20.05.2022

Suomalaiset palasivat työpaikoille – Paperialan lakon päättymisestä huolimatta paperin saatavuus on edelleen surkeaa

Koronarajoitusten päätyttyä suomalaiset ovat laajasti palanneet työpaikoille. Etätyön väheneminen näkyy heti muutoksena työpaikkatarvikkeiden myynnin rakenteessa. Paperin kysyntä on jo pitkään ollut saatavuutta suurempaa.

Vaikka etätyö on koronaa edeltävää aikaa yleisempää, ovat suomalaiset palanneet nopeaan tahtiin työpaikoille koronarajoitusten poistamisen jälkeen. Muutos näkyy työpaikkatarvikekaupassa. Kuluvan vuoden ensimmäisinä kuukausina myynti painottui käsideseihin ja hygieniatuotteisiin; joiden myynti on kasvanut alkuvuonna 36 prosenttia, kun koko alan myynnin kasvu oli 5 prosenttia. Etätyöhön liittyvien tuotteiden myynti on edelleen vilkasta.

Kaukoidässä valmistettavien tuotteiden saatavuudessa on edelleen vakavia haasteita. Satamat ovat jälleen ruuhkautuneet ja toimitukset ovat myöhässä. Kiina on toimitusmaana keskeinen ja siellä tilanne on kaikkein vaikein. Epävarmuuden vuoksi monet valmistajat ovat pyrkineet siirtämään tuotantoa Eurooppaan, mutta kaasuenergian hinnan nousu vaikuttaa voimakkaasti juuri Keski-Euroopasta toimitettavien tuotteiden hintoihin.

”Saatavuusongelmien vuoksi alan yritykset joutuvat nyt tekemään riskillä kapasiteettivarauksia. Toimitusongelmat ja hintojen jatkuva nousu heikentää alan yritysten kannattavuutta ja toiminnan ennakoitavuutta”, toteaa Työpaikkatarvikekauppa ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää.

Paluu työpaikoille on lisännyt myös paperituotteiden kysyntää. Suomessa paperialan lakko heikensi merkittävästi paperin saatavuutta ja tilanteeseen ennustetaan parannusta vasta ensi vuonna.  

Kankaanpää pitää tilannetta huolestuttavana.

Paperituotteiden raaka-aineiden hinnat ovat nousseet ennätyskorkeiksi, mikä aiheuttaa huomattavia vaikeuksia alalle. Paperin markkinahinta on noussut 80 prosenttia puolessatoista vuodessa. Myös pakkausten ja kartongin hinta on noussut yli 40 prosenttia vuoden aikana.

”Varsinkin julkisissa hankinnoissa hintojen nousua ei olla pystytty siirtämään jo sovittuihin toimituksiin. Tämä on johtanut osin siihen, että jo tilattuja eriä ei voida toimittaa tai ne joudutaan perumaan kokonaan kannattamattomina”, toteaa Kankaanpää.

Työpaikkatarvikekauppa pitää loppuvuoden tilannetta hyvin vaikeasti ennustettavana. Suomalaisilla työpaikoilla joudutaan nyt sopeutumaan uudenlaiseen tilanteeseen, jossa työpaikkatarvikkeiden hinnat ovat entistä korkeampia ja toimitukset kestävät entistä pidempään.

Lisätietoja:

Työpaikkatarvikekauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää, p.0400 600 037