19.05.2021

Erikoiskaupan hätähuuto päättäjille: Jääkö korona-exitin viestiminen kuntavaalien jalkoihin?

Erikoiskaupoissa ihmetellään, mihin tyssäsi julkinen keskustelu korona-exitistä. Kaupunkikeskustat autioituvat niin ihmisistä kuin erikoiskaupan myymälöistäkin, mutta selkeää valtiovallan viestiä koronatoimien päättämisestä ei ole saatu. Suunnitelmaa rajoitusten purkamisesta odottaa nyt moni kaupan toimija, joiden yksi tärkeimmistä sesongeista, kevään ja kesän juhlakausi, on ovella. 

Koronaepidemian rajoitustoimet ovat iskeneet kipeästi erityisesti kaupunkikeskustoihin. Esimerkiksi Helsingin keskusta on ollut kuin aavekaupunki.  

–Keskustojen tyhjeneminen niittää erikoiskaupan toimipisteitä. Jos liikkeellä ei ole ihmisiä, ei ole asiakkaitakaan, sanoo Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Edun toimitusjohtaja Ulla Pöllänen. –Tarvitaan selkeitä ja nopeita valtiovallan ohjeita siitä, miten ja missä aikataulussa koronarajoituksista tullaan luopumaan. 

Kevään valmistujaisjuhlat ovat käsillä ja kesän juhlakausi edessä. Erikoiskaupalle juhlasesonki on erityisen tärkeä. Tänä vuonna koko sesonkia ei ole vara menettää toistamiseen. 

–Esimerkiksi muotikaupalle koronakurimus on ollut varsin syvä ja moni liike on sulkenut ovensa pysyvästi. Mutta yhtä kaikki juhlakausi tuo lahjojen ostajat ja juhliin valmistautuvat muihinkin erikoisliikkeisiin – jos vain juhlia saadaan järjestää, Pöllänen kertoo. 

Kaupunkikeskustojen elinvoima tulisi olla myös kuntavaalien tärkeä teema. Ripeät toimet korona-exitin viestimisessä tukisivat sitä. 

–Monen kaupungin elinvoima piilee juuri keskustan sykkeessä. Jos erikoiskaupan myymälät katoavat kivijalasta, se näkyy myös keskustojen houkuttelevuudessa muille toimijoille. Kaupunkikeskustat rakentuvat ekosysteemille, jossa niihin saapuvat shoppailijat vetävät puoleensa myös ravintola- ja kulttuuripalveluja. Tästäkin syystä korona-exit ei saa jäädä kuntavaalien jalkoihin, vaan se on otettava viipymättä osaksi sitä, vaatii Pöllänen. 

–Lisäksi erikoiskauppa ei kaipaa uusia uhkakuvia, kuten polttoaineveron massiivisia nostoja, jotka korottaisivat tavaraliikenteen kustannuksia yli 500 miljoonalla eurolla vuodessa. Tällaiset toimet edelleen heikentäisivät kotimaisen kaupan kilpailukykyä, täydentää yhdistyksen edunvalvontajohtaja Jukka Ropponen.

Lisätietoja:
Ulla Pöllänen, toimitusjohtaja, 050 300 1660, ulla.pollanen@etu.fi
Jukka Ropponen, johtaja, lakiasiat ja edunvalvonta, 0400 161 400, jukka.ropponen@etu.fi