10.12.2021 Työpaikkatarvikekauppa ry

Työpaikkatarvikekauppa kärsii toimitusongelmista - raaka-aineiden hinnat nousevat ennätysmäisesti

Pula komponenteista ja raaka-aineista kurittaa toimisto-, paperi- ja IT-tarvikealan kauppaa. Raaka-aineiden, välituotteiden ja komponenttien hintojen nopea nousu sekä logistiset haasteet tekevät alan yritysten toiminnan tukalaksi. Pandemian varjot ulottuvat nyt täydellä voimalla kuljetuksiin, saatavuuteen ja kaikkiin kaupan hankintahintoihin.

Koronakriisin pitkittyminen hankintamaissa tuo kasvavia ongelmia alalle. Tunnetusti puolijohteiden ja elektromekaniikan komponenttien saatavuus ei ole koskaan ollut näin vaikeaa ja nyt uutena ilmiönä kärsitään toimitusten uudelleenajoituksista, mikä aiheuttaa kasvavia välituotevarastoja teollisuuteen. Tämän pelätään aiheuttavan tulevaisuudessa tarjonnan ylikuumenemisen ja pelko varaston arvojen romahtamisesta kasvaa.

-       Tällä hetkellä toimistoon tilattu tulostin voi seisoa valmistajan välivarastossa pitkiä aikoja odottaen yhtä pientä arvoltaan esimerkiksi 10 sentin komponenttia, jolle luvattu toimitusaika on siirretty hamaan tulevaisuuteen, Työpaikkatarvikekauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää kuvailee.

Teollisuuden pula puolijohteista, muoveista, paperista ja teräksestä koskettaa toimialaa laajasti, sillä nyt myös raaka-aineiden hinnat ovat voimakkaasti nousseet.

 

Kuljetukset kalliita ja pahasti myöhässä

Pandemia vuoksi satamat toimivat vajaateholla. Kiinassa kärsitään sähköpulasta ja konttikierto on edelleen epätasapainossa. Laivavuorojen myöhästymiset ja peruutukset ovat yleisiä. Myös välivarastoista ja laivojen purkamiskalustosta on pulaa. Kuljetuksiin aiheutuu pitkiä jonoja ja tavarapula siirtyy kuminauhaefektin tavoin Eurooppaan.

Satamien ja kuljetusten valitettavat ongelmat tulevat jatkumaan myös vuonna 2022.

-       Kuljetusten viiveet kertautuvat ja heijastuvat myös tulevalle vuodelle. Jyrkimmän hintojen nousun uskotaan kuitenkin olevan ohi. Vuonna 2022 rahtihintojen ennustetaan nousevan vajaan kymmenen prosenttia.  Velimatti Kankaanpää kertoo.

 

Raaka-aineiden hintojen nousu kurittaa yrityksiä ja kuluttajia

Raaka-aineiden hinnat ovat nousseet kaikilla teollisuuden aloilla. Muovin raaka-aineena käytettävän polyeteenin hinta on noussut jopa 67 % ja polypropeenin 30 %. Alumiinin hinta on noussut jopa 60 %, puuvilla hinta yli 40 % ja kartongin 30 %. Toimistopaperin hinta on noussut jo nyt yli 20 % ja paperin hintojen voimakas nousu jatkuu edelleen. Kuljetuskonttien hinta on edelleen lähes 7-kertainen vuodentakaiseen verrattuna.

Raaka-aineiden ja panostuotteiden hintojen nousu on tapahtunut ennustamatta nopeasti ja luonut kovan paineen tuleviin toimituksiin ja hintoihin. Erityisen hankalaksi tämä tekee valtioon ja kuntiin kilpailutuksen kautta sovittuja toimituksia.

-       Jos tavaraa ei saa, ei sitä myöskään voi toimittaa loppuasiakkaalle. Tässä markkinatilanteessa julkisia hankintoja ohjaava hankintalaki toimii huonosti. Kukaan ei olisi voinut kilpailutuksiin osallistuessaan varautua näin nopeaan ja dramaattiseen kulupuolen hintojen nousuun, Kankaanpää summaa.

 

Yhteystiedot:

Velimatti Kankaanpää, toimitusjohtaja, Työpaikkatarvikekauppa ry, 0400 600037, veli-matti.kankaanpaa@textile.fi