Arkisto
Uutiset 05.06.2019
EU sääntelee tiukasti eri tuotteille ja kemikaaleille asetettuja vaatimuksia. Kuluttajansuojan ja tuottajavastuun taso on eurooppalaisille korkea. Näin ei kuitenkaan ole kaikkialla maailmassa ja se unohtuu helposti. Kuuntele Edun toimitusjohtaja Lauri Pyökärin vodcast.
Verkkokauppa on muuttanut kuluttajien ostotottumuksia, mutta kuluttajat eivät ole vielä havahtuneet omaan vastuuseensa. Kuluttajan vastuulla on varmistua tuotteen turvallisuudesta ja hän vastaa myös tuotteen aiheuttamista vahingoista. Kuluttajan on myös ymmärrettävä, mitä tuotteita on laillista tuoda Suomeen.
EU:n ulkopuoliseen ostamiseen liittyvät taloudelliset ja turvallisuusriskit, jotka ovat saattaneet suistaa kuluttajan myös taloudelliseen ahdinkoon. Viranomaisten tiedossa on tapauksia, joissa kaukomailta ostetusta laturista on syttynyt raju tulipalo, ravintolisä on sisältänyt muuntohuumetta, kosmetiikka on aiheuttanut vakavia allergisia reaktioita ja kuluttajat ovat ostaneet kemikaaleja, joiden myynti ja käyttö on turvallisuussyistä EU:ssa kielletty.
Luonnollisestikaan kaikki EU:n ulkopuolelta tilatut tuotteet eivät ole vaarallisia, mutta vaaran mahdollisuuden tiedostaminen vie kuluttajaa turvallisempaan suuntaan. Verkkokauppa on niin kuluttajalle kuin kaupallekin mahdollisuuksien paikka, jota kannattaa hyödyntää. Kuluttajan kannattaa myös tiedostaa, että mahdollisesti korkeammalla EU-hinnalla saa korkeatasoisen suojan tuotteen virheitä ja aiheuttamia vahinkoja vastaan.
Toisaalta on syytä kiinnittää huomiota siihen, että suomalaiset kuluttajat maksavat tuotteista yleiseurooppalaista hintatasoa enemmän korkeammasta kuluttajansuojan tasosta johtuen. Menetämme työpaikkoja ja verotuloja saamatta vastaavaa kuluttaja- ja turvallisuushyötyä.
Suomen kuluttajansuojalainsäädännössä kuluttaja on nähty passiivisena, ohimennen informaatiota tarkastelevana henkilönä, jota on tarve suojata itseltään. Onkin perusteltua pohtia, emmekö jo hiljalleen voisi hyväksyä itsemme rationaalisiksi toimijoiksi, jotka osaavat pitää itsestään huolta kuten muutkin eurooppalaiset? Tämä korjaisi taloutemme kilpailukykyä säilyttäen korkean, eurooppalaisen kuluttajansuojan tason.
Sisämarkkinat eivät ole täysin toimivat ja yritysten toiminnan kannalta riittävän ennakoitavat, jos kaupankäynnin perustana olevien markkinointi- ja kuluttajansuojanormien tulkinnat vaihtelevat maittain. Meillä ei ole myöskään varaa kilpailukykymenetyksiin EU-alueella. Eduskunnan ja kotimaan viranomaisten on ryhdyttävä välittömästi toimenpiteisiin tasapuolisen, yleiseurooppalaisen kuluttajansuojan tason toteuttamiseksi.
Tuote- ja palvelukaupan yhdistys
PL 150
Mannerheimintie 76 A
00251 Helsinki
© Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu. All Rights Reserved.