Toukokuun myydyimmät kirjat ennakoivat tiivistunnelmaista dekkarikesää – Kustantaja: ”Kotimainen rikoskirjallisuus on rakentanut suosionsa tiukalla työllä”
Rikoskirjallisuuden lisäksi suomalaiset rakastavat Enni Mustosta – kirjailijan viimeisin teos Tekijä nousi listakärkeen sekä painettuna, ääni- että sähkökirjana.
Toukokuun myydyimmät kirjat enteilevät tiivistunnelmaisia lomalukemishetkiä: sekä painettuna myytyjen että ääni- ja sähkökirjojen myydyimpien teosten listoilta löytyy erityisen paljon dekkareita ja muuta rikoskirjallisuutta.
Reijo Mäen uutuus Hotel California (Otava, 2022) ampaisi painettujen kotimaisten kirjojen listan ykköspaikalle. Muita rikosaiheisia teoksia listalla ovat muun muassa Seppo Jokisen Pahasti tehty (CrimeTime, 2022) sijalla kolme, Max Seeckin Kauna (Tammi, 2021) sijalla yhdeksän sekä Jarkko Sipilän Kahdesti tapettu (CrimeTime, 2022) sijalla 14.
Rikoskirjallisuuteen erikoistuneen CrimeTimen kustantaja Jouni Tervo iloitsee kotimaisten dekkareiden hyvistä listasijoituksista.
”Kotimaisia dekkareita julkaistaan paljon ja niille on kysyntää. On hienoa, että kärkisijoille nousee myös suomalaisia teoksia, eikä pelkästään käännöskirjallisuutta”, Tervo sanoo.
Kotimaisen dekkarin suosio on Tervon mukaan pitkäjänteisen työn tulos: esimerkiksi Seppo Jokisen Pahasti tehty on Komisario Koskinen -sarjan 27. osa. Kirjailijan teokset nousevat vuosittain myydyimpien joukkoon. Kaikissa formaateissa eli painettujen, ääni- ja sähkökirjojen myynnissä mitattuna Pahasti tehty ylsi toukokuussa sijalle 13.
”Lukijat ovat kertoneet, että uusi osa päähenkilön seikkailuja tuntuu siltä kuin tuttu vieras tulisi joka kevät uudelleen kylään”, Tervo kuvailee. ”Jokinen on selkeästi löytänyt yleisönsä ja onnistunut kasvattamaan sen valtakunnalliseksi.”
KIPA-kirjakauppojen toimitusjohtaja Sari Laurikko uskoo, että moni haluaa heittää kesällä aivot narikkaan ja siksi lomalukemistoon valikoituu juuri dekkareita ja romanttista viihdettä. Laurikko aloittaa lomansa itsekin usein dekkarilla.
Tämän vuoden dekkariuutuuksista Laurikon silmiin ovat osuneet Laura Anderssonin Kuolema Kulosaaressa (Otava) ja Eeva Loukon Onnellisten saari (Otava).
”On kiehtovaa, että molemmissa kirjoissa tapahtuu saarimurha. Miksi tapahtumapaikaksi on valittu juuri saari, ajatellaanko että siellä asiat ovat hyvin? Englantilaiset kyläidyllit ovat dekkareissa suosittuja, joten ehkä nämä keskiluokkaiset saaret ovat niille suomalainen vastine”, Laurikko pohtii.
Enni Mustosen Tekijä toukokuun myydyin teos
Kymmenosaisen Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjan päättävä Enni Mustosen Tekijä (Otava, 2022) oli toukokuun myydyin teos, kun kaikki formaatit lasketaan yhteen. Listan sijalle kaksi nousi Eve Hietamiehen Numeroruuhka (Otava, 2022), joka jatkaa Yösyöttö-kirjasta alkanutta tarinaa. Äänikirjoissa ostetuin käännetty romaani oli Liane Moriartyn Omena ei kauas putoa (WSOY, 2022).
Painetun lasten- ja nuortenkirjallisuuden lista oli toukokuussa Muumien juhlaa: listan ensimmäiselle sijalle ylsi Muumien pannukakkuretki -kurkistuskirja (WSOY, 2019) ja kolmanneksi Muumi ja keskikesän arvoitus -kuvakirja (WSOY, 2021). Psykoterapeutti Maaret Kallion runoteos Välillä olet varpuseni (WSOY, 2022) löytyy listan sijalta kaksi.
Tilastot perustuvat kirjakauppojen myyntilukuihin kivijalka- ja verkkokaupoissa, lukuaikapalveluiden kuunnelluimpiin ja luetuimpiin kirjoihin sekä Lehtipisteen ja markettien myyntiin.
Mitä Suomi lukee -tilastot kokoaa Kirjakauppaliitto ja niistä viestitään Instagramissa @mitasuomilukee -tilillä ja Facebookissa Suomen suurin lukupiiri -sivulla. Kaikkiin tilastoihin pääsee tutustumaan osoitteessa www.mitasuomilukee.fi.
Lisätietoja
Laura Karlsson
toimitusjohtaja, Kirjakauppaliitto
050 571 5511, laura.karlsson@kirjakauppaliitto.fi