03.09.2024

Verotus on tapissa – Nyt tarvitaan toimia kasvun ja luottamuksen vahvistamiseksi

Erikoiskauppa kaipaa hallituksen budjettiriihestä myönteisiä signaaleja. Kotitalousvähennyksen leikkausta syytä harkita uudelleen. 

Syyskuun alusta voimaan astunut yleisen arvonlisäverokannan kiristys on aiheuttanut muun muassa erikoiskaupan yrityksille merkittävää haittaa. Veronkorotuksen lopulliset vaikutukset näkyvät vasta myöhemmin mutta jo nyt on selvää, että monet erikoiskaupan yritykset joutuvat lykkäämään kaivattuja panostuksia liiketoiminnan kehittämiseen.  

Yleisen arvonlisäveron noston lisäksi kirjojen, lääkkeiden ja lähes kaikkien muiden alennetussa 10 prosentin arvonlisäverokannassa olevien tuotteiden verotus tulee hallitusohjelman mukaisesti nousemaan 14 prosenttiin ensi vuoden alusta. Korotus ei koske sanoma- ja aikakausilehtitilauksia. 

Erikoiskaupan liitto painottaa, että Suomella ei ole enää varaa uusiin veronkorotuksiin, mikäli talouden rattaat halutaan pitää pyörimässä. Erikoiskaupan liiton toimitusjohtaja Ulla Pöllänen odottaa hallitukselta suunnanmuutosta myös veropolitiikassa. 

”Yritysten toimintamahdollisuuksien, kotitalouksien luottamuksen ja suomalaisten työllisyyden kannalta tarvittaisiin nyt toimia, jotka vahvistaisivat ostovoimaa ja lisäisivät taloudellista toimeliaisuutta. Viesti siitä, että erityisesti tuloverotusta tullaan jatkossa keventämään, olisi tässä tilanteessa erittäin tervetullut”, peräänkuuluttaa Ulla Pöllänen. 

Kotitalousvähennyksen leikkausta harkittava uudelleen 

Erikoiskaupan liitto pitää hallituksen päätöstä heikentää kotitalousvähennystä vääränä ja huonosti ajoitettuna. Vähennystä olisi tässä suhdannetilanteessa pitänyt korottaa, eikä laskea. Kotitalousvähennys on tärkeä väline kotitalouksien remonttihankkeiden vauhdittamiseen ja harmaan talouden vähentämiseen. 

”Kotitalousvähennyksen maksimirajan heikentäminen vähentäisi merkittävästi kotitalouksien halukkuutta aloittaa tarvittavat remonttihankkeet. Vähennykseen kohdistuva laskennallinen säästö on pieni verrattuna päätöksen negatiivisiin vaikutuksiin, toteaa Erikoiskaupan liiton edunvalvontajohtaja Jukka Ropponen

Valtion TKI-rahoitusta kohdennettava kasvualoille ja pk-yrityksille 

Budjettiriihessä odotetaan hallitukselta panostuksia tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan. Erikoiskaupan liitto näkee, että julkista rahoitusta on syytä kohdentaa kasvualoille, kuten terveysaloille ja kansainvälistä kasvua hakeville kaupan alan yrityksille. Suuri osa uusista työpaikoista syntyy pk-yrityksissä, joten on tärkeää kohdentaa kehittämistoiminnan rahoitusta myös pienille ja keskisuurille kasvua hakeville yrityksille.  

Ennakoitavaa talouspolitiikkaa ja kevyempää byrokratiaa 

Erikoiskaupan liitto jakaa huolen julkisen talouden vakavasta tilanteesta ja massiivisesta alijäämästä. Pelkillä veronkorotuksilla ja leikkauksilla talouden suuntaa ei kuitenkaan saada käännettyä. Tarvitaan toimia, jotka vahvistavat kotitalouksien ja yritysten uskoa tulevaisuuteen. Veropolitiikan osalta tarvitaan johdonmukaisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Yritysten pitää pystyä ennakoimaan toimintaympäristön muutoksia, jotta ne uskaltavat kehittää ja laajentaa toimintaansa. Tämä pätee myös kaupan alalla.

Yksi tapa vahvistaa tulevaisuudenuskoa on keventää yritysten hallinnollista taakkaa. Erikoiskaupan liitto kiittää hallitusta siitä, että se on tarmokkaasti tarttunut toimeen taloudelliselle toiminnalle haitallisen sääntelyn keventämiseksi. Kaupan ala onkin tuonut ehdotuksia purettaviksi ja kevennettäviksi normeiksi. Yritysten hallinnollista taakkaa on syytä keventää muun muassa raportointivelvoitteita keventämällä.