Arkisto
Uutiset 18.06.2019
Euroopan kemikaaliviraston ECHAn Safer Chemicals -konferenssissa ja heti sen perään järjestetyssä Helsinki Chemicals Forumissa kuultiin ja keskusteltiin siitä, miten EU-tasolla aiotaan tulevaisuudessa ottaa entistä tehokkaammin haltuun kemikaalien käytön aiheuttamat riskit terveydelle ja ympäristölle. Kemikaalihallinta ja -lainsäädäntö nähdään keskeisessä roolissa haitattomiin materiaalikiertoihin pääsemiseksi kiertotalousmaailmassa. Kyseessä ovat isot ja merkittävät asiat, ja mittakaava on globaali.
EU:n 7. ympäristöohjelmassa komissiolla oli tehtävänä laatia ns. Myrkyttömän ympäristön strategia. Se ei valmistunut, vaikka valmistelutyötä tehtiinkin monella rintamalla. Selvitykset ja kyselyt eivät varmaankaan valu hukkaan, vaan työ jatkuu viimeistään syksyllä, kun koko EU-koniesto saadaan taas järjestykseen ja täyteen vauhtiin vaalien jäljiltä. Väistyvä puheenjohtajamaa Romania jättää perinnökseen Suomelle valmistelemansa päätelmät EU:n kestävästä kemikaalipolitiikasta. Eurooppa-neuvoston päätelmissä määritellään EU:n erityiset huolenaiheet ja hahmotellaan toteutettavia toimia tai saavutettavia päämääriä. Näin neuvosto vaikuttaa EU:n poliittiseen asialistaan ja ohjaa sitä. Ehdotus, joka on tarkoitus hyväksyä kesäkuun lopulla, sisältää ennestään tuttuja periaatteita ja teemoja, joita viedään eteenpäin seuraavan puolivuotiskauden ajan sitten Suomien johdolla.
Täällä kotikentällä Suomen kemikaalilain uudistusta on valmisteltu kevään aikana viranomaisten kesken. Ehdotus tulee aikanaan lausuntokierrokselle, mutta sen verran siitä jo tiedetään, että KemiDigi-työkalun takia on tarpeen tehdä joitakin muutoksia ja tarkennuksia jälkikäteen. Tätä isompi asia on ainakin jätepuitedirektiivin mukaisen esineiden ns. SVHC-ainerekisterin vaatimat lisäykset. Olemme pitäneet tärkeänä, että ECHAn tietokannankin suhteen jätedirektiivin toimeenpano tehdään jäsenmaissa yhdenmukaisesti.
Toinen tärkeä kemikaalilakiin tuleva asia ovat myrkytystietokeskukselle CLP-asetuksen mukaisesti ECHAlle toimitettavaan tietoon liittyvät yksityiskohdat. Viime viikolla tuli tieto, että viranomaiset ovat päättäneet lykätä CLP:n artikla 45 toimeenpanoa kuluttajille myytävien seosten osalta vuodella eteenpäin, koska valmistelut ovat vielä niin pahasti kesken. ECHAn sivuilta löytyy tieto, että Suomi olisi ainoa jäsenmaa, joka aikoo vaatia terveysvaaran tai fysikaalisten ominaisuuksien takia luokitelluista seoksista tehtävän ilmoituksen molemmilla kansallisilla kielillä, siis suomeksi ja ruotsiksi. Monessa maassa tullaan hyväksymään myös englanninkieliset ilmoitukset, mutta tämänhetkisen tiedon mukaan ei meillä Suomessa. Toivottavasti tämän kielikysymyksen suhteen vielä ymmärrettäisiin kahden kielen vaatimuksen aiheuttama taakka yhdellä kielellä toimivalle yritykselle, ja toisaalta käännösten aiheuttamat riskit inhimillisiin virheisiin. Sen eteen teemme koko ajan työtä. Suomeen tulee paljon kemikaaleja kansainvälisiltä yrityksiltä, joiden toimintakieli on englanti. Meilläkin täällä pohjanperukoilla olisi jo nähtävä markkinoiden globaali luonne ja viranomaisasioinnin tarve sujuvasti englanniksi näidenkin ilmoitusten osalta.
Suomen kesä on jo tähän mennessä näyttänyt parastaan ja keskikesän juhlaa saadaan ilmeisesti viettää hyvin lämpimässä säässä. Samalla Suomi valmistautuu kiivaasti EU-puheenjohtajuuskauteen, joten ”hellettä” varmasti piisaa näiden asioiden parissa työskenteleville. Heille ja meille kaikille toivon antoisaa kesää ja tarmokasta syksyä!
Tuote- ja palvelukaupan yhdistys
PL 150
Mannerheimintie 76 A
00251 Helsinki
© Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu. All Rights Reserved.