24.02.2021 Terveystuotetukut ry

Karin Havupuu-uutejuoma – Vuoden terveystuote 2021

 
 
Karin Havupuu-uutejuoma ponnistaa maailmalle Siikaisista. Ravintorengas Oy:ssä tehtiin vuonna 2019 sukupolvenvaihdos – ja tavoitteet ovat tulevaisuuden suhteen korkealla.
 
 
Picture
 
Vuonna 1975 valmistettiin ensimmäiset Karin Havupuu-uutejuomat Kosken metsätilalla Siikaisissa, Pohjois-Satakunnassa. Tänä vuonna juoma palkittiin Vuoden 2021 terveystuotteena. 

Vuoden 2021 superruoka- ja hoitotuotesarjaan ehdokkaita pyydettiin terveystuotealan ammattilaisilta terveyskaupoista. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton hallituksesta koostunut asiantuntijaraati valitsi sarjojen voittajat. 

Vuoden 2021 superruoka -sarjan voittajaksi valittiin Bertil’s Health Oy:n Rikas Ahiflower-öljy ja Vuoden 2021 hoitotuote -sarjan voittajaksi Immitec Sverige Ab:n Copper Inside -kuparimaski.

Vuoden 2021 terveystuotteen valitsivat kuluttajat äänestämällä omaa suosikkiaan terveyskaupoissa. Vuoden 2021 terveystuotteeksi äänestettiin Ravintorengas Oy:n Karin havupuu-uutejuoma.

Karin Havupuu-uutejuoman juuret  ovat syvällä suomalaisessa metsässä

Karin Havupuu-uutteen resepti ja ainutlaatuinen valmistustapa on peräisin 1960-luvulta, jolloin Kari Herttua kierteli ympäri Suomea keräämässä oppia eri kansanperinteiden osaajilta. Herttua kirjoitti talteen sukupolvilta toiselle siirtyneen muistiperinteen männyn kuoresta ja nilasta syntyvän juoman valmistamisesta.

– Karin Havupuu-uutejuoman suosio lähti nopeasti kasvuun, kun juoman käyttäjät suosittelivat sitä eteenpäin. Käyttäjien kokemuksiin saatiin vahvistusta 1990-luvulla, kun Karin Havupuu-uutejuoma pääsi mukaan useisiin yliopistotutkimuksiin, jotka osoittivat tuotteen terveyttä edistävät vaikutukset, toimitusjohtaja Sanna Herttua-Laiho Ravintorengas Oy:stä kertoo.

– Vuonna 2003 Karin Havupuu-uutejuoma valittiin ensimmäistä kertaa Vuoden Luontaiselintarvikkeeksi ja valinta nosti tuotteen entistä laajemman yleisön tietoisuuteen. Myös vuonna 2010 tuli voitto samassa kategoriassa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun jo aiemmin palkittu tuote voitti kyseisen kunniamaininnan uudelleen, Herttua-Laiho summaa.

Perheyritys katsoo eteenpäin

Vuonna 2019 perheyrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos ja yrityksen vetovastuun otti Sanna Herttua-Laiho, joka on ollut yrityksessä töissä jo parikymmentä vuotta. 

– Olen kulkenut yrityksen vaiheissa mukana pikkutytöstä asti, joten minulle oli selvää jatkaa yrityksen johdossa sukupolven vaihduttua. On hienoa tuntea yrityksen koko historia ja sen erinäiset vaiheet. Perheyrityksen johtaminen on minulle kunnia-asia ja meille on tärkeää, että voimme työllistää ihmisiä täällä pienessä, pohjoissatakuntalaisessa Siikaisten kunnassa, Herttua-Laiho sanoo.

Vaikka Karin Havupuu-uutejuoma sai nopeasti suosiota kansan keskuudessa, se joutui yhtenä suomalaisena luontaistuotealan pioneerina monta kertaa perustelemaan toimintaansa useille eri viranomaistahoille.

– 1980-luku oli todellista taistelua tuulimyllyjä vastaan, mutta vanhempani uskoivat tuotteeseen ja saivat tuekseen useita yliopistotutkimuksia. Nyt minun tehtäväni on viedä yritystä eteenpäin. Viime vuonna Karin Havupuu-uutejuomalle tehtiin iso brändiuudistus ja yrityksen tuotanto sertifioitiin FSSC 22000 -laatusertifikaatin mukaiseksi, Sanna Herttua-Laiho sanoo.

Ravintorenkaan uudet, laajennetut tuotantotilat valmistuivat vuonna 2014. Yrityksellä on suuret kasvutavoitteet Suomessa ja kysyntää on myös ulkomailla. Sanna Herttuan mukaan on vahvuus, että hän näkee yrityksen toiminnan kokonaisvaltaisesti aina ruohonjuuritasolta johtoportaaseen saakka. Vuodet Ravintorenkaassa, erilaisissa työtehtävissä, ovat antaneet Sannalle perspektiiviä myös johtamiseen. 

– Karin Havupuu-uutejuoma on brändi, joka on elänyt vuosikymmeniä, sukupolvelta toiselle. Haastava koronavuosikaan ei koetellut meitä, vaan jälleenmyyjiltämme tuli koko vaikean vuoden läpi viestejä, että onneksi sentään meidän juomamme myy hyvin. 

Vaikka Karin Havupuu-uutejuoma on palkittu jo useita kertoja, Ravintorenkaassa juhlitaan Vuoden terveystuote -palkinnosta iloisin mielin. 

– Olemme tunnustuksesta äärimmäisen iloisia ja haluamme työskennellä suomalaisten hyvinvoinnin eteen edelleen. Terveystuotealalla tehdään hyvää työtä ja yhteistyössä on voimaa. Onkin tärkeää, että alalla toimitaan yhdessä rintamassa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja terveyden puolestapuhujina. Uskon, että itsehoidon merkitys tulee kasvamaan lähivuosina edelleen ja laadukkaille tuotteille on tilausta, Sanna Herttua-Laiho summaa.

  

Ravintorengas Oy on Terveystuotetukut ry:n jäsenyritys.

Terveystuotetukut ry:n tehtävänä on edistää laadukkaiden ja luotettavien terveystuotteiden valmistusta, maahantuontia ja markkinointia. Toimimme jäsentenvälisenä edunvalvojana ja yhdyssiteenä. www.terveystuotetukut.fi 

Ravintorengas Oy on perustettu vuonna 1976. Ensimmäiset havupuu-uutejuomat valmistettiin vuonna 1975 Kosken metsätilalla Siikaisissa. Karin Havupuu-uutejuoma on valittu kahdesti Vuoden luontaiselintarvikkeeksi Suomessa vuosina 2003 ja 2010. Vuonna 2021 tuote valittiin Vuoden terveystuotteeksi. Vuonna 2019 perheyrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos. 

www.karinhavu.fi