Uutinen

Rakennusala kuormittaa ympäristöä ja etsii nyt ratkaisuja – ”Perkaamme koko arvoketjun ja myymälöiden toiminnot tiheällä kammalla”

Rakennusala kuormittaa ympäristöä ja etsii nyt ratkaisuja – ”Perkaamme koko arvoketjun ja myymälöiden toiminnot tiheällä kammalla”

Stark on testannut työvaatteiden kierrätystä rakennusmateriaaliksi.
Teksti Teksti: Miia Savaspuro Kuva: Stark
Share

27.9.2022

Share

Rakentamisen aiheuttamat päästöt, rakennus- ja purkujätteiden iso määrä sekä asiakkaiden kasvava kiinnostus vastuullisuutta kohtaan haastavat rakennustarvikeliikkeitä kehittämään omaa bisnestään.


Rakentamisen ympäristöön jättämä jälki on valtava. Rakentamiseen käytetään vuosittain puolet maailman raaka-aineista. Joten kun ilmaston lämpenemisen ja luontokadon torjuntaan etsitään keinoja, rakennetulla ympäristöllä on ratkaiseva merkitys. Suomen ympäristökeskuksen Syken mukaan rakennetun ympäristön ja liikenteen osuus Suomen päästöistä on noin 55 prosenttia. Pelkästään rakennusten osuus tästä on yli 30 prosenttia. Lisäksi kaikista Suomessa syntyvistä jätteistä yli 50 prosenttia on rakennus- ja purkujätettä.

Ei siis ole ihme, että myös rakennustarvikeliikkeiden on pitänyt ryhtyä miettimään, millaisia kiertotalouteen pohjautuvia palvelukonsepteja ne voisivat tulevaisuudessa tarjota. Tähän ohjaa myös uudistuva maankäyttö- ja rakennuslaki, joka tulee edellyttämään muun muassa isompien rakennuskohteiden hiilijalan- ja kädenjäljen laskemista.

”Laki tuo paljon haasteita mutta myös kaivattua konkretiaa. Kiinnostus tuotteiden alkuperää ja hiilijalanjälkeä kohtaan kasvaa koko ajan. Asiakkaat edellyttävät meiltä syvällistä tuotetietoutta ja tuotteiden ympäristövaikutusten tuntemista”, kertoo Stark Suomen vastuullisuusjohtaja Anne Koskinen.

Starkilla onkin laitettu vastuullisuudessa iso vaihde silmään. Sitä tarkastellaan nyt läpi koko arvoketjun. Yhtiö on asettanut tavoitteeksi olla hiilineutraali koko arvoketjun osalta viimeistään vuoteen 2050 mennessä ja leikata omasta toiminnasta aiheutuvia päästöjä 42 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi yhtiö aikoo vähentää jätteiden määrää 20 prosenttia ja nostaa kierrätysasteen 80 prosenttiin jo vuoteen 2024 mennessä.

Tavoitteeseen pääsemiseksi Starkilla on perustettu vastuullisuusasiantuntijoiden tiimi, johon ilmoittautui yli 40 henkilöä. He saavat perusteellisen koulutuksen vastuullisuuden eri teemoihin liittyen.

”Perkaamme koko arvoketjun ja myymälöiden toiminnot tiheällä kammalla ja mietimme, miten voisimme edistää kiertotaloutta, vähentää päästöjä ja jätteitä. Tavoitteisiin pääseminen edellyttää laajaa ja systemaattista yhteistyötä alan eri toimijoiden kesken.”

Rakennustarvikekauppa uudistuu nyt vauhdilla. Siitä kertovat muun maussa rakennustyömaiden ylijäämämateriaaleja ja -tarvikkeita sekä purkujätteitä myyvien markkinapaikkojen kuten Materiaalitori.fi:n ja Rakennusoutletin kaltaisten markkinapaikkojen saama suosio.

Ratkaisuja haetaan jopa vanhoista työvaatteista. Stark pilotoi työvaatteiden kierrätystä rakennuseristeeksi Resterin ja Encore Ympäristöpalveluiden kanssa. Pilottiprojektissa elinkaarensa loppuun tulleet työvaatteet ohjattiin energiahyödyntämisen sijaan materiaalikierrätykseen eli ne saivat uuden elämän tekstiilikuituna. Ekovilla Oy tuli mukaan pilottiin testaamaan syntyneen tekstiilikuidun hyödyntämistä ekologisten rakennuseristeiden tai akustiikkalevyjen valmistuksessa.

Koskisen mukaan Starkilla etsitään koko ajan uusia palvelukonsepteja ja bisnesmalleja kiertotalouteen.

”Työkaluvuokraus-palvelumme on hyvä esimerkki kestävää kehitystä tukevasta tarjonnastamme. Vielä emme myy kierrätettyä tavaraa mutta keskusteluja esimerkiksi puutavaran osalta käydään koko ajan.”

Koskinen sanoo, että työtä on paljon ja tavoitteet ovat kovat, mutta realistiset.

”Näen tämän hirveän positiivisena asiana. Alalla on käynnissä tosi hyvä tekemisen meininki. Kestävää kehitystä mietitään tosi laajasti ja kaikilla on yhteinen pyrkimys”, Koskinen kiittelee.