08.02.2021

Juhana Brotherus: Kuluttajilla on halu ja ostovoimaa kuluttaa

Katso Juhana Brotheruksen katsaus Suomen talouteen tallenteelta tai lue yhteenveto tallenteen alta. 

 

 

Koronan vaikutukset talouteen ja kuluttamiseen 

Koronatilanne on Suomessa korkeahkolla tasolla ja yhä nousussa. Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti ja tutkimusjohtaja Juhana Brotheruksen mukaan on odotettavissa, että kevät 2021 eletään vielä sulkutoimien keskellä. Ilmassa vaikuttaa kuitenkin olevan turnausväsymystä.  Maalis-huhtikuusta voi tulla erityisen hankalia, kun muista maista alkaa kantautuu parempia uutisia ja sulkutoimia puretaan. Rokote kuitenkin muuttaa näkymiä ja tuo valoa myös Suomeen. 

Brotherus ennustaa Suomelle tänä vuonna 3,2 prosentin ja ensi vuonna 2,5 prosentin talouskasvua. Käännekohta on tapahtumassa kesällä. Brotheruksen mukaan ilmassa on kielletyn hedelmän kaipuuta ja onkin odotettavissa, että koronavirusrokotusten yleistyminen kiihdyttää kulutusta ja talouskasvua. 

Samaa indikoi osakemarkkinoiden nopea nousu, joka tapahtui heti toimivien rokotteiden julkaisun jälkeen marraskuussa 2020. Sijoitusmarkkinat ja sijoittajat otaksuvatkin, että tavallinen arki palautuu. Kuluttajilla on lisäksi halua ja monilla myös mahdollisuuksia kuluttaa, kun tilanne muuttuu. Koronakeväänä suomalaiset tallettivat noin kymmenen prosenttia tuloistaan, joten kulutusvoimaa löytyy. 

Ylipäätään suomalaiset ovat jaksaneet koronakriisin läpi olla optimisia. EVA:n tutkimuksessa kysymykseen, onko onni ja etuoikeus olla suomalainen, myönteisten vastausten osuus oli suurempi kuin kertaakaan sitten 1980-luvun. 

Mitä tapahtuu Yhdysvalloissa ja Britanniassa?

Yhdysvalloissa demokraattien menestys vaaleissa oli odotettuakin parempi ja he saivat niin sanotun värisuoran: Valkoinen talo, senaatti ja edustajainhuone ovat kaikki demokraattien hallinnassa. Tämän myötä elvytys jatkuu ja talouteen tulee tukea. IMF ennustaakin Yhdysvaltoihin erittäin nopeaa talouskasvua. Lasku oli jo koronavuonna euroaluetta pienempää ja kasvu tulee olemaan euroaluetta nopeampaa tänä vuonna. Jopa talouden ylikuumenemisen merkkejä voi ilmaantua. 

Iso-Britannian talous on puolestaan kärsinyt pahasti. Brexitin ja koronakriisin vaikutusta tilanteeseen on vielä vaikea arvioida, mutta brexitistä tulee kärsimään niin britit itse kuin Euroopan unioni, mukaan lukien Suomi. Brotherus näkee, että sisämarkkinoilta lähtö köyhdyttää brittejä jäämistä enemmän. Kauppavirtoihin syntyi brexitin myötä selkeitä esteitä ja vaikka sopimus on saatu aikaan, ne alat, jotka eivät ole erityissopimuksen piirissä, ovat vaikeuksissa. Jotta näille aloille saataisiin edes jonkinlainen sopimus aikaan, tulee Britannian ja kaikkien EU:n jäsenvaltioiden päästä sopimukseen.

Kaupungistumisen vaikutukset Suomessa 

Koronavuonna kaupungistuminen oli hieman maltillisempaa kuin ennätysvuonna 2019, mutta suunta on edelleen sama. Vaikka kaupunkien palvelut ovat yhä pääsääntöisesti kiinni, siitä huolimatta kaupungistuminen jatkuu. Näkymä vuodelle 2021 palvelujen palautumisen kautta vahvistaa tätä trendiä. 

Kaupungistuminen ei kuitenkaan tapahdu tasaisesti. Vain muutamat kasvukeskukset ovat kaupungistumisen voittajia ja niissä kasvun ennustetaan olevan vahvaa tänä vuonna. Esimerkiksi asuntorakentaminen on keskittynyt pääkaupunkiseudun, Turun, Tampereen, Kuopion ja Oulun seuduille. Asuntojen hinnat nousivat 2020 koko maan keskiarvona, mutta todellisuudessa hinnat laskivat kaikkialla muualla paitsi kasvukolmion pääkaupunkiseutu, Tampere ja Turku alueella. Niissä asuntojen hinnat ovat kasvussa ja myyntiajat lyhyet. 

Vuoden 2021 tammikuu oli asuntokaupan osalta erittäin vahva. Asunnot menevät nyt yli pyyntihinnan ja ennen ensinäyttöä. Ostopäätöksissä on siis oltava rivakka. Vain asuntotarjonta jarruttaa markkinoita.