21.06.2021 Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry

Rikkakasvista aivoravinteeksi; peltorusojuuren siemenöljystä vastuullinen vaihtoehto kalaöljyille

Peltorusojuuri (Buglossoides arvensis) eli corn gromwell tai Ahiflower on ollut pitkään huonosti tunnettu ja uhanalaiseksi hiipunut rikkakasvi. Lemmikkeihin kuuluva ja niityillä viihtyvä kasvi saapui aikanaan Suomeen ulkomaisten siemenviljojen mukana. Sen kivikovat siemenet olivat ikäviä yllätyksiä leipäviljojen joukossa ja kasvista haluttiin päästä kaikin keinoin eroon.

Nyt vuosikymmeniä myöhemmin peltorusojuuren maine on muuttumassa. Rikkakasvista kuoriutui brittitutkijoiden havaintojen myötä arvokas öljykasvi. Peltorusojuuren siemenöljy on saanut EU:n uuselintarvikehyväksynnän ja sen terveyshyödyistä voi nyt nauttia lisäravinteena.

Ylivertainen polttoaine muistille ja silmille tärkeiden rasvojen rakentamiseen

Ahiflower -öljy on poikkeuksellisen rikas ja monipuolinen omega-3-rasvahappojen lähde. Se ei sisällä ainoastaan mm. pellavan ja hampun siemenöljyistä tuttua alfalinoleenihappoa ALA, vaan myös harvinaista omega-3:sta, stearidonihappoa SDA. Viime vuosina julkaistujen tieteelliset tutkimusten mukaan Ahiflower -öljy toimii ylivertaisena raaka-aineena elimistömme omalle rasva-aineenvaihdunnalle. Kehomme pystyy muokkaamaan Ahiflower -öljyn ALA:sta 4-kertaisen määrän pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja, EPA ja DHA, verrattuna pellavaöljyyn. Vaikutuksen arvellaan johtuvan öljyn erityisestä koostumuksesta.

Vastuullinen vaihtoehto kalaöljyille

Elimistömme kyky muokata ravinnosta saatuja rasvahappoja on hyvinvointimme kannalta välttämätöntä. Kalaöljyistä tuttujen ns. pitkäketjuisten omega-3-rasvahappojen (EPA ja DHA) vaikutukset mm. aivojen, silmien ja sydämen hyvinvointiin ovat laajat.

”EPA:n ja DHA:n suositusten mukainen saanti jää monella toteutumatta. Ravintoa on totuttu täydentämään kalaöljylisillä, mutta viime aikoina niiden tuotantoon liittyvät eettiset ja vastuulliset haasteet ovat herättäneet huolta. Terveysvaikutteisilla kasviöljyillä olisikin huomattava etu kalaöljyihin verrattuna. Kasviöljyjä voidaan tuottaa erittäin vastuullisesti niin ympäristön, tuottajien kuin kuluttajienkin arvot huomioiden”, toteaa bertil’s health oy:n tuotepäällikkö Juha Sihvonen.

Hyväksi kuivaihoisille ja atoopikoille

Kasviöljyt ovat yleisesti erinomaisia hyvien rasvojen ja suoja-aineiden lähteitä. Huolella valiten ne täydentävät ravintoa myös erityistarpeisiin. Ahiflower -öljy on tutkitusti tehokkain omega-3-lähde kehomme EPA- ja DHA-varastojen rakentamiseen. Se on vastuullinen vaihtoehto kalaöljyille ja sopii erityisesti kala-allergikoille ja vegaaneille. Hyvien rasvahappojen ja öljyn tulehdusta hillitsevien vaikutusten myötä Ahiflower -öljy voi olla hyväksi myös kuivasta ihotyypistä ja atooppisesta ihosta kärsiville.

Suomalaista Ahiflower öljyä saadaan vielä odottaa

Peltorusojuuri esiintyy alkuperäsilajina laajalti lauhkealla pohjoisella pallonpuoliskolla. Tällä hetkellä Ahiflower -öljyn raaka-aineen kaupallinen viljely on aloitettu Englannissa ja Kanadassa. Suomessa peltorusojuuri menestyi aikanaan rikkakasvina ja voisi siten menestyä ainakin eteläisempien osien kasvuoloissa. Teoreettisesti pohtien maamme pohjoinen sijainti ja pitkä kesäpäivä voisivat rikastaan kasvin siemeneen vielä nykyistäkin rikkaamman ja terveellisemmän sisällön. Suomalainen Ahiflower -öljy voisikin olla hieno jatkumo maailmalla arvostetulle kuminaöljylle.

”Ahiflower -öljy osoittaa meille, että rikkakasveja ei ole syytä hyljeksiä ravintoaineiden lähteinä. Pidämme esimerkiksi voikukkaa rikkakasvina, vaikka se on varsin monipuolinen ja terveellinen villiyrtti. Myös Camelina (ruistankio eli kitupellava) on osoitus rikkakasvista, jonka arvostus öljykasvina on noussut siitä löytyneiden terveellisten ominaisuuksien myötä. Samalla tavalla peltorusojuuri tai siitä saatava Ahiflower-öljy on tutkitusti erinomainen omega-3-rasvahappojen lähde ja ekologinen vaihtoehto kalaöljylle. On hienoa, että tästä mielenkiintoisesta luonnontuotteesta paljastui tutkimusten myötä jälleen uusi ravitsemuksellinen löytö. Tämä oli yksi peruste sille, että bertil’s health oy:n Ahiflower -öljy valittiin vuoden 2021 superruoka-sarjan voittajaksi. Ehkä peltorusojuuri ei tulevaisuudessa ole rikkakasvi, vaan arvostettu uusi öljykasvi”, sanoo Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö.

 

Lisätietoa:

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry, toiminnanjohtaja Mika Rönkkö, puh. 0500 430 818, mika.ronkko@terveystuotekauppa.fi

bertil’s health oy, tuotepäällikkö Juha Sihvonen, puh. 06 7817 941, juha.sihvonen@bertils.fi