Arkisto
Uutiset 01.10.2018
Työmarkkinoiden muutokset näkyvät vahvasti myös organisaatioiden rekrytoinnissa. Tietyillä toimialoilla työhakemuksia satelee pilvin pimein ja positiot täyttyvät kuin itsestään. Toisilla taas avoimia työpaikkoja on rutkasti enemmän kuin tekijöitä, jolloin on kuumeisesti mietittävä kohdennettuja keinoja houkutella pätevät osaajat itselleen. Olipa tilanne kumpi tahansa, rekrytoinnissa työnhakija on arvokas asiakkaasi. Positiivisen hakijakokemuksen vaaliminen kantaa pitkälle ja voit olla varma, että hyvin hoidettu rekrytointi maksaa itsensä kirjaimellisesti takaisin.
Rekrytointi on aina kahden kauppa. Sekä työnantajalla että työnhakijalla on tilaisuus saada toisistaan tietoa ja myös pohtia, mitä annettavaa heillä olisi toisilleen. Rekrytointiprosessi vaikuttaa väistämättä siihen, millainen mielikuva organisaatiosta muodostuu työnantajana ja palveluntarjoajana. Hakijakokemus ja asiakaskokemus kulkevatkin tiiviisti käsi kädessä. Hyvin hoidettu rekrytointi palkitsee taatusti myöhemmin. Hakijasta voi kuoriutua asiakas, joka parhaimmassa tapauksessa suosittelee palveluita mielellään muillekin.
Hyvän hakijakokemuksen muodostuminen on yhdistelmä tekoja ja tunteita. Ohessa on viisi tärppiä sujuvan rekrytoinnin ja positiivisen hakijakokemuksen rakentamiseksi.
Suunnittelu ja aikataulutus ovat rekrytoinnin kivijalka. Hyvin mietityt rekrytoinnin tavoitteet ja selkeät aikataulut jäävät hakijalle mieleen. Pohdi aluksi, millaiselle osaamiselle tiimissänne on tarvetta ja milloin aloitus olisi ajankohtainen. Onko tarjolla paikka kokeneelle konkarille vai kasvumahdollisuus uudemmalle osaajalle? Haetko kiireesti uusiin haasteisiin siirtyvälle työntekijälle seuraajaa vai aloitatko rauhassa sesonkityöntekijöiden etsimisen?
Mitoita aikataulu tarpeen mukaan sekä varaa kalenterista kiireetön hetki hakijoiden tapaamiselle ja aikaa hakijaviestinnälle. Kun pääset tutustumaan hakijan CV- ja hakemusdokumentteihin ennakkoon, valmistele ennen haastattelua työtehtävän kannalta olennaisia kysymyksiä, joilla saat arvokasta lisätietoa hakijan osaamisesta.
Toimiva rekrytointijärjestelmä hyödyttää sekä työnantajaa että hakijaa. Monisivuinen lomakeviidakko saattaa käännyttää osan hakijoista pois ja sähköpostin uumenissa olevien hakemusten hallinta voi käydä työnantajalle työlääksi. Tuota hakijalle positiivinen kokemus tarjoamalla matalan kynnyksen hakualusta, jossa hakemuksen täyttäminen käy helposti ja vaivattomasti.
Moderneilla järjestelmillä hakeminen onnistuu helposti myös puhelimen selaimessa ja lomaketiedot on mahdollista täyttää automaattisesti esimerkiksi kirjautumalla LinkedIn-tilille. Useissa järjestelmissä hakijat pääsevät myös muokkaamaan tietojaan jälkikäteen, mikä lisää hakemisen joustavuutta.
Oikea-aikainen, informatiivinen ja vuorovaikutteinen viestintä vahvistaa hyvää hakijakokemusta. Myös työnantajakuvaa rakentava ja oikein kohdennettu rekrytointimarkkinointi on tehokas tapa jättää hyvä jälki hakijalle ja antaa samalla tärkeää informaatiota tehtävästä ja organisaatiosta.
Näytä, että arvostat hakemiseen käytettyä aikaa ja panostusta huolehtimalla siitä, että jokainen rekrytointiprosessiin osallistunut saa tiedon rekrytoinnin etenemisestä. Monet rekrytointijärjestelmät tukevat hyvin hakijaviestintää, jolloin voit esim. tiedottaa hakemuksen vastaanottamisesta ja aikatauluista järjestelmän kautta tai lähettää hakijalle vaikkapa saapumisohjeet sovittua haastattelua varten. Jos olet tavannut hakijan henkilökohtaisesti, ilmoitathan rekrytoinnin lopputuloksesta puhelimitse. Viestintä valitsematta jääneiden kanssa on yhtä tärkeää kuin valitunkin kohdalla. Hakijat ovat usein kiinnostuneita kuulemaan, mitkä asiat ratkaisivat rekrytoinnissa ja miten he voisivat jatkossa kehittyä työnhakijoina. Jäät positiivisesti mieleen, jos annat hakijoille palautetta ja eväitä myös tulevaan.
Hyvässä hengessä käyty vuorovaikutteinen työhaastattelu antaa paljon molemmille osapuolille. Luo hakijalle aidosti mahdollisuus antaa itsestään ja osaamisestaan parastaan. On kaikkien kannalta reilua, että avoimesta tehtävästä ja organisaatiosta muodostuu hakijalle totuudenmukainen kuva. Jaa haastattelussa tietoa, kerro työn positiivista puolista, mutta tuo rohkeasti esiin myös tehtävään liittyvät mahdolliset haasteet.
Vahvista hakijan luottamusta pitämällä kiinni sovituista aikatauluista. On luonnollista, että työelämässä sattuu ja tapahtuu ja välillä rekrytoinninkin aikataulut saattavat venähtää. Tässäkin kohtaa viestintä astuu merkittävään rooliin. Kerro hakijalle avoimesti, jos prosessiin tulee hänestä riippumattomia viivästyksiä. Hakija arvostaa pitämääsi lupausta – vaikkei sinulla välttämättä olisi hänelle vielä tarkempia tietoja jaettavaksi.
Hyvä lisää hyvää – myös rekrytoinnissa. Asiakaskokemusta tarkastellaan usein asiakkaan odotusten ylittämisen ja positiivisten yllätysten tuottamisen näkökulmasta. Mitä jos suhtautuisimme samoin hakijakokemukseen?
Kun rekrytoinnin perusasiat ovat sujuvan prosessin, vuorovaikutteisuuden ja luottamuksen osalta kunnossa, voi hakija ilahtua myös pienistä mukavista eleistä. Jo se, että toimii lupausten mukaisesti, voi yllättää monet positiivisesti. Sosiaalinen media on myös pullollaan tarinoita, joissa rekrytoinnissa rannalle jäänyt kesätyöntekijä on ilahtunut ilmaiseen jäätelöön oikeuttavasta kupongista. Toinen hakija on saattanut saada leffaliput kiitoksena mukavasta rekrytointiprosessista. Näissä tarinoissa olennaisin asia ei ole ollut pelkkä saatu tuote, vaan tunne, joka hakijalle on jäänyt. Hän on kokenut itsensä arvostetuksi. Onnistunut hakijakokemus parhaimmillaan.
Kirjoittaja on Hanna Karhu, HR Advisor, Azets Insight Oy
Tuote- ja palvelukaupan yhdistys
PL 150
Mannerheimintie 76 A
00251 Helsinki
© Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu. All Rights Reserved.