15.12.2021 Kirjakauppaliitto ry

Kirjojen joulukauppa kiihtyy – kirjakaupoissa riittää kirjoja

Kirja on edelleen pidetty lahja. Kirjakaupoille joulu on vuoden tärkein myyntisesonki ja kaunokirjoista jopa 40 % myydään isänpäivän ja joulun välisenä aikana. Viime vuosina joulukauppa on keskittynyt yhä enemmän muutamaan viimeiseen viikkoon ennen joulua. Kirjakauppaliitto arvioi, että trendi näkyy kirjakaupoissa myös tänä vuonna.

Joulumyynnissä kysytyiksi teoksiksi ovat nousseet muun muassa Finlandia-palkittu Jukka Viikilän teos Taivaallinen vastaanotto sekä marraskuun Mitä Suomi lukee -listan myydyimmät teokset. Marraskuun myydyin kotimaisen kaunokirjallisuuden teos oli Ilkka Remeksen Lohikäärmeen isku, listan toisena oli Tuomas Kyrön lokakuussa julkaistu uutuus Vasara ja käytettyjä nauloja, Mielensäpahoittaja. Finlandia-ehdokkaista listalla olivat kolmantena Rosa Liksomin Väylä ja neljäntenä Pirkko Saision teos Passio. Viidennelle sijalle ylsi Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon voittanut Meri Valkama teoksella Sinun, Margot.

Käännetyn kaunokirjallisuuden kärjestä löytyy dekkareiden ja viihteen parista tutut nimet, Lucinda Riley teoksella Oliivipuu sekä Jo Nesbø teoksella Rottien saari. Lasten- ja nuortenkirjoista myydyimmäksi ylsi Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirja: Tähtiainesta – Neropatin päiväkirja 16. Lasten- ja nuortenkirjojen myynnissä näkyy lisäksi joulu- ja talviteemaiset teokset.

Tietokirjallisuuden myydyin teos marraskuussa oli Björn Wahlroosin Barrikadeilta pankkimaailmaan – eräänlaiset päiväkirjat 1952–1992. Joululahjojen ikisuosikit nousivat Mitä Suomi lukee -listalle jo marraskuussa, listan toisena Mitä missä milloin ja kolmantena Guinnessin ennätystenkirja.

Suomi lukee -tutkimuksen mukaan kirjojen ostaminen lahjaksi on kasvussa. Viime vuonna lahjaksi ostettujen kirjojen määrä nousi 38 prosenttiin kaikista ostetuista kirjoista. Vastaava luku vuonna 2018 oli 30 prosenttia.

Jouluostoksille vielä aikoville löytyy kirjakaupoista hyvin valinnanvaraa.

– Kirjakaupoissa riittää kirjoja, sillä valikoima on laaja. Asiantuntevan henkilöstön avulla löytyy varmasti jokaiselle mielekäs joululahjakirja, kertoo Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson.

Korona-aikana lisääntynyt lukeminen on näkynyt kirjakaupoissa yleisen kirjallisuuden myynnin kasvuna. Syyskuun loppuun mennessä yleisen kirjallisuuden myynti oli kasvanut suurimmissa kirjakaupoissa ja kirjakauppaketjuissa 2,2 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Erityisesti on ilahduttanut lasten- ja nuortenkirjallisuuden myynnin kasvu.

Kirjallisuuden lisäksi kirjakaupoista haetaan totutusti seuraavan vuoden kalentereita ja erilaisia pelejä. Pelien osalta suosittuja ovat muun muassa eri kategorioiden Vuoden pelit -voittajat sekä perinteisistä peleistä shakki.

 

Lisätietoja: Laura Karlsson toimitusjohtaja, Kirjakauppaliitto, puh. 050 571 5511, laura.karlsson@kirjakauppaliitto.fi