09.04.2021 Muoti- ja urheilukauppa ry

Korona vauhditti vihreää siirtymää liikkumisessa – suomalaiset siirtyvät vauhdilla polkupyörän käyttäjiksi

Siirtyminen päästöttömään liikkumiseen on tehnyt viiden vuoden loikan koronapandemian aikana kertoo Muoti- ja urheilukauppa ry:n myyntitilasto. Suomesta on tulossa pyöräilymaa muiden Pohjoismaiden joukkoon. 

Pyöräkauppa käy kuumana ja nyt useampi kuin joka kymmenes polkupyörä on sähköavusteinen. Pyöräkauppa kasvoi viime vuonna 34 prosentilla ja sähköavusteisten pyörien 45 prosentilla. Sähköpyöriä myytiin vuonna 2020 noin 31 000 kappaletta. Tänä vuonna myynti voi nousta jopa 45 000 kappaleeseen. 

–Korona-aikana pyöräily on koettu turvalliseksi tavaksi liikkua. Jopa talvikuukausina pyöräkauppa kävi vilkkaana, kertoo Muori- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää. Erityisesti sähköavusteisten pyörien suosio ja työsuhdepyörän verottomuus ruokkivat nyt kysyntää.

Myös muualla maailmassa pyöräilybuumi kasvaa ja pyörien saatavuus on kaupalle todellinen ongelma. Pullonkaulaksi on muodostunut takkuileva osien valmistus ja toimituksia tehtailta maailmalle kiristää huutava kuljetuskonttipula. 

–Jonotusaika on suhteellinen käsite, pyöriä tällä hetkellä joko on tai ei ole. Vain osa tavarantoimittajista pystyy täydentämään tarjontaa merkittävästi kauden aikana. Pyöräily kasvaa nyt globaalisti ja menekki on suurta kaikkialla, sanoo toimitusjohtaja Jari Elamo Cycleurope Finland Oy:stä.

Sähköpyörät ovat vasta viime aikoina lyöneet itsensä todenteolla läpi ja saavuttaneet hyväksynnän kaikille sopivina kulkuvälineinä. Syy on tarjonnan monipuolistuminen ja sähköpyöriä löytyy nyt kaikissa pyöräkategoriassa. Tarjonnassa on citysähköpyöriä, hybridisähköpyöriä, maastosähköpyöriä, sähkötavarapyöriä, sähkötaittopyöriä ja jopa sähkömaantiepyöriä. 

–Tässä jos missä käyttökokemus vie mennessään. Sähköpyörän käyttäjä kehuu ostostaan useimmiten monille, Kankaanpää summaa poikkeuksellisesti kasvanutta sähköpolkupyörien kysyntää. 

 

Lisätietoja: Velimatti Kankaanpää, toimitusjohtaja, Muoti- ja urheilukauppa ry, +358 400 600 037, velimatti.kankaanpaa@muotijaurheilukauppa.fi