17.06.2021 Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry

Kahden suomalaisen yliopiston innovaatio ”metsäpöly” mullistaa kosmetiikka-alaa

Uusi suomalainen tutkimusinnovaatio tarjoaa täysin uudenlaisen lähestymistavan ihonhoitoon. Helsingin yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteishankkeessa pystyttiin kehittämään metsän maaperästä mikrobiuute, joka sisältää tuhansia hyödyllisiä bakteereja ja muita mikrobeja. Innovaatiota on pystytty hyödyntämään jo kaupallisesti, kun uusi suomalainen startup-yritys Moi Forest kehitti ”metsäpölyyn” perustuvan luonnonkosmetiikka-sarjan.

Metsän maaperän mikrobeja hyödyntävän tutkimushankkeen taustalla on kaupungistumisen vaikutus ihmisten muuttuneeseen luontosuhteeseen. Kaupungistumisen myötä valtaosa ihmisistä on siirtynyt asumaan ympäristöön, jossa päivittäinen yhteys luontoon on kadonnut. Samalla altistuminen metsän maaperän hyville mikrobeille on vähentynyt  ja erilaiset terveys- ja iho-oireet lisääntyneet. 

Kaupungistumisen ja ylihygienisten elinolojen lisääntyminen on muokannut ihmisen mikrobistoa niin, että mahdollisten taudinaiheuttajien lisäksi olemme menettäneet suuren joukon terveyttämme ylläpitäviä mikrobeja. Suomalaiset tutkijat ryhtyivät selvittämään, miten voisimme palauttaa näitä ihmisen terveyttä edistäviä mikrobeja elinympäristöömme. Yhtenä ratkaisuna ongelmaan löytyi metsämulta, jossa elää hyvin hitaasti lisääntyviä mikrobilajeja.

Metsämullassa on muun muassa bakteereja, arkeoneja ja erilaisia mikrobien osasia. Voidaan puhua mikrobiekosysteemistä, joka saa immuunisysteemimme reagoimaan positiivisella tavalla. Metsämullalla on kyky antaa harjoitusta immuunisysteemillemme, ja siten siitä tulee vahvempi. Vahva immuunisysteemi osaa erottaa asiat, joihin ei tarvitse reagoida niistä asioista, joihin tarvitsee reagoida. Esimerkiksi allergioissa ja autoimmuunisairauksissa on kyse siitä, ettei immuunipuolustus ole saanut riittävää harjoitusta ja siksi se hyökkää joko omia solujamme tai muita meille turvallisia asioita vastaan. 

ADELE-ekosysteemihanke 

Helsingin ja Tampereen yliopistojen toteuttaman ADELE-hankkeen tarkoituksena on löytää keinoja, miten alati lisääntyviä allergioita ja autoimmuunisairauksia voitaisiin ehkäistä. Tutkimuksessa yhdistetään terveystietoja, biologista dataa ja kaupunkisuunnitteluun liittyviä havaintoja. Suomalaisissa tutkimuksissa on havaittu, että iholle levitetty metsämikrobiuute muuttaa kahden viikon käytön aikana elimistön mikrobiomia tasapainoisempaan suuntaan vaimentaen tulehdusta*.

”Sitten kun mikrobiuutettamme sisältäviä kuluttajatuotteita on saatavilla, nekin ihmiset, jotka eivät voi, osaa tai halua mennä luontoon voivat saada osan luonnon hyödyistä.”, kertoo ympäristöekologian dosentti (Helsingin yliopisto) ja Luken tutkija Aki Sinkkonen.

Moi Forest -tuotteet tuovat metsän kylpyhuoneeseen

Suomalainen Moi Forest -yritys on kehittänyt maailman ensimmäiset voidepohjaiset tuotteet, jotka sisältävät ADELE-hankkeen tuloksena syntynyttä mikrobiuutetta. Nämä voiteet tuovat metsän hyvät vaikutukset suoraan omaan kylpyhuoneeseen.  Moi Forest -tuotteiden sisältämä Reconnecting Nature™ -mikrobiuute toimii tutkitusti ihon kautta aplikoituna kaikkein parhaiten. Ihossa sijaitsee reseptoreja, jotka opettelevat tunnistamaan immuunisysteemin kannalta hyödyllisiä mikrobeja ja reagoivat mikrobiuutteeseen. 

