Mikä ihmeen biosidi?
Biosidivalmisteen kuuluu olla tehokas haitallista eliötä vastaan – tämä ominaisuus erottaa biosidivalmisteen tavanomaisesta puhdistusaineesta. Voi sanoa, että samasta syystä biosidivalmisteita säädellään tarkemmin kuin esimerkiksi pesu- ja puhdistusaineita. EU:n biosidiasetus lukuisine yksityiskohtineen on kuitenkin vähemmän tunnettu kuin kemikaaleja yleisemmin koskeva REACH-asetus. Biosidiasetuksella säännellään biosidivalmisteiden myyntiä ja myös niiden käyttöä. Joitakin valmisteita saa myydä vain tutkinnon suorittaneille ammattilaisille. Asetuksessa on määräyksiä myös biosidilla käsitellyistä esineistä.
Suomessa on vuosikymmenien ajan pitänyt hakea viranomaisilta ennakkoon kansallinen lupa esimerkiksi puunsuoja-aineiden ja hyttysmyrkkyjen myyntiin. Nyt näille ja mm. jyrsijämyrkyille tarvitaan jo lähes aina lupa EU-säädösten mukaisesti. 2000-luvun alkupuolella aloitettiin EU-tasolla systemaattinen biosiditehoaineiden ominaisuuksien ja riskien arviointi. Tämä työ on edelleenkin kesken. Meillä vanhoja kansallisia lupia täytyy vielä hakea joillekin valmisteille ja toisaalta menee vielä vuosia ennen kuin kaikille biosidivalmisteille tarvitaan Suomessa lupa. Silti - hitaasti mutta varmasti - yhä useampi biosidivalmiste tarvitsee EU-asetuksen mukaisen luvan, joten jokaisen myyjän on syytä seurata tilannetta säännöllisesti.
Kaikkia biodivalmisteita koskee se, että markkinoilla saa olla vain sellaisia valmisteita, joiden tehoaineen tai valmisteen toimittaja, tai hänen edustajansa EU:ssa, on Euroopan kemikaalivirasto ECHAn ylläpitämällä Hyväksyttyjen toimittajien listalla. Koronapandemian keskellä tästä vaatimuksesta tehtiin poikkeuksia useissa EU-maissa. Viime vuonna viranomaistemme myöntämän poikkeusluvan turvin valmistettuja desinfiointiaineita ei saa enää valmistaa, mutta viime vuoden puolella valmistetut tuotteita saa myydä kesäkuun loppuun asti.
Biosidivalmisteiden mainonnassa, oli se sitten myymälässä, lehtimainoksessa tai nettisivuilla, on aina selvästi oltava esillä lauseet ”Käytä biosideja turvallisesti. Lue aina merkinnät ja valmistetiedot ennen käyttöä.” Kauan sitten muistan kuulleeni tämän joskus myös radiosta.
Biosidilla käsitellyt esineet
Biosidisiin valmisteisiin liittyvät vaatimukset alkavat olla jo tutumpia kuin kymmenen vuotta sitten, mutta samaa ei voi sanoa ’biosidilla käsitellyistä esineistä’. Biosidilla käsitelty esine on esimerkiksi homeenestoaineella käsitelty ”säänkestävä” kangas, mutta määritelmän mukaan myös säilöntäainetta sisältävä maali tai liima on ”käsitelty esine”. Tämmöinen termi luotiin biosidiasetukseen, kun tietyt biosidimääräykset ulotettiin myös esineisiin. Esimerkiksi puutarhakalusteet, suihkuverho, tietokoneen näppäimistö tai saumaussilikoni voivat olla käsiteltyjä biosidivalmisteella tuotteen keston ja käyttöiän pidentämiseksi.
Joissakin tapauksissa biosidikäsittely edellyttää merkintää tuotteessa. Viime joulukuussa Euroopan kemikaalivirasto uutisoi, että EU-laajuisessa valvontahankkeessa havaittiin merkintäpuutteita 36 %:ssa tarkastettuja käsiteltyjä esineistä, kun noin 1800 tuotetta tutkittiin.
Myyjän pitää myös pystyä kertomaan kuluttajalle, jos tämä sitä kysyy, sisältääkö joku esine biosidia tai on sellaisella käsitelty. Aikaa vastaamiseen on 45 päivää, eli heti tiskillä tietoa ei tarvitse antaa, mutta asiaa pitää lähteä viimeistään silloin selvittämään tavarantoimittajalta, jos tietoa ei jo ole.
(Teksti on päivitetty 14.1.2021. Alkuperäinen juttu on julkaistu helmikuussa 2019.)