Näkökulma

Hallituksen kaavailema hoitotakuun lyhennys ei onnistu ilman yksityisiä optikkoliikkeitä

Hallituksen kaavailema hoitotakuun lyhennys ei onnistu ilman yksityisiä optikkoliikkeitä

Yksityisiä optikkoliikkeitä tarvitaan hoitotakuun toteuttamiseen silmäterveyden osalta.
Teksti Erikoiskaupan liitto Etu ry
Share

16.5.2022

Share

Hallituksen kaavailema hoitotakuun lyhentäminen on tervetullut esitys suomalaisten terveydenhuollon parantamiseksi. Hoitotakuu jää kuitenkin tyhjäksi lupaukseksi ilman yksityisiä terveyspalveluiden tuottajia.


Hallitus antoi viime viikolla eduskunnalle esityksen terveydenhuollon hoitotakuun muuttamisesta. Sen toteutuminen takaisi, että suomalaiset pääsevät hoitoon perusterveydenhuollossa seitsemän päivän kuluessa – ei enää kolmen kuukauden kuuluessa niin kuin aiemmin. Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry toteaa tiedotteessaan, ettei hallituksen kaavailema hoitotakuun lyhentäminen onnistu silmäterveyden osalta ilman yksityisiä optikkoliikkeitä.

NÄE ry:n mielestä hoitotakuun toteutuminen vaatii optikkoliikeverkoston kytkemistä osaksi palveluketjua. Yksityisiä optikkoliikkeitä edustavan yhdistyksen toimitusjohtaja Panu Tast näkee, että hoitotakuun toteutuminen kuormittaisi silmäterveyden osalta merkittävästi erikoissairaanhoitoa.

”Tällä hetkellä julkisen puolen silmätautien hoitojonot ovat lähes koko maassa kroonisesti pitkät, aivan hoitotakuurajojen ylärajalla ja usein ylikin”, toteaa Panu Tast.

Näe ry:n mukaan perustason silmäterveyden palvelut rakentuvat Suomessa vahvasti yksityisen optikkoliikeverkoston palveluiden varaan, kun taas julkinen terveydenhuolto on tuottanut vain erikoistason palveluja. Yksityisten optikkoliikkeiden kapasiteettia tarvitaan erityisesti silmäoireista kärsivien perusterveydenhuollon potilaiden hoitoon.

”Pullonkaulan muodostaa sosiaali- ja terveyskeskusten kyky tehdä silmäoireista kärsiville asianmukainen hoidon tarpeen arviointi. Siihen kykeneviä ammattihenkilöitä ei perusterveydenhuollossa usein ole”, muistuttaa Panu Tast.

Näe ry esittääkin, että silmäongelmista kärsivien hoitotarpeen arviointiin käytetään optikkoliikkeitä ja niiden optometristejä ja silmälääkäreitä.