“Mikrobiuutetta on Moi Forest -tuotteissa niin suuri pitoisuus, että se riittää antamaan sopivaa harjoitusta elimistön normaalille puolustusjärjestelmälle ja tuomaan vahvistusta mikrobiomille”, toteaa Moi Forest-yrityksen raaka-aineasiantuntija Maria Varon. 

”Moi Forest -tuotteiden raaka-aineet ja elinkaari on tarkasti mietitty niin, että ne eivät häiritsisi kehon mikrobiomia eivätkä myöskään luonnon ekosysteemiä. Moi Forest -tuotteet on valmistettu Suomessa ja niissä on suosittu suomalaisia lähituotettuja luomuraaka-aineita. Tuotteilla on kansainvälinen luomukosmetiikan sertifikaatti ja ne ovat vegaaneja sekä hiilineutraaleja. Tuotteiden hiilijalanjälki kompensoidaan hoitamalla metsiä ja istuttamalla uusia puita. Tuotteet on pakattu kartonkituubiin, joka on uusi ekologinen pakkausinnovaatio”, Varon jatkaa.

”Pidän tärkeänä, että luonnon monipuoliset terveysvaikutukset saavat tuekseen tutkimustietoa. Tiedetään, että luonnossa oleminen rentouttaa ja luonnon kasvien terveysvaikutukset ovat monelle tuttuja, mutta metsästä on löydettävissä vielä paljon tutkittavaa terveytemme hyväksi. ADELE-hanke on esimerkillisesti pystynyt tuottamaan tutkimustietoa, joka on ollut mahdollista kaupallistaa ja näin tutkimuksen hyödyllinen tieto saadaan kuluttajien arkeen.”, toteaa Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö.  

Helsingin ja Tampereen yliopistojen toteuttamasta ja Business Finlandin rahoittamasta ADELE-ekosysteemihankkeessa tutkittiin mikrobialtistuksen vaikutuksia ihmisen vastustuskykyyn. Hankkeen pyrkimyksenä on kehittää markkinoille ihmisen immuunipuolustusta vahvistavia, luonnon mikrobeja sisältäviä tuotteita. Tutkimustulosten perusteella kosketus luonnon monimuotoiseen mikrobistoon on hyödyllistä ihmisen terveyden kannalta.

”Jo kahden viikon altistus voi parantaa kaupungissa asuvan ihmisen mikrobiston monimuotoisuutta”, toteaa Tampereen yliopiston virologian professori MD, PhD Heikki Hyöty.

 

Lisätietoja Moi Forest-tuotesarjasta:
Maria Varon, tuotesuunnittelija Moi Forest, maria@moiforest.com, puh. 050 3521580

Mikrobiuutetta koskeviin tiedusteluihin vastaa tutkija Olli Laitinen, filosofian tohtori, molekyylivirologian dosentti Tampereen yliopisto, operatiivinen johtaja, Co-Founder/ Uute Scientific, olli.laitinen@tuni.fi, puh. 050 3427273

(Uute Scientific Oy on perustettu Helsingin yliopistossa käytössä olevien kaupallistamisen pelisääntöjen ja prosessien mukaan. Yrityksen tavaramerkki on Reconnecting Nature™. Innovaatioiden kaupallistamisessa tutkijoita auttaa yliopiston omistama yhtiö Helsinki Innovation Services (HIS). www.uutescientific.com )

Terveystuotealasta:
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry, toiminnanjohtaja Mika Rönkkö, mika.ronkko@terveystuotekauppa.fi, puh. 0500 430 818

ADELE-ekosysteemihanke:
https://www.futuremedicine.com/doi/10.2217/fmb-2017-0286
https://advances.sciencemag.org/content/6/42/eaba2578