Arkisto
Uutiset 01.06.2018
Pohjoismaat ovat erilaisia, niin myös verkkokaupassa. Norjalaiset ostavat enemmän urheilutuotteita ja ruotsalaiset tekevät enemmän verkko-ostoksia matkapuhelimella kuin pohjoismaalaiset yleensä. Tanskassa verkkokaupan asiakkaat haluavat maksaa kortilla. Suomalaiset tekevät enemmän verkko-ostoksia ulkomailta kuin muut pohjoismaalaiset.
Amazon tulee, oletko valmis? -tapahtumassa pureuduttiin kaupan murrokseen. Pohjoismaisen verkkokaupan tilasta ja tulevaisuudesta puhui PostNordin verkkokauppa-asiantuntija Sinikka Eloranta.
– Verkkokaupan arvo Pohjoismaissa on 21,7 miljardia euroa, joista Suomen osuus on vain 2,7 miljardia euroa. Suomessa 18-79-vuotiaista vain 46 % tekee verkko-ostoksia joka kuukausi, kun muissa Pohjoismaissa luku on yli 60%. Kasvupotentiaalia Suomesta löytyy, Eloranta kertoo.
Pohjoismaalaiset ostavat verkosta eniten vaatteita ja kenkiä. Myös viihde-elektroniikka ja median kulutus ovat merkittävimpiä verkkokaupasta ostettavia tuotteita.
– Pohjoismaalaisille tärkein syy tehdä verkko-ostoksia on se, että voi tehdä ostoksia silloin kuin itselle sopii. Suomalaisia houkuttelee myös suurempi ja parempi tarjonta. Suomessa ostetaan eniten ulkomailta.
Matkapuhelimen käyttö on nousussa. Vuonna 2017 jo kolmasosa suomalaisista teki tilauksensa matkapuhelimella, kun vuonna 2016 niin teki vain joka viides.
– Neljä viidestä pitää tärkeänä, että he voivat itse valita toimituspaikan ja -tavan. Se on tärkeä kaikissa maissa ja tärkeämpi kuin toimitusnopeus. Suosituimmat maksutavat vaihtelevat maittain ja se tulee huomioida verkkokaupassa, Eloranta muistuttaa.
Tulevaisuutta värittää tarve luoda hyper-yksilöllisiä asiakaskokemuksia. Automaatio valtaa alaa kaikessa asiakkaalle näkymättömässä toiminnassa.
– Tulevaisuudessa esimerkiksi asiakasta veloitetaan suoraan etänä, kun hän poistuu liikkeestä. Trendi pois isoista myymälöistä jatkuu ja yksilöllisyys kasvaa. Kaikki rutiininomaiset hankinnat tapahtuvat automaattisesti. Verkkomyynti kasvaa nykyisestä noin kymmenestä prosentista neljäänkymmeneen prosenttiin vuoteen 2027 mennessä.
3D-tulostus mahdollistaa tuotteiden tuottamisen myymälässä tarpeeseen ja virtuaalitodellisuus muuttaa sekä myymälä- että kotikokemusta. Ostoprosessit muuttuvat nopeasti ja kyky reagoida muutoksiin on minkä tahansa liiketoiminnan ratkaiseva menestystekijä.
– On sanottu, että kun Amazon tulee, 30 % verkkokauppabisneksestä katoaa. Asiakkaiden odotusten ja tarpeiden ymmärtäminen luo asiakasuskollisuutta. Saatavuuden lisäksi logistiikka on tärkeä osa ostokokemusta ja se on rakennettava erilaisten asiakkaiden tarpeisiin, arvioi Eloranta.
Amazonin tulemisen jälkeisessä maailmassa verkkokauppa ja myymälä toimivat saumattomasti yhdessä. Uudet myymälät tulevat jakelukanavaksi ja alustaksi asiakaskokemukselle ja sitoutumiselle.
Lue myös: Tulevaisuudessa 200 kansallisvaltiota on 600 kaupunkia – olemmeko valmiita?
Tuote- ja palvelukaupan yhdistys
PL 150
Mannerheimintie 76 A
00251 Helsinki
© Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu. All Rights Reserved.