Arkisto
Uutiset 25.02.2020
Kodintekniikka-alaa edustava Elektroniikan Tukkukauppiaat ry:n perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 95 vuotta. Alan muutos liki vuosisadassa on ollut valtava. Pienten yksityisten kodinkoneliikkeiden sijaan kodintekniikkaa myyvät nyt pääasiassa kansainväliset ketjut sekä marketit. Kodintekniikan hintataso on suhteellisen edullinen ja tuotevalikoimat ovat laajat.
Kodintekniikan kehitysnäkymät ovat hyvät. ETK toimii välttämättömyyksiksi muodostuneiden hyödykkeiden alalla, jolla vanha korvataan uudella tuotteella tarpeen niin vaatiessa. Kodintekniikka helpottaa arkea ja mahdollistaa aiempaa vaivattomamman ja mukavamman vapaa-ajan.
Kodintekniikan kauppa kasvoi vuonna 2019 yhteensä 3,7 prosenttia. Kasvua oli lähes kaikissa kodintekniikan päätuoteryhmissä. Eniten kasvoivat äänentoistolaitteet ja pienet kodinkoneet. Myös isojen kodinkoneiden myynti ja erityisesti kalusteliedet jatkoivat kasvuaan asuinrakentamisen hyvän vireen myötä.
Yksittäisten tuoteryhmien suurin menestyjä olivat älykellot, joiden myynti nousi peräti 90 prosenttia. Entistä isompiin televisioihin on myös satsattu, samoin äänentoistolaitteisiin, oli kyse sitten tv-äänen tai musiikin kuuntelusta. Sosiaalinen media puolestaan on luonut uudenlaisia trendejä, joihin kuuluu esimerkiksi action-kamerat.
Monia brändejä johdetaan nykypäivänä muualta Pohjoismaista.
– Suomessa henkilöstöä on vähän. Haaste kansallisessa edunvalvontatyössä on se, miten muissa maissa toimivat yritysten päättäjät saadaan näkemään, että Suomessa tehdään tärkeää työtä, kertoo ETK:n toimitusjohtaja Taina Luukkainen.
Motivoiminen työhön koko alan yhteiseksi parhaaksi on haastavaa. Luukkaisen mukaan motivointiin liittyy myös toimijoiden kokoluokkaero.
– Yhdistyksessä on isoja maailman laajuisia yrityksiä jäseninä. Ne, jotka eivät vielä ole jäseniä, ovat monesti pienempiä suomalaisia maahantuontiyrityksiä. Ne tuovat suosittuja, tunnettuja brändejä, mutta voivat kokea olevansa liian pieniä vaikuttajia isojen jättien seurassa. On myös helppo ajatella, että isommat hoitavat asiat, jotka sitten valuvat kaikkien hyödyksi.
Alan lainsäädäntö tulee pitkälti Euroopan Unionista. ETK ja sen pohjoismaiset sisaryhdistykset kokoontuvatkin säännöllisesti yhteisten asioiden äärelle. Yhdistykset tekevät keskenään tiivistä yhteistyötä muun muassa tilastoinnissa ja edunvalvonnassa.
Kodinkonealaa eurooppalaisella tasolla edustaa ja sen etuja valvoo Brysselissä toimiva APPLiA. Se tekee laajalla rintamalla työtä kodinkoneteollisuuden kilpailukyvyn hyväksi, muun muassa ecodesign-, kierrätys-, kemikaali-, standardisointi- ja älykoneasioissa.
ETK, kuten muutkin pohjoismaiset yhdistykset, on APPLiAn jäsen, ja sen myötä se saa Euroopan laajuisen tuen siihen, ettei Suomessa tehtäisi kansallisesti muita markkinoita epäedullisempia ratkaisuja kansallisen liikkumavaran puitteissa.
– Ajankohtaisia vaikuttamisaiheita on monia. Yksi niistä on Euroopan unionin valmistelema energiamerkintöjen uudelleen skaalaaminen, joka astuu voimaan 1.3.2021. Uusia energiamerkintöjä alkaa näkyä laitteissa jo vuoden 2020 loppupuolella. Uudistus vaatii paljon kuluttajien opastusta, mutta myös kaupan ohjeistamista, Luukkainen summaa.
Tuote- ja palvelukaupan yhdistys
PL 150
Mannerheimintie 76 A
00251 Helsinki
© Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu. All Rights Reserved.