06.06.2022 Kirjakauppaliitto ry

Kesää vietetään dekkareiden parissa – lukien ja kuunnellen

Dekkareiden maailma kiehtoo erityisesti kesäisin. Tänä kesänä rikos- ja jännityskirjallisuuden ystäviä hemmotellaan kestosuosikkien lisäksi odotetuilla uutuuksilla. Kesäkauden alkaessa kirjakaupoissa vietetään 6.–12.6. yhdeksättä kertaa perinteistä Dekkariviikkoa. 

”Jännitys- ja rikoskirjallisuutta ostetaan ja luetaan ympäri vuoden. Kesällä ja loma-aikana myynti kohoaa selvästi, sillä monella loma ja dekkari kuuluvat erottamattomasti yhteen”, kertoo Suomalaisen Kirjakaupan tuotepäällikkö Marina Kananen.

Myös Storytelin sisältöpäällikkö Hanna Walldén toteaa jännitys- ja rikoskirjallisuuden olevan äänikirjapalveluissa erityisen suosittua ympäri vuoden.

”Storytelissä dekkareita kuunnellaan tuntimääräisesti enemmän kuin mitään muuta kirjallisuuden genreä. Äänikirjojen ystävät ahmivat dekkarisarjoja ja merkittävä osa kulutuksesta tulee pohjoismaisesta ja kotimaisesta jännityskirjallisuudesta. Tämän vuoden kuunnelluimmat dekkaristit Storytelissä ovat Seppo Jokinen, Jussi Adler-Olsen ja Anna Jansson”, kertoo Walden.

Kirjakauppojen laajoista valikoimista löytyy jo pokkareiksi ehtineitä suosikkeja ja hyllyt täyttyvät myös odotetuista uutuuksista.

Akateemisen kirjakaupan ostaja Kirsti Kemppainen kertoo klassikoiden kuuluvan kesään ja myös englanninkielisellä kirjallisuudella on kysyntää. ”Englanninkielisissä suosiotaan ylläpitää esimerkiksi Agatha Christien teokset. Cozy crimen avulla on välillä hyvä vähän laskea pulssia”.

”Kestosuosikkeja on paljon. Kotimaisista tekijöistä muun muassa Seppo Jokisen, Virpi Hämeen-Anttilan sekä Reijo Mäen odotetut uutuudet ilmestyvät aina sopivasti kesälomien alkuun”, Kananen kommentoi.

Sekä Kananen että Walldén toteavat yhdeksi kesän odotetuimmaksi uutuudeksi kesäkuussa ilmestyvän Satu Rämön dekkaridebyytin Hildur (WSOY 2022). Kemppainen nostaa odotettuun kesälukemistoon Juha Roihan Yksi aina valvoo (Tammi 2022).

Dekkarivalikoima on laaja, lukemista löytyy myös lapsille ja nuorille. Uusia, lukijakuntaa kiinnostavia suuntauksia voi kuitenkin jo nähdä.

”Laadukkaille psykologisille ihmissuhdetrillereille olisi kysyntää enemmän kuin suomenkielisiä sisältöjä on tällä hetkellä saatavilla. Myös yliluonnollisia elementtejä sisältävä psykologinen jännityskirjallisuus kiinnostaa maailmalla, mutta tätä genreä tehdään Suomessa vielä hyvin vähän”, kertoo Walldén.

Lisätietoja:

Laura Karlsson, toimitusjohtaja, Kirjakauppaliitto
puh. 050 571 5511, laura.karlsson@kirjakauppaliitto.fi