Ukrainan sota heijastuu suomalaisten lukemiseen: ”Yritetään ymmärtää maailman tilannetta ja haetaan pakoa arkitodellisuudesta”
Maaliskuun myydyimpien kirjojen joukossa on viisi Venäjää ja Vladimir Putinia käsittelevää tietokirjaa. Mitä Suomi lukee -listojen ykkössijalle ponkaisi kuitenkin Lucinda Rileyn uutuusteos Italialainen tyttö.
Ukrainan sota heijastuu suomalaisten kirjavalintoihin. Maaliskuun myydyimpien kirjojen joukkoon nousi yhteensä viisi Venäjää käsittelevää tietokirjaa.
Catherine Beltonin teos Putinin sisäpiirissä – Kuinka KGB valtasi Venäjän ja kääntyi länttä vastaan (Docendo, 2021) oli kuukauden myydyin painettu tietokirja, minkä lisäksi se sijoittui myydyimpien tietokirjojen joukkoon myös sähkö- ja äänikirjaformaateissa.
”On selkeästi haluttu lisää tietoa maailman tilanteesta ja yritetään ymmärtää tapahtumia Ukrainassa”, BookBeatin Suomen liiketoiminnan kehityksestä vastaava Sari Forsström kuvailee. ”Toisaalta ihmiset hakevat myös vastapainoa uutisvirralle lukemalla ja kuuntelemalla teoksia, joiden avulla voi irtautua arkitodellisuudesta.”
Suomalaiset ovat löytäneet sotaa taustoittavien teosten äärelle pitkälti omatoimisesti, Forsström kertoo. Samanlainen trendi on ollut nähtävissä myös Sanoman Supla+-suoratoistopalvelussa. Suplassa Venäjää käsittelevät äänikirjat ovat olleet esillä muiden audiosisältöjen rinnalla.
”Ihmiset ovat pääasiassa löytäneet Venäjää käsittelevät sisällöt itse. Mielenkiintoista on, että suurempi osa niiden kuuntelijoista on miehiä kuin naisia”, kertoo Suplan äänikirjoista vastaava Juha Hätönen.
Suomalaisen Kirjakaupan kaupallinen johtaja Reetta-Liisa Pikkola kertoo suomalaisten tiedontarpeen näkyvän vahvasti myös kivijalkakirjakaupoissa.
“Ihmiset haluavat ymmärtää sodan taustoja. Kiinnostavimmista kirjoista on painokset loppu,” Pikkola kertoo. Esimerkiksi painettujen kirjojen kolmanneksi myydyimmän tietokirjan, Alpo Rusin Kremlin kortti – KGB:n poliittinen sota Suomessa 1982–1991 (Docendo, 2022) painos on kovan kysynnän vuoksi loppu.
Venäjää käsittelevistä teoksista suomalaisia kiinnostivat maaliskuussa myös Jessikka Aron Putinin trollit – Tositarinoita Venäjän infosodan rintamilta (Johnny Kniga, 2019), Mihail Zygarin Putinin sisäpiiri – Nyky-Venäjän lyhyt historia (Otava, 2016) ja Kalle Kniivilän Putinin pahin vihollinen – Aleksei Navalnyin tarina (Into, 2021).
Lucinda Rileyn Italialainen tyttö maaliskuun myydyin teos
Mitä Suomi lukee -listaykköseksi kaikissa formaateissa mitattuna ampaisi maaliskuussa Lucinda Rileyn teos Italialainen tyttö (Bazar, 2022). Listan toiselle sijalle kipusi Ann-Christin Antellin Puuvillatehdas-sarjan toinen osa Puuvillatehtaan perijä (Gummerus, 2022) ja kolmannelle sijalle ylsi Paula Norosen ja Minna Kivelän Täysin hulluja satuja (Tammi, 2022).
Tilastot perustuvat kirjakauppojen myyntilukuihin kivijalka- ja verkkokaupoissa, lukuaikapalveluiden kuunnelluimpiin ja luetuimpiin kirjoihin sekä Lehtipisteen ja markettien myyntiin. Mitä Suomi lukee -tilastot kokoaa Kirjakauppaliitto.
Tuoreet Mitä Suomi lukee -kuulumiset päivittyvät Instagramissa @mitasuomilukee -tilillä ja Facebookissa Suomen suurin lukupiiri -sivulla. Kaikkiin tilastoihin pääsee tutustumaan osoitteessa www.mitasuomilukee.fi.
Lisätietoja
Laura Karlsson
toimitusjohtaja, Kirjakauppaliitto
050 571 5511
laura.karlsson@kirjakauppaliitto.fi