09.02.2022

Polttoainekustannusten nousu vaikuttaa laajasti yhteiskunnassa – tarvitaan pikaisia toimia työllisyyden ja yrittäjyyden turvaamiseksi

Polttoaineiden ja sähkön hinnat ovat nousseet tänä talvena poikkeuksellisen korkeiksi. Julkisessa keskustelussa käytetään jo sanaa energiakriisi, mikä kuvaa tilanteen vakavuutta. Poliittiset päättäjät ovat heränneet ongelmaan, mutta nyt tarvitaan nopeita toimia tilanteen helpottamiseksi. Erikoiskaupan liitto Etu ry kiinnittää huomiota polttoainekustannusten laaja-alaisiin vaikutuksiin koko yhteiskunnalle.

Korkeat polttoainekustannukset lisäävät kaupan alan kustannuksia ja heikentävät alan toimijoiden kannattavuutta. Kuljetuskustannusten nousu siirtyy kuluttajahintoihin. Tilanne pahentaa erityisesti pienempien koronakriisin keskellä sinnittelevien erikoiskaupan yritysten toimintaedellytyksiä. Kotimainen kauppa pysyy pystyssä vain, jos kustannukset ovat kohtuullisella tasolla

”Kuljetuskustannusten nousu koko tuoteketjussa lisää paineita hinnankorotuksille erikoiskaupassa. Samalla energian korkea hintataso heikentää suomalaisten ostovoimaa, kun yhä suurempi osuus käteen jäävistä tuloista menee matkakuluihin”, toteaa Erikoiskaupan liiton toimitusjohtaja Ulla Pöllänen.

Erikoiskaupan liitto Etu peräänkuuluttaa nopeita ja vaikuttavia toimia tilanteen helpottamiseksi. Polttoaineverotusta pitää keventää ja kuljetusliikkeiden tilannetta pitää helpottaa ammattidieselin käyttöönotolla. Verohelpotuksia tarvitaan myös suomalaisten ostovoiman parantamiseksi.


Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Ulla Pöllänen, p. 050 300 1660