Arkisto
Uutiset 11.04.2019
Miten Brexitissä käy? Tämä kysymys on ollut monen kaupan alan toimijan huulilla koko vuoden. Seuraamme tilannetta ja päivitämme artikkelia tapahtumien edetessä.
Päivitetty 11.4.2019
Torstaina aamuyöllä 11.4. Brexitin jatkoajasta saatiin aikaan kompromissi. EU-maat päätyivät tarjoamaan Brexitin lykkäystä 31. lokakuuta saakka. Mikäli britit pääsevät aikaisemmin sopuun, ero voi tapahtua jo ennen takarajaa. On myös mahdollista, että jatkoaikaa tarvitaan vieläkin lisää. Jos ero ei toteudu ennen toukokuun 22. päivää, on järjestettävä myös EU-vaalit.
Tässä vaiheessa ei siis mikään muutu. Takarajaan tai erosopimuksen hyväksymiseen asti toimitaan nykyisillä sisämarkkinoita koskevilla malleilla.
Edelleen on siis mahdollisuus myös sopimuksettomaan eroon, mutta riski on nyt pienempi. Jos sopimukseton tilanne toteutuisi, Britannia katsotaan EU:n ulkopuoliseksi maaksi tullauksessa siinä vaiheessa kun ero toteutuu. Jos taas erosopimus hyväksytään, siinä määritellään uudet toimintatavat.
EU:n komissio on antanut valmistautumisohjeita sopimuksettoman tilan varalle. Lisäksi Tulli on antanut omia ohjeitaan. Brexit vaikuttaa kaikkiin yrityksiin, jotka joko vievät tai tuovat briteistä tavaroita tai palveluja. Britannia on tällä hetkellä Suomen 8. suurin kauppakumppani, joten vaikutukset kohdistuvat suureen yritysjoukkoon.
Vaikutukset mahdollisessa sopimuksettomassa tilassa ovat laajat. Erosta alkaen on tehtävä vastaavat tulli-ilmoitukset kuin muidenkin kolmansien maiden kanssa ja tulliviranomaiset voivat vaatia vakuuksia mahdollisen tulevan tai olemassa olevan tullivelan osalta. Tullimaksuja ryhdytään normaalisti perimään. Osaan tavaroista voidaan vaatia vienti- tai tuontilupia. Tuonnin yhteydessä peritään arvonlisäveroa, vastaavasti viennissä sitä ei peritä. Valmisteveron alaisista tuotteista on tehtävä tullimuodollisuudet Briteistä EU:hun ennen kuin siirto voidaan aloittaa.
Vaikka riski sopimuksettomasta erosta on pienentynyt, on siihen edelleen syytä yhtenä vaihtoehtona varautua. Valmistelut on syytä tehdä jo nyt, jotta vältetään liiketoiminnan häiriytyminen. Komission tarkistuslista ja Tullin ohjeet antavat tähän ohjeistusta.
Tullimuodollisