Näkökulma

Kirjakauppiaat myyvät matkakertomuksia, mutta millainen on kirjakauppiaan oma matkakertomus, kun kohteena on kirjakauppa – ja mitä brittiläinen kirjakauppa suomalaiselle opetti?

Kirjakauppiaat myyvät matkakertomuksia, mutta millainen on kirjakauppiaan oma matkakertomus, kun kohteena on kirjakauppa – ja mitä brittiläinen kirjakauppa suomalaiselle opetti?

Kirjakauppias matkusti Britanniaan ja oppi matkalla paljon uutta – myös tervehdysten merkityksestä.
Teksti Marjo Tuomikoski
Share

7.9.2022

Share

Akateemisen Kirjakaupan operatiivinen johtaja Marjo Tuomikoski teki opintomatkan Britanniaan. Hän pääsi näkemään, kuinka pienen kaupungin kirjakauppa voi pärjätä. Matka opetti hänelle uutta uutiskirjeistä, yhteistyön tärkeydestä ja jopa kohteliaisuuksien merkityksestä.


Marjo Tuomikoski, Akateeminen kirjakauppa:

”Tunnustan, että ohi meinasi mahdollisuus mennä: toukokuussa tupsahtanut Kirjakauppaliiton viesti mahdollisuudesta hakeutua kansainväliseen kirjakauppavaihtoon jäi taka-alalle. Aivan kalkkiviivoilla lähetin hakemukseni RISE Bookseller Exchangeen.

Heinäkuun alussa sain viestin, että minut oli valittu vaihtoon Iso-Britanniaan. Isäntäkirjakaupakseni ilmoittautui pieni, yksityinen Chorleywoodin kirjakauppa, joka sijaitsee noin 50 kilometriä Lontoosta luoteeseen.

Etsin majapaikkaa mahdollisimman läheltä kirjakauppaa ja lopulta löysin vierastalon viereisestä kaupungista. RISE:n kustantamaan kansainväliseen vaihtoon kuuluu kolme työpäivää kirjakaupassa. Tapasin useita kustantajia, pääsin mukaan kirjoituskilpailun ideointiin ja hoidin kassatilitykset. Sain olla mukana myymälätyössä, palvella asiakkaita ja imeä itseeni inspiraatiota. Hienoista esillepanoista ja kiehtovista yksityiskohdista innostuneena otin myymälästä varmaan toistasataa valokuvaa.

Chorleywood Bookshopin julkisivu.

Oli kiehtovaa vaihtaa ajatuksia muun muassa tapahtumamarkkinoinnista, uutiskirjeistä ja yhteistyöstä koulujen kanssa. Opin muiden muassa sen, että esimerkiksi kaikki kirjakaupan järjestämät kirjailijatapahtumat olivat maksullisia ja ne myytiin hyvissä ajoissa ennakkoon. Pelkän sisäänpääsyn sai 15 punnalla ja paketin (sisältäen tapahtumaesiintyjän kirjan) keskimäärin 25 punnalla. Uutiskirjeissä hyödynnettiin ristiin muiden paikallisten toimijoiden näkyvyyttä, ja alueen koulujen kanssa järjestettiin aktiivisesti lasten yleisen lukemisen edistämiseen keskittyneitä minimessuja, joissa oli esiintyjiä ja kirjamyyntiä. Yhteisöllisyys ja yhteistyö yli yritysrajojen tuntui aidosti toimivalta ja syvälle ulottuvalta.

Monta käytännön oivallustakin koin esimerkiksi myymälämateriaalien, lisämyynnin ja hinnoittelun suhteen. Suurin osa myymälämateriaaleista oli yhteistyökumppaneilta tai kustantajilta maksutta saatua. Korttipusseissa saattoi olla jonkun toimijan pieni mainos tai lastenkirjat pakattiin kustantajalta saataviin iloisenkirjaviin kestokasseihin eivätkä asiakkaat kokeneet sitä mainostamisena tai tyrkyttämisenä. Hinnoittelussa ja esillepanoissa ei korostunut tarjouksiin pohjautuva, myymälää koristava hintakylttipaljous, vaan yleisvaikutelma oli rauhallinen ja kaikki hinnat esillä vain kirjojen takakannessa.  

Kirjakaupan esillepanot olivat kutsuvia, mutta yleisrauhallisia.

Aito läsnäolo ja brittien huikean kohtelias palvelutaso tekivät suuren vaikutuksen. Pienessä kylässä ihmiset selkeästi tunsivat toisensa. Jokainen sisääntulija tervehdittiin katse- ja puhekontaktilla keskeyttämällä sen hetkinen mahdollinen muu toiminto. Small-talk oli luontevassa käytössä ja ihastelin, miten luontevasti myyjä saattoi todeta kuinka upea kesämekko asiakkaalla oli, kysyä miten koulun päättäjäiset menivät tai mitä hän piti edellisellä kerralla ostamastaan kirjasta. Tuskin myyjä sitä muisti, mutta asiakkaille välittyi tunnelma,  jossa hän oli ainutkertaisen tärkeä ja tuli aidosti ja kiireettömästi huomatuksi ja kuulluksi. Myös brittien uskomatonta kykyä toistaa sanaa ”please” ja hymyillä aidosti sydämestä saakka ihailen valtavasti!

Kirjakaupan osaomistaja Sheryl Shurville huolehti minusta myös työajan ulkopuolella, kun pääsin tutustumaan hänen kotiinsa ja perheeseensä. Hän on omien sanojensa mukaan ollut elämässään hyvin onnekas ja elää täydellistä kirjakauppiaan unelmaa: kaksi pientä, idyllistä kirjakauppaa (Chorleywood Bookshop ja Gerrards Cross Bookshop), huikea luksustalo kukkulan päällä omassa rauhassaan jättimäisellä tontilla, jonka toista reunaa kehystävät isot omenapuut ja toiseen oli nousemassa japanilainen puutarha, ja kaiken huippuna tontin takaosassa oli kanala! Emäntäni Sheryl, joka on mukana sikäläisen kirjakauppaliiton hallituksessa, oli selkeästi erittäin tunnettu ja arvostettu henkilö ja hänen kirjakauppansa hyvämaineisia halki maakunnan. Opin Sherylistä, että hän oli syntynyt Readingissa (tottahan toki!), hän oli aiemmin ollut sairaanhoitaja, hän ei voisi koskaan kuvitella muuttavansa pois Chorleywoodista, tai että henkilö, jonka kanssa hän ei missään nimessä haluaisi juuttua hissiin, on kirjailija Jeffrey Archer.

Kolmen päivän aikana vakuutuin entisestään siitä, että kivijalkakirjakauppoja tarvitaan myös tulevaisuudessa. Ne ovat yhteisöllisiä, hyvän mielen ja samanhenkisten ihmisten kohtaamispaikkoja, hyvällä tavalla perinteikkäitä ja silti kaiken aikaa sopeuttavat toimintojaan vastaamaan nykypäivän digitaalisuutta. Pienen kylän pieni kirjakauppakin pärjää, kun on mukana kehityksessä, tekee rohkeasti yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa ja uskaltaa pysyä omalle päätoimialalleen uskollisena sekä uskoa, että myös tulevaisuuden ihmiset tarvitsevat ja haluavat kirjoja.  Minua ilahdutti suuresti myös runsas postikorttien myynti – jotkut asiat vain säilyttävät paikkansa, vaikka maailma ympärillä muuttuu.

Rakkaus kirjoihin ja kirjakauppoihin yhdistää ihmisiä ainutkertaisella tavalla ja parhaimmillaan vaihtokokemus tuo ammatillisten oivallusten lisäksi elämään myös uusia ystäviä. Siksi voin vilpittömästi suositella kansainvälistä kirjakauppavaihtoa juuri sinulle, joka tekstiäni nyt luet. Uusi kirjakauppavaihtohaku käynnistyy syyskuun lopussa – oletko sinä seuraava Suomen kirjakauppakuvaa maailmalla eteenpäin vievä voima? ”

Tutustu Chorleywoodin kirjakauppaan täällä. RISE Booksellingistä sekä vaihto-ohjelmasta voi lukea täältä.