykasvi. Kauran viljely yleistyi länsimaissa keskiajalla ja tuli Suomeen germaaneilta 1300-luvulla. Kaurasta valmistetaan puuron lisäksi muun muassa keksejä, mysliä, leipää, talkkunaa ja olutta. Kauralla ruokitaan myös kotieläimiä.

Ravitsemuksellisesti kaurakuitua käytetään erityisesti suoliston toiminnan tukemiseen. Kukkivan kauran versoista valmistettu kauranversouute on rohdoksena erittäin mietoa ja sitä voidaan antaa sisäisesti myös pienille lapsille ja eläimille. Kauranversouutetta käytetään sisäisesti rauhoittavana rohtona keskittymisvaikeuksiin, hermostolliseen väsymykseen, uupumukseen, stressiin, hermostuneisuuteen, unihäiriöihin, esiintymisjännitykseen ja tupakoinnista vieroittamiseen.

Pitkän käyttöhistoriansa, monipuolisten ominaisuuksiensa ja tieteellisen näytön perusteella kauranverso on ansainnut Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton vuoden 2022 rohdoskasvin arvon. Valinnalla halutaan nostaa arvostusta perinteisten luonnonlääkkeiden käyttöä kohtaan sekä muistuttaa kasvilääkinnän laajasta käytöstä.

Historian alkuajoista lähtien ihmiskunnan hankkima tieto, laaja ja pitkäaikainen kokemus luonnontuotteiden käytöstä lääkkeinä siirtyi muistitietona sukupolvelta toiselle. Tämä tieto yhdistettynä nykyajan tutkittuun tietoon, tuotekehitykseen ja valmistusmenetelmiin on luonut nykyajan kuluttajalle turvallisen tavan hoitaa terveyttä myös kasvilääkinnän eli fytoterapian keinoin.

 

Lisätietoja:
Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
puh. 0500 430 818
mika.ronkko@terveystuotekauppa.fi

 

Liitteenä esite kauranversosta

Kuva: Pixabay / Katharina N