09.02.2022 RASI ry

Rakennus- ja sisustustarvikekaupassa jatkui positiivinen kehitys - Koronan tuoma kasvu jo tasaantumaan päin

Vuosi 2021 oli jo toinen peräkkäinen poikkeuksellisen kasvun vuosi rakennus- ja sisustustarvikekaupassa. Rautakaupan ovi kävi tiuhaan, kun suomalaiset remontoivat ja kohensivat kotejaan ja vilkkaasti vuoden loppuun saakka. Rakennus- ja sisustustavarakaupan kasvua siivitti myös mediassa esillä ollut puutavaran kova kysyntä sekä hintojen nousu. Vuodenvaihteessa RASI ry:n hallitus sai myös uuden puheenjohtajan.

Toimialan vuosi päättyi positiivisiin kasvulukuihin, vaikka tilastojen valossa kasvun nähdään jo tasaantuneen. Myynti jatkoi kasvuaan tasaisesti koko vuoden ja neljännellä kvartaalilla kasvua kertyi 10,7 %. Vuoden alusta mitattuna kokonaismyynti kehittyi 8,9 %, selviää RASI ry:n toimialan vuositilastosta.

  • Korona-ajan alussa kysyntä kasvoi erityisesti niissä tuoteryhmissä, joita kuluttajat käyttävät itse kodeissa tekemiinsä remontteihin, kertoo RASI ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksiala.

Molemmat vuodet olivat rautakaupassa vilkkaita, mutta kaupan käynti painottui eri tuoteryhmiin.

  • Ensimmäisenä koronavuonna 2020 suosituimpia tuotteita olivat työvälineiden ja sisustustuotteiden lisäksi kotien piha- ja puutarhatuotteet. Viime vuonna myyntiä kasvattivat ammattilaisten tarvitsemat rakennustarvikkeet, Liuksiala

Rautakaupoissa asioivat sekä kuluttajat että ammattilaiset

Rautakaupoilla on tärkeä rooli kotien välttämättömien korjauksien ja ylläpidon mahdollistamisessa. Kuluttajien lisäksi rautakaupat palvelevat myös viranomaisia ja ammattirakentajia. Ammattiasiakkaiden palveleminen turvallisesti ja ilman sulkuja on yhtä lailla ollut kauppojen tärkeä tehtävä.

  • Olemme tyytyväisiä, että kaupat ovat pystyneet palvelemaan asiakkaita koko korona-ajan turvallisesti ja toimiala on pystynyt omalta osaltaan varmistamaan kotien huolto ja ylläpitokorjaukset häiriöittä, Liuksiala

Pientalo- ja korjausrakentamisen odotetaan jatkuvan vuonna 2022

Muutaman viime vuoden aikana Suomessa on tehty paljon asuin- ja vapaa-ajan kiinteistökauppoja. Näistä aiheutuu monenlaisia remonttitarpeita, mikä vaikuttaa kaupankäyntiin.

  • Kiinteistöjä hankittaessa, ihmiset haluavat vähintäänkin viimeistellä pintoja oman maun mukaiseksi, toteaa Liuksiala.

Janne Paanasesta RASI ry:n hallituksen puheenjohtaja

Rakennus- ja sisustustarvikekaupan yhdistys Rasi ry sai uuden hallituksen puheenjohtajan vuoden 2022 alussa. S-ryhmän rauta- ja piha ja puutarhakaupasta vastaava Vice President Janne Paananen astui puheenjohtajan tehtävään aikaisemmin tehtävässä toimineen Stark Suomi Oy:n toimitusjohtaja Harri Päiväniemen tilalle. Varapuheenjohtajaksi valittiin Harri Karumo Keskosta.

Janne Paananen tarttui puheenjohtajan tehtävään hyvillä mielillä.

  • Olen todella innoissani päästessäni vuorollani johtamaan yli 100-vuotta toimialan etuja ajaneen yhdistyksen hallitusta ja tukemaan koko toimialalla tehtävää yhteistyötä, Paananen

  • Tavoitteenamme on jatkaa alan aktiivisena toimijana. Edistämme alan laadullisuutta, läpinäkyvyyttä ja kestävyyttä hyvässä yhteistyössä yhteisten sidosryhmiemme kanssa sekä Suomessa että kansainvälisestikin, Paananen

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Minna Liuksiala, RASI ry, 050 3834465, minna.liuksiala@rasi.net