02.08.2023 RASI ry

Rautakauppojen myynti heikkeni alkuvuonna – ”Kun koteja ja loma-asuntoja ei vaihdeta, ei myöskään remonttitarpeita samalla tavalla tule”

Rautakauppojen myynti laski Rauta- ja sisustuskauppayhdistys ry:n (RASI) tilaston mukaan vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla lähes 17 %. Toisen kvartaalin lasku oli ensimmäistä kvartaalia suurempi.  

”Tämä oli odotettavissa rakentamisen yleisen heikon tason johdosta”, toteaa RASIn toimitusjohtaja Minna Liuksiala

Rautakauppojen heikkoa myynnin kehitystä alkuvuonna selittää myös asuntokaupan heikko tilanne.  

”Kun koteja ja loma-asuntoja ei vaihdeta, ei myöskään remonttitarpeita samalla tavalla tule. Tilannetta ovat heikentäneet inflaatio, korkojen nousu ja kuluttajien matalalla pysynyt luottamus omaan talouteen. Asuntojen vaihtoa mietitään nyt aiempaa tarkemmin ja siirretään eteenpäin uuden kodin hankintaa sekä isompien remonttien tekemistä”, Liuksiala sanoo.

”Viimeisimmät viestit ihmisten ostovoiman parantumisesta ja työllisyyden säilymisestä hyvällä tasolla ovat tarvittavia hyviä uutisia. Tekemättä jätetyt tarpeelliset remontit tulevat aina kaikkein kalleimmiksi lopulta”, Liuksiala lisää. 

Ihmiset ovat kuitenkin jatkaneet pihojen laittamista lähes aiempien vuosien tapaan ja pihan sekä puutarhan tuoteryhmien myynnin taso onkin säilynyt lähes viime vuoden tasolla.  

”Tämä yllätti hiukan, koska tiedämme, että menneinä koronavuosina ihmiset panostivat erityisesti kotien ja vapaa-ajan asuntojen ulkotiloihin. Terasseja haluttiin laajentaa ja rakentaa ennätystahtiin ja osasta puutavaraa oli saatavuusongelmia. Nyt on terassilautaa riittänyt pääsääntöisesti kaikille halukkaille ja puutavaran hinnat ovat tulleet alas globaalin kysynnän rauhoituttua. Pihoista ja parvekkeista näyttääkin tulleen suomalaisille pysyvä sisätilojen jatke ja harrastus, jonka parissa viihdytään”, sanoo Liuksiala. 

Myös pienempiä sisustusremontteja on tehty lähes viimevuotista tahtia ja esimerkiksi maalien myynti parhaimpaan sesonkiaikaan huhti-kesäkuun aikana oli vain muutaman prosentin miinuksella.   

Talven energianhintojen suuret vaihtelut saivat monet investoimaan oman kodin tehokkaimpiin energialähteisiin ja remontteihin. Tulossa oleva Euroopan unionin energiatehokkuusdirektiivi tulee osaltaan jatkamaan energiaremonttien tekemisen tarvetta.  

 

Lisätietoja 

Minna Liuksiala 
toimitusjohtaja, Rauta- ja sisustuskauppayhdistys ry 
+358 50 383 4465 
minna.liuksiala@rasi.net