• Uutishuone
  • Tapahtumat
  • Toimialat
  • Vaikuttamistyö
  • Arkisto
  • Yhteystiedot

Liity jäseneksi

Medialle

  • FIN
  • ENG
  • Uutishuone
  • Tapahtumat
  • Toimialat
  • Vaikuttamistyö
  • Arkisto
  • Yhteystiedot

Medialle

  • FIN
  • ENG
Logo

Uutiset 04.06.2018

Tulevaisuudessa 200 kansallisvaltiota on 600 kaupunkia – olemmeko valmiita?


Palvelujen kauppa kasvaa, tuotteiden kauppa vähenee. Kaikki, mikä voi digitalisoitua, digitalisoituu. Ihmiset muuttavat kaupunkeihin ja globalisaatio käy läpi murrosta. Kauppatieteiden tohtori Kjell A Nordström maalaa huomisesta maailman, joka on hyvin erilainen kuin tänään.

Euroopassa elää miljardi ihmistä, samoin Afrikassa ja Amerikan mantereilla. Sen sijaan Aasiassa asuu neljä miljardia ihmistä. Tässä on konteksti, jossa elämme, ja sen ainoa yhteinen kieli on kapitalismi. 

– Me elämme Matrixissa, jossa koko planeetta on yksi markkina, kaupungistuminen kiihtyy entisestään ja kaikki digitalisoituu. Politiikka tulee aikanaan seuraamaan tätä kehitystä, julistaa ruotsalainen kauppatieteiden tohtori ja tietokirjailija Kjell A Nordström. 

Globalisaatio ja digitalisaatio

Suurin maailmaa mullistava muutos on globalisaatio, joka on jatkunut jo 70 vuotta. Viime vuosina on kuitenkin tapahtunut liiketoiminnan vetäytymistä kansainvälisiltä markkinoilta. 

– Nyt globalisaation käännöstä kuvaavat ensimmäiset tutkimukset on julkaistu ja ne osoittavat, että paikallisten ja alueellisten yritysten ROI on peräti 30 % korkeampi kuin globaaleilla toimijoilla. 

Vain kansainväliset algoritmi-yritykset, kuten Amazon, Google, Uber ja hotels.com, menestyvät paikallisia paremmin. Jotkut maat rajoittavat näiden yritysten toimintaa, koska ne eivät maksa veroja ja vievät osansa markkinasta.  

– Algoritmi-yritykset eivät anna yhteiskunnallista panosta, mutta usein ne tuhoavat toimivia kansallisia markkinoita. 

Koko maailma markkinapaikkana on luonut globaalin kapitalistisen ”sorting”-koneiston, joka erottelee tehokkaat toimijat ei-tehokkaista.

– Internet on valtava kopiokone. Digitalisaatio syö voittomarginaalia, koska se mahdollistaa kopioinnin. Näin on käynyt muun muassa musiikkibisnekselle. 

Nordström esittelee termin "temporary monopoly", jolla hän kuvaa tuotteen ja/tai palvelun tarjoajan luomaa mielikuva-monopolia, joista hyviä esimerkkejä ovat IKEA, Apple ja Volvo. 

– Jos haluat tehdä rahaa, tarvitset monopolin. Hetkellisesti monopoleilla voi saavuttaa menestystä.

Kaupungistuminen ja tieto

Kaupungistuminen on nyt nopeampaa kuin koskaan historiassa. Jo 25-30 vuoden kuluttua 85 % maapallon väestöstä asuu maapallon 600 suurimmassa kaupungissa. Nämä kaupungit vastaavat 85-90 % kaupankäynnistä. 

Kaupungistumisen myötä kuluttajakäyttäytyminen muuttuu. 

– Kaupungeissa naisia on enemmän kuin miehiä ja määrä kasvaa. Joissain kaupungeissa naisten osuus on jo nyt 60 %. Naiset myös opiskelevat pidempään, kun samalla miesten koulutustaso laskee. Kaupungeissa yksineläminen lisääntyy.

Kaiken lisäksi tietoa on niin paljon, ettei yksikään ihminen voi käsitellä sitä kaikkea. Tiedon määrän ja ihmisaivojen käsittelykyvyn yhteen kuromisessa on monenlaisia mahdollisuuksia.

– Tiedämme enemmän asioita, kuin osaamme sanoa. Vaikka emme osaa sanoa jotain, se ei tarkoita, ettemme tiedä. Hiljainen tieto on arvokasta, mikä osaltaan on syynä kaupungistumiseen. Ihmisten on elettävä lähellä toisiaan, jotta tämä tieto siirtyy. 

Pohjoismaat kaupungistuvat Euroopassa nopeimmin. Tämä vaikuttaa suuresti esimerkiksi viimeisen kilometrin toimitusten suunnitteluun. 

– Dynaaminen hinnoittelu yleistyy nopeasti. Viidessä vuodessa 70-80 % hinnoittelusta on jo dynaamista. Brändien omat alustat kasvavat, sillä brändit haluavat suoran kontaktin loppukäyttäjään, Nordström summaa kaupan tulevaisuuden.

Lue myös: Katoaako verkkokauppabisneksestä kolmannes Amazonin tullessa markkinoille?

JAA
UUTISET 2018

Tuote- ja palvelukaupan yhdistys

PL 150

Mannerheimintie 76 A

00251 Helsinki

0503529596

etu@etu.fi


Terms of Use

© Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu. All Rights Reserved.

Terms of Use