Arkisto
Uutiset 16.05.2019
Nuoret käyttäytyvät eri tavalla sosiaalisessa mediassa kuin varttuneemmat ikäryhmät. Sen tähden somen vaikuttajilla on aivan erilainen osumatarkkuus z-sukupolveen. Nuoret haluavat osallistua ja seuraavat aktiivisemmin vaikuttajia, minkä lisäksi nuoret luottavat heihin enemmän kuin brändien mainoksiin.
Nuoret tuntevat sosiaalisen median vaikuttajat. Vanhemmille ikäryhmille he ovat vieraampia ja siksi monesti päättäjät pitävät vaikuttajia vähemmän merkityksellisinä. Nuoret ovat kuitenkin varsin alttiita vaikuttajien jakamille sisällöille. Sen tähden myös monet brändit ovat ottaneet vaikuttajaviestinnän markkinointinsa keskiöön.
Ping Helsingin julkaisemasta Miten somevaikuttaja vaikuttaa? -tutkimuksesta käy ilmi, kuinka nuorten käyttäytyminen eroaa varttuneemmista sukupolvista. Vaikka YouTube on kasvanut kaikkien ikäryhmien kanavaksi, kuluttavat nuoret runsaammin muita video- ja kuvapalveluja sekä podcastejä kuin varttuneemmat. Naiset seuraavat enemmän kotimaisia artisteja ja bloggaajia, kun taas miehet ulkomaisia urheilijoita ja tubettajia.
Facebook, Youtube ja Instagram ovat tutkimuksen mukaan mukana ostospolun kaikissa vaiheissa. Z-sukupolvelle Facebookin merkitys on kuitenkin vähäisempi kuin muille ikäryhmille. Nuorten ostoprosessissa Instagram korostuu. Osallistuminen vaikuttajien sisältöihin on aktiivisinta juuri siellä.
Nuoret eivät kuitenkaan ole välinpitämättömiä siitä, mistä heidän seuraamansa vaikuttajat puhuvat. 15-24 -vuotiaista peräti 73 % odottaa selkeää merkintää kaupallisesta yhteistyöstä, kun kaikista vastaajista sitä odotti 64 %. Nuorille on myös huomattavasti tärkeämpää, että vaikuttaja käyttää tuotetta itse ja että tuote sopii vaikuttajan arvoihin.
Nuorten luottamus vaikuttajien suosituksiin on huomattavasti vanhempia ikäryhmiä suurempi. Perinteisessä mainonnassa tällaista ikäryhmien välistä eroa ei ole. Samalla suuret ikäluokat suhtautuvat epäluuloisesti somevaikuttajiin.
Nuorille tärkeintä on vaikuttajan avoimuus ja samaistuttavuus. Vaikuttajien luotettavuus rakentuu kuitenkin eri ikäryhmissä eri tavoin. Kun esimerkiksi nuoret näkevät vaikuttajien toiminnalla myös yhteiskunnallista vaikutusta, varttuneemmat ikäryhmät eivät tätä näe.
Tuote- ja palvelukaupan yhdistys
PL 150
Mannerheimintie 76 A
00251 Helsinki
© Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu. All Rights Reserved.