Arkisto
Uutiset 18.01.2019
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin johdolla valmisteltu uusi työkalu kemikaali-ilmoitusten tekemiseen näkee päivänvalon helmikuussa 2019. Kemikaali-ilmoitukset Suomen markkinoille saatettavista vaarallisista kemikaaleista tehdään tämän jälkeen vain tätä sähköistä KemiDigi-työkalua käyttäen.
Kauppa on ollut alkuselvityksistä lähtien mukana, kun kemikaalituoterikisterin uudistamista alettiin Tukesissa suunnitella. Ajassa pitää muistini mukaan palata vuoden 2015 loppupuolelle. Jo silloin tavattiin viranomaisia, kun he halusivat kartoittaa elinkeinoelämän näkemyksiä viranomaisraportoinnin kehittämistarpeista. Nämä selvitykset olivat taustana, kun pian väistyvän hallituksen kärkihankkeisiin kuuluva KemiDi – kemikaalitiedon digitaalinen hallinta -hanke käynnistyi 2016.
KemiDigi on yritysten ja eri viranomaisten yhteiskäyttöinen kemikaalitietojen ilmoitus- ja hallintapalvelu, johon Suomessa lakisääteinen kemikaali-ilmoitus tehdään. Seuraavan kerran myös vuosittaiset kemikaalien valmistus- maahantuontitiedot kerätään kemikaalituoterekisterin asiakkailta KemiDigin kautta. Uuteen järjestelmään siirtymisen takia määrätietoja tullaan kysymään tavanomaista myöhemmin tänä vuonna. Koska kemikaali-ilmoitus ja pdf-muotoinen käyttöturvallisuustiedote ovat jatkossa KemiDigissä niitä tarvitsevien viranomaisten käytettävissä, yrityksille ei pitäisi enää tulla toistuvia kyselyitä eri suunnista, tai pahimmillaan samalta viranomaiselta eri osastolta.
KemiDigissä aukeaa kevään aikana myös kemikaaliluetteloiden tekeminen lupahakemuksia ja valvontaa varten. Työsuojeluvirnaomaiset ovat vaatineet kohteessa käytettävien kemikaalien listausta omalla tavallaan. KemiDigiä voi halutessaan hyödyntää tähänkin, vaikka järjestelmän kemikaaliluettelo-toiminto on lähtökohtaisesti lupahakemusten kemikaaliluetteloille suunniteltu.
Keskeinen ero nykykäytäntöön on, että yritys vie tiedot järjestelmään ja muokkaa niitä siellä itse. Viranomaiselle jää laadunvarmistajan rooli kuten ennenkin. Yksittäisiä kemikaali-ilmoituksia voi tehdä manuaalisesti käyttöliittymällä tai viedä tiedot ns. CSV-tiedostomuotoisena tai järjestelmärajapinnan kautta yrityksen omasta järjestelmästä KemiDigi-järjestelmään. Käyttöliittymä vastaa sähköisen kaavakkeen täyttämistä, missä esim. alasvetovalikot helpottavat työtä.
KemiDigin jatkokehitykseen kuuluu myös erilaisten herätetoimintojen rakentaminen esimerkiksi siitä, että lainsäädännön muuttuessa (aineen luokitus muuttuu, tai sen käyttöä rajoitetaan jne.) yritykseltä edellytetään jotakin toimia. Kunhan kaikki suunnitellut toiminnot saadaan asteittain käyttöön, voidaan hankkeen nimen mukaisesti puhua uudenlaisesta kemikaalien hallintapalvelusta.
Tällä hetkellä kemikaali-ilmoitusten toimittaminen sähköpostitse kemikaalituoterekisteriin on keskeytetty. Seuraavan kerran ilmoituksia voi toimittaa, kun KemiDigi aukeaa helmikuussa. Marraskuun loppuun mennessä toimitetut kemikaali-ilmoitukset siirretään vanhasta järjestelmästä KemiDigiin viranomaisen toimesta. Omia tietoja voi käydä tarkastelemassa ja täydentämässä. CLP-luokituksissa voi olla puutteita. Samalla voi tarvittaessa muuttaa tietojen julkisuusastetta kolmen kuukauden aikana ennen kuin muut järjestelmän käyttäjät näkevät tietoja niiden julkisuusasteen määrittelemissä rajoissa. Yritykset voivat aloittaa KemiDigin käyttöä ottamalla käyttöön suomi.fi tunnistautumisen ja valtuutukset.
KemiDigi-hankkeelle perustettiin aikanaan laaja viranomaisista, elinkeinoelämän järjestöistä ja yritysedustajista koostuva hankeryhmä. Se työskenteli näihin päiviin saakka aktiivisesti ja säännöllisesti kokoontuen. On ollut työteliäs ja mielenkiintoinen aika olla pitämässä huolta kaupan yritysten tarpeista ja eduista hankkeessa, joka toteutettiin IT-hankkeille tyyppilisien nykyaikaisten metodien mukaan. Projektin läpi, suunnittelusta testaukseen, arvokkaan ja tärkeän panoksen ovat antaneet eri tavoin myös monet yritykset. Kaikki palaute ja neuvot ovat toimialan yhteisen edun valvojalle välttämätöntä ja kullanarvoista. Käyttäjän tarpeet ja tietosuojan varmistamisen tärkeys, vain pari asiaa mainitakseni, on tuotu esiin moneen kertaan hankkeen aikana.
Ajankohtaista tietoa KemiDigistä ja sen käyttöönotosta löytyy Tukesin internetsivuilta. Lisää opas- ja infomateriaalia viranomaisilta on luvassa.
Tuote- ja palvelukaupan yhdistys
PL 150
Mannerheimintie 76 A
00251 Helsinki
© Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu. All Rights Reserved.