Työsuhdepyörien verovapaus aiotaan poistaa – edessä pyörämarkkinan romahdus ja takapakki ilmastotavoitteille
Työsuhdepyörien verovapaus aiotaan poistaa vuoden 2026 alusta. Päätös osuu suoraan suomalaisten arkeen, yritysten toimintaan, työllisyyteen, kansanterveyteen ja päästöttömän liikkumisen kehitykseen.
Työsuhdepyörä on ollut verovapaa etu ansiotuloverotuksessa 1200 euroon saakka. Maaliskuun lopussa etua käytti yli 100 000 suomalaista. Verokannustimen poistuminen osuu niin uusiin kuin vanhoihinkin työsuhdepyörän käyttäjiin.
Verovapauden poistolla arvioidaan tavoiteltavan noin 35 miljoonan euron verotuottoa. Tämä laskelma on kuitenkin irti todellisuudesta. Ennen vuotta 2021 työsuhdepyöristä saatavat verotulot olivat käytännössä olemattomia. "Veroton pyöräetu on saanut aikaan pyöräilyn buumin, jonka sosiaaliset, taloudelliset, terveydelliset ja ilmastolliset hyödyt ylittävät reilusti nyt tavoitellun veropotin. Pelkästään työsuhdepyörien arvonlisäkertymä on noin 60 miljoonaa euroa", toteaa Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää.
Kun verottomuus poistuu, työnantajalle ei ole enää houkuttelevaa tarjota eikä työntekijälle ottaa työsuhde-etuna polkupyörää, sillä edusta joudutaan maksamaan veroa ansiotuloverotuksessa täydestä arvosta. Työsuhdepyörän hankkineet yli 100 000 työntekijää ovat tehneet hankintapäätöksen perusteilla, jotka nyt muuttuvat merkittävästi. Odottamattomat verovaikutukset työntekijälle saattavat kestää yli neljä vuotta.
”Moni pyöräilijä lunastaa pyörän itselleen ja umpeutuvia pyöräetuja ei ehkä uusita lainkaan” joten verotkin jäävät saamatta, tiivistää Muoti ja urheilukauppa ryn toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää
Sähköpyörämarkkina uhkaa pysähtyä – vaikutukset alan yrityksiin dramaattisia
Vuonna 2024 Suomessa myytiin yli 30 000 sähköavusteista pyörää – valtaosa työsuhdepyöriksi. Lisäksi työsuhdepyöriksi myytiin tuhansia tavallisia pyöriä. Nyt markkina uhkaa pysähtyä kuin seinään. "Vuodeksi 2025 tilatut pyörät ovat jo liikkeissä ja laskut tulossa maksuun – samalla edun houkuttelevuus katoaa. Tämä romuttaa alan kysynnän äkillisesti ja tullee aiheuttamaan useita konkursseja ja liiketoiminnan lopetuksia", varoittaa Kankaanpää.
Verottomuuden poisto tulee romuttamaan monen valmistajan, myyjän, huoltamon ja veroetuun perustuvan leasingyrityksen liiketoiminnan ja urheilukaupan suurimman tuotealan työllisyys tulee rajusti heikkenemään. Vaikutukset verokertymään voivat siksi olla jopa negatiiviset.
Työsuhdepyörä on ollut ilmastoteko
Työsuhdepyöräetu on ollut yksi tehokkaimmista verokannustimista kohti päästötöntä ja terveellisempää liikkumista. Kyselyjen mukaan leijonanosa käyttäjistä on lisännyt pyöräilyä – erityisesti työmatkoja. Etu on auttanut myös autoetujen käyttäjiä siirtymään sähköpyöriin, millä voi olettaa olevan positiivinen vaikutus kansanterveyteen.
Päätös kannattaa vielä pyörtää
Verovapauden poistaminen on päätös, joka osuu suoraan suomalaisiin perheisiin, työpaikkoihin, ilmastotavoitteisiin ja kansanterveyteen. Säästötavoite voi osoittautua valtiontaloudelliseksi tappioksi, jos pyöräily vähenee ja verotuotot jäävät toteutumatta.
“Pyöräetu ei ole valtiolle kustannus – se on investointi terveempään tulevaisuuteen”, tiivistää Kankaanpää.
Lähde: Muoti ja urheilukuappa ryn tilastot, Verotustilastot