Arkisto
Uutiset 08.06.2018
Toukokuun viimeisenä päivänä päättyi kymmenvuotinen tiedonkeruu Euroopan markkinoilla olevista kemikaaleista. Urakkaa voi sanoa ainutlaatuiseksi ponnistukseksi maailmassa. Euroopan kemikaalivirastolla on nyt halussaan rekisteröityjen aineiden tietokanta 21 551 kemikaalista. Osa tiedoista tulee julkiseksi kaikkien käyttöön – on siis syntynyt maailman suurin julkinen tietokanta kemikaalien ominaisuuksista.
Vuodesta 2008 lähtien aineiden rekisteröintejä on tehty yhteensä lähes 90 000. Suomalaisten yritysten tekemiä näistä on reilut 1 400. Tilastot kertovat sen mitä etukäteen uumoiltiin – isot jylläsivät. Alle viidennes rekisteröinneistä oli pienten ja keskisuurten yritysten tekemiä ja 82%:ssa rekisteröijä oli suurikokoinen yritys. 23% rekisteröijistä oli EU:n ulkopuolisen yrityksen ns. ainoa edustaja EU:ssa. Rekisteröityjen aineiden määrä on kolmanneksen pienempi kuin odotettiin REACH-asetuksen voimaantulon aikoihin. Tilastot tarkentuvat syksyllä, kun Euroopan kemikaalivirasto (ECHA) saa päätökseen asiakirjojen ensivaiheen tarkistuksen ja myöntää hyväksytyille asiakirjoille varsinaisen rekisteröintinumeron.
REACH-rekisteröinnin tarkoitus on kerätä tietoja aineiden ominaisuuksista ja varmistaa niiden turvallinen käyttö ihmisen terveyden ja ympäristön kannalta. Jatkossa rekisteröinnin piiriin kuuluvaa ainetta sellaisenaan, seoksessa tai esineessä ei saa valmistaa tai tuoda markkinoille yli tonnia vuodessa ilman rekisteröintiä. Periaatteena on "ei tietoja, ei markkinoita". REACH ei nyt siis ole ”tehty ja valmis”, vaan työ jatkuu monella tavalla. Yritysten pitää huolehtia rekisteröintien ajantasaisuudesta ja päivittää ne vastaamaan uusinta tietoa esim. aineen ominaisuuksista.
ECHAn tietokannan uskotaan antavan hyvän perustan ihmisten ja ympäristön suojelemiseksi kemikaalien käyttöön liittyviltä riskeiltä. Viranomaiset käyttävät tietoja esimerkiksi EU-laajuisten riskinhallintatoimien, kuten kemikaalirajoitusten tai luvanvaraisuuden asettamiseen. ECHAn pääjohtaja näkee, että REACH-asetuksen myötä lisääntynyt tieto kemikaaleista, paitsi hyödyttää eurooppalaisia, tekee EU:sta kemikaaliturvallisuuden suunnannäyttäjän maailmassa ja että ECHAn julkaisemat tiedot hyödyttävät maailmanlaajuisesti.
Tuossa on viranomaisen visio ja periaatteessa kelpo tavoite, mutta yksittäinen yritys ei välttämättä näe asiaa yhtä selvänä ja kirkkaana. Sehän on luonnollista. Massarekisteröintien jälkeen REACH:n toimeenpano jatkuu vahvalla otteella. Valvontaviranomaiset eri jäsenmaissa tulevat varmasti tarkastamaan, että markkinoilla on vain sellaisia tuotteita, joiden osalta rekisteröintivelvoite on hoidettu.
Tähän mennessä on jo saatu osviittaa myös siitä, että yhä enemmän huomioita tullaan kohdistamaan erityistä huolta aiheuttaviin aineisiin (SVHC-aineet) esineissä, ponnisteluihin haitalisimpien aineiden korvaamiseen vähemmän haitallisilla jne. EU-lainsäädännön toimivuuden tarkasteluissa on onneksi tunnistettu eri lainsäädäntöjen yhteen toimimisen tai toimimattomuuden haaste. Nyt on ratkaisujen löytämisen aika. Tätä vaatii paitsi REACH-asetuksen tavoitteiden saavuttaminen myös edellytysten luominen kiertotalouden edistämiselle.
Merkittävän REACH-virstanpylvään jäätyä taakse ja muutenkin, näin kesäkuun puolivälissä, on mielestäni paikallaan vetää vähän henkeä ja jäädä positiivisin mielen kesätauolle vapaana lainsäädännön haasteita, kukin ajallaan. Vasta vuosien päästä voimme arvioida, miten hyvin onnistutaan hyödyntämään ainutlaatuinen määrä tietoa kemikaaleista. Palataan näihin teemoihin taas syksyllä.
Tuote- ja palvelukaupan yhdistys
PL 150
Mannerheimintie 76 A
00251 Helsinki
© Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu. All Rights Reserved.