30.04.2021 Elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhdistys ETKO ry

Kodintekniikan kauppa kasvoi 3,2 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä

Kodinkoneiden kauppa käy vilkkaana. Isot keittiökoneet sekä pyykinpesukoneet ja kuivausrummut saavuttivat arvossa mitattuna 14,7 prosentin ja pienkoneet 16,9 prosentin kasvun. Televisioiden ja kuulokkeiden kysyntä oli vähäisempää kuin vastaavaan aikaan viime vuonna, joten viihde-elektroniikan myynti laski -8,6 prosenttia. Laskuun vaikutti myös se, että televisioiden joulumyynti oli ennätyksellisen vilkasta juuri vuodenvaihdetta edeltävinä viikkoina. Kameroiden myynti lähti pitkän alamäen jälkeen 6,0 prosentin kasvuun. Kodin tietotekniikassa kaupan arvo nousi 4,8 prosenttia ja matkapuhelimissa 0,1 prosenttia.

Tiedot käyvät ilmi GfK:n ja Elektroniikan Tukkukauppiaat ry:n kokoamista tilastoista 1-3/2021.


Isojen kodinkoneiden kauppa vahvassa kasvussa

Vilkas uudisrakentaminen, asuntokaupat ja keittiöremontit lisäsivät liesien, keittotasojen ja erillisuunien sekä astianpesukoneiden kysyntää ja siivittivät isojen kodinkoneiden myynnin 14,7 prosentin kasvuun. Kodinhoitoa tehostavista koneista suosiotaan lisäsivät etenkin kuivausrummut. Internetin kautta toimivat älyominaisuudet yleistyvät hyvää vauhtia, vaikka niitä saakin toistaiseksi lähinnä kalliimman hintaluokan kodinkoneisiin.

Kotona vietettävän ajan lisääntyminen näkyy pienten kodinkoneiden myynnissä

Vahva kahvi maistuu etätyöläisille, ja espressokoneita ostettiin runsaasti. Etenkin automaattikoneiden myynti kasvoi reilusti enemmän kuin kahvinkeittimien keskimäärin. Edistyneeseen ruoanlaittoon tarvittavat välineet, kuten yleiskoneet, kävivät nekin hyvin kaupaksi. Kotona oleilu nostaa siivoustarvetta ja rohkaisee hankkimaan aikaa ja vaivaa säästäviä pienkoneita kuten robotti-imureita ja varsi-imureita. Ilmanparannuslaitteissa suurin nousija olivat ilmankostuttimet, joiden myynti kaksinkertaistui pakkastalven myötä.

Televisioiden ja kuulokkeiden myynti ei yltänyt aivan vuoden 2020 ennätyslukemiin

Televisoissa suurten kuvaruutukokojen kysyntä nousee edelleen, mutta se ei riittänyt korvaamaan myynnin laskua suositussa 55 tuuman kokoluokassa. Tammikuussa tv-kauppaa hillitsi osaltaan se, että edellisten viikkojen joulumyynti nousi televisioiden kohdalla ennätyslukemiin, kertoo ETK ry:n elektroniikkajaoston puheenjohtaja Markus Nummisalo. Hifi- ja mobiilikuulokkeiden kysyntä on kasvanut voimakkaasti vuosi vuodelta, mutta tällä kertaa ei ylletty aivan huippulukemiin. Pelikuulokkeet kävivät sen sijaan kaupaksi paremmin kuin samaan aikaan viime vuonna. Kiinnostus pelaamiseen näkyy selvästi myös kannettavien pelitietokoneiden kaupassa. Kaiuttimien myynti kasvoi sekin kaikissa GfK:n tilastoimissa tuoteryhmissä, joita ovat soundbarit, hifikaiuttimet, bluetooth- ja älykaiuttimet sekä stereoyhdistelmät.

Kamerakauppa elpyi järkkäreiden ja videokuvauksen voimin

Kameroiden myynti kääntyi pitkän laskukauden jälkeen nousuun. Kasvua vauhdittivat järjestelmäkameroiden kalliimmat mallit, ja etenkin vaativille harrastajille ja ammattilaisille tehdyt kinokoon rungot. Videokalustoa on uudistettu viime vuotta enemmän, mikä näkyy action-kameroiden sekä tavallisten videokameroiden myynnissä.   

Etätyö kannustaa uusimaan tietokoneen oheislaitteita

Tietokoneiden myynti laski, koska kannettavia ostettiin vähemmän kuin vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä. Poikkeuksen muodostavat kuitenkin pelikannettavat, joissa myynnin kasvuprosentti ylsi kaksinumeroisiin lukemiin. Etätyön jatkuminen pitää hiirten, näppäimistöjen ja näyttöjen kysynnän korkealla.

Älypuhelimet siirtyvät 5G-aikaan, mutta puhelimien kokonaismyynti kasvoi vain hieman

Lähes puolet uusista älypuhelimista tukee jo 5G-tekniiikkaa. Niiden myynti kasvaa GfK:n kokoamien tilastojen mukaan hyvää vauhtia sekä arvossa että kappalemäärissä mitattuna. Älykellojen myynti jatkaa sekin kasvuaan.

 

Lisätietoja:

Viihde-elektroniikka ja puhelimet Markus Nummisalo, myyntijohtaja, Samsung Electronics Nordic AB, Suomen Sivuliike, 0400 569 228, m.nummisalo(a)samsung.com
Isot kodinkoneet Esa Silver, toimitusjohtaja, Miele Oy 0400 156 085 esa.silver(a)miele.com
Pienet kodinkoneet Lauri Paavola, avainasiakaspäällikkö, Philips Finland, 050 585 9258, lauri.paavola(a)philips.com

Tämän tiedotteen tekstin voi ladata pdf-muodossa tästä.
Tilaston grafiikoineen voi ladata pdf-muodossa tästä.