06.02.2024 Elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhdistys ETKO ry

Kodin tietotekniikan ja viihde-elektroniikan myynnissä näkyy paluu normaaliin

Tietotekniikan ja viihde-elektroniikan vuoden 2023 myyntiluvuissa näkyy paluu normaaliin pandemian aiheuttamien muutosten jälkeen. Tärkeät kampanjat, eli Black Friday ja joulukauppa, eivät aikaansaaneet odotettua vaikutusta myyntiin.

Vuoden 2023 lukemat viihde-elektroniikan puolella laskivat. Kappaleissa myynti laski 8,5 prosenttia, mutta keskihintojen 5,3 prosentin nousun ansiosta myynnin arvo laski vain 3,5 prosenttia. Kodin tietotekniikkakaan ei yltänyt edellisen vuoden lukuihin, vaikka viimeisellä vuosineljänneksellä kappalemääräinen myynti nousi.

”Koronavuosien hyvä myynti vaikuttaa edelleen lukujen taustalla. Vertailuluvut ovat korkeita, sillä ihmiset sijoittivat kodin elektroniikkaan ja tietotekniikkaan. Nyt on palattu normaaliin”, kertoo Markus Nummisalo, ETKO ry:n puheenjohtaja.

Viihde-elektroniikan myynti laski vuonna 2023

Viihde-elektroniikan päätuotealueet ovat televisio ja äänentoistolaitteet. Vuoden 2023 luvut viihde-elektroniikan kokonaismyyntiä tarkasteltaessa laskivat, vaikka äänentoistolaitteet kasvoivat.

Televisioiden myynti laski vuonna 2023. Vain suuret, vähintään 75 tuumaiset televisiot kasvattivat myyntiään vuositasolla. Loppuvuoden sesongit, eli joulukauppa ja Black Friday kiihdyttivät kuitenkin myös 65 tuumaiset televisiot kasvuun neljännessä kvartaalissa.

Vuositasolla äänentoistolaitteiden myynti kasvoi 2 %. Positiivisia lukuja edistivät erityisesti bluetooth-kaiuttimien, älykaiuttimien sekä kuulokkeiden myynti. Äänentoistolaitteissa voidaan havaita kausikohtaisia myyntipiikkejä – kesällä myydään bluetooth-kaiuttumia ja loppuvuodesta kalliimpia audiotuotteita.

Puhelimien ja oheislaitteiden myynnin arvo kasvoi hiukan ja keskihinnat nousivat vuonna 2023

Koko vuoden myynnit huomioiden puhelimien ja oheislaitteiden myynnin arvo kasvoi 0,3 %. Erityisesti puettava elektroniikka, kuten älykellot, edistivät segmentin kasvua.

Viimeisellä vuosineljänneksellä puhelimien ja oheislaitteiden sekä kappalemääräinen myynti että arvo kuitenkin kääntyivät laskuun, vaikka keskihinnat nousivat peräti 9,7 %. Myös pitkään kasvua tehneiden 5G-puhelimien myynti laski.

IT-puolen kappalemyynti kasvoi viimeisellä kvartaalilla mutta koko vuoden myynti laski

Kodin tietotekniikan kappalemyynti kasvoi 3,6 prosenttia viimeisellä kvartaalilla mutta keskiostoksen arvo laski liki kymmenyksen. Eri tuoteryhmiä tarkasteltaessa kannettavien tietokoneiden ja tablettien myynti laski. Sen sijaan tulostimien, näyttöjen ja oheislaitteiden myynti kasvoi. Viimeisen kvartaalin kasvusta huolimatta vuoden 2023 myynti laski edellisvuodesta.

“Ostovoiman väheneminen näkyy kannettavien tietokoneiden ja tablettien myynnissä. Kyseisiä tuotteita ei uusita yhtä usein kuin aiemmin”, kertoo Nummisalo.

Tiedot käyvät ilmi GfK:n ja ETKO ry:n tilastoista.  

Lisätietoja: Samsungin myyntijohtaja, ETKO ry:n hallituksen puheenjohtaja Markus Nummisalo, 0400 569 228, m.nummisalo@samsung.com