01.07.2023 Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry

Elintarvikkeiden keto-sanaan liittyvä ongelma ratkeamassa

Viime vuoden lopulla keto-sanan käyttöä rajoitettiin elintarvikkeiden pakkauksissa ja markkinoinnissa. Elintarvikevalvonnassa keto-sana tulkittiin hyväksymättömäksi terveysväittämäksi. Linjaus herätti laajasti kritiikkiä elintarvikealan toimijoiden piirissä. Nyt kunnan elintarvikevalvonnasta saatujen tietojen mukaan Ruokavirasto on lieventänyt rajoituksia. Uusi linjaus on tehty saatujen palautteiden pohjalta.

Keto-tuotteet ovat elintarvikkeita, jotka ovat tarkoitettu ketogeeniseen tai tavanomaiseen ruokavalioon. Ketogeenisessä ruokavaliossa pyritään hiilihydraattien vähentämiseen ja hyvien rasvojen ja proteiinien lisäämiseen.

Ruokavalion nimeä ei automaattisesti katsota terveysväittämäksi
Saadun tiedon mukaan keto-sanan uusi tulkinta perustuu viranomaisen linjaukseen, jossa elintarvikkeiden kaupallisessa viestinnässä esitetyt viittaukset erilaisiin ruokavalioihin eivät automaattisesti ole terveysväitteitä. Tämä koskisi myös ruokavalioita, jotka liittyvät erilaisiin elämänkatsomuksiin tai uskontoihin.

Tietojen mukaan esimerkiksi seuraavat ruokavalioiden nimet eivät ole sellaisenaan terveysväitteitä: keto, Atkins, VHH, paleo, zone, elävä, makrobioottinen, vegaani, pätkäpaasto, FODMAP, maidoton, ayurveda, halal, kosher, Välimeri, Itämeri ja planetaarinen.

Jos ruokavalion nimi kuitenkin viittaa terveysvaikutukseen, elimistöön tai sen toimintaan, kyseessä olisi yleisluontoinen terveysväite, jonka yhteydessä on esitettävä terveysvaikutuksen täsmentävä väite elintarvikkeen markkinoinnissa. Tällaisia ovat linjauksen mukaan esimerkiksi luustodieetti, sydänystävällinen, detox, laihdutus, ketoosi, ketogeeninen ja painonhallinta.

Tietoon tulleen Ruokaviraston uuden linjauksen mukaan keto-sanaa saa siis jatkossa käyttää, mutta ketoosi- ja ketogeeninen- ilmaisut olisivat edelleen kiellettyjä.

"Linjaus helpottaa keto-tuotteiden saatavuutta ja selkeyttää elintarvikkeiden kaupallista viestintää, kun keto-sanaa voidaan jatkossakin käyttää. Tämä edistää myös EU:n sisämarkkinoiden toimintaa, sillä yhtenäiset säännöt ja tulkinnat helpottavat keto-tuotteiden liikkuvuutta eri jäsenvaltioiden välillä", korostaa Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö. 

"Olemme erittäin tyytyväisiä uuteen linjaukseen koskien keto-sanan käyttöä elintarvikkeiden pakkauksissa, tuotenimissä ja markkinoinnissa. Tämä linjaus suurelta osin ratkaisee elintarvikkeiden keto-sanaan liittyneen ongelman, joka aiheutti suurta hämmennystä alalla viime talven aikana. Uusi linjaus helpottaa keto-tuotteiden saatavuutta ja selkeyttää elintarvikkeiden kaupallista viestintää. Tämä linjaus kannustaa myös tuotekehitystä ja innovaatioita keto-tuotteiden saralla, mahdollistaen monipuolisemman valikoiman vaihtoehtoja ja Suomen osallistumisen kasvavaan keto-tuotteisiin liittyvään trendiin, joka on elintärkeää kansainvälisessä kilpailussa", sanoo Kotitilan isäntä Christos Granqvist, joka tuottaa lähiruokaa ja valmistaa myös viljattomia keto-tuotteita. 

”Ketokamun koko toiminta perustuu keto-tuotteiden ympärille. Tämä linjauksen muutos on todella huojentava tieto. Keto-sanan käytön rajoitukset jäädyttivät meidän tuotekehityksen ja pysäytti myös markkinointikonseptien kehittämisen ja kyllä suoraan sanottuna pisti oman jaksamisenkin todella tiukoille.  Toivottavasti nyt keto-tuotteiden tilanne selkiytyy ja pääsemme kehittämään yritystä. Keto-tuotteiden ystävät ovat olleet iso kantava voima, kun jouduimme olemaan yli puolivuotta epätietoisia keto-tuotteiden säilymisestä markkinoilla. Nyt olo on helpottunut,” toteaa Ketokamun yrittäjä ja toimitusjohtaja Olli Kolehmainen. 

Ruokaviraston uutta keto-sanaan liittyvää linjausta ei ole vielä julkaistu. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto sai tiedon kunnan elintarvikevalvonnan kautta.

Kuva: Keto-mainos, joka Ruokaviraston aikaisemman linjauksen mukaan jouduttiin poistamaan toimijan viestintäkanavista.

Lisätietoja:
Suomen Kotitila Oy
Christos Granqvist, Kotitilan isäntä
asiakaspalvelu@kotitila.fi
puh. 040 6458 885

Ketokamu /  Keto – So Simple Oy
Olli Kolehmainen, toimitusjohtaja
olli@ketokamu.fi
puh. 044 282 4847

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry
terveys@terveystuotekauppa.fi
puh. 0500 430 818 (Mika Rönkkö)