Uutinen

Brexit vaikeutti ravintolisien tuontia Suomeen – ”pahimmillaan brittiläisten ravintolisien tuonti lopetetaan yrityksissä kokonaan”

Brexit vaikeutti ravintolisien tuontia Suomeen – ”pahimmillaan brittiläisten ravintolisien tuonti lopetetaan yrityksissä kokonaan”

Brexit vaikeuttaa terveystuotteiden tuontia Suomeen.
Teksti Miia Savaspuro, kuva Aleksi Poutanen
Share

19.4.2022

Share

Terveystuotteiden tuonti Suomeen vaikeutui huomattavasti brexitin myötä. Haasteet koskevat erityisesti ravintolisiä. Suomalaisille kuluttajille tutut brittiläiset tuotteet seisovat tullissa pahimmillaan kuukausia. Yrityksille se tietää rahanmenoa ja epävarmuutta tuotteiden saatavuudesta.


Brittiläisten ravintolisien tuonti Suomeen on vaikeutunut selvästi sen jälkeen, kun Iso-Britannia erosi EU:sta. Brexitin myötä tulli käsittelee Iso-Britanniasta saapuvia ravintolisälähetyksiä samoin kuin muitakin EU:n ulkopuolelta eli niin sanotuista kolmansista maista tulevia lähetyksiä. Se tarkoittaa, että aiemmin sisämarkkinoiden piirissä olleita tuotteita ei enää koske samaa vapaa liikkuvuus.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö kertoo, että aiemmin viikossa tai kahdessa kauppojen hyllyille saadut tuotteet saattavat nyt seisoa tullissa parikin kuukautta.

”Tuotteita, joita on myyty Suomessa kymmenen vuotta ilman ongelmia, ja joille on muodostunut uskollinen asiakaskunta, on nyt vaikea saada maahan”, Rönkkö sanoo.

Muutos liittyy siihen, pidetäänkö valmisteita lääkkeinä vai elintarvikkeina. Jos tuotteessa on ainesosa, joka löytyy Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylläpitämästä lääkeluettelosta ja terveystuotteiden osalta siihen liittyvästä rohdosliitteestä, tulli pyytää maahantuojaa hakemaan Fimealta kannan siihen, onko kyseessä lääke vai elintarvike. Jokainen Fimealle lähetetty virallinen päätöksenhaku maksaa yrittäjälle 500 euroa ja sen käsittely vie pahimmillaan kuukausia.

Lääkeluokitteluselvityksiä on nyt pyydetty tekemään tuotteista, jotka ovat olleet elintarvikkeina markkinoilla vuosikausia ja joista on jo aikoinaan jätetty ravintolisäilmoitus.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton jäsenilleen teettämän kyselyn mukaan yrittäjien kannalta pahinta on kuitenkin epäjohdonmukaisuus ja epävarmuus. Välillä tuotteet menevät tullista läpi nopeasti, välillä niiden saaminen kestää viikkoja. Jälleenmyyjien kanssa on vaikea sopia markkinointikampanjoista, jos ei ole varmuutta siitä, onko tuotteet saatu sujuvasti maahan ja onko kyseistä tuotetta saatavilla kampanjan aikana. Selvityspyynnöt ja niiden hidas käsittely vaikuttavat yritysten liiketoimintaan, kun tavaraa ei saada jälleenmyyjille.

”Tilanne voi pahimmillaan johtaa siihen, että brittiläisten ravintolisien tuonti lopetetaan yrityksissä kokonaan”, Rönkkö sanoo.

Rönkkö pitää tilannetta valitettavana, sillä luontaistuotealalla on pitkä kauppahistoria brittien kanssa. Rönkön mielestä tuntuu oudolta, että sieltä tuotavia luontaistuotteita kohdellaan yhtäkkiä samalla tavalla kuin vaikkapa Aasiasta tulevia.

”Tuntuu, että vuosikymmenien aikana brittien kanssa rakentuneet kauppasuhteet unohdettiin hetkessä.”

Rönkkö ymmärtää, että tilanne on uusi viranomaisillekin. Hänen mukaansa rakentavia keskusteluja on käyty eri toimijoiden ja viranomaisten kanssa.

”Neuvottelut jatkuvat, haemme yhdessä ratkaisua tilanteeseen. Uskon, että sellainen löytyy vielä.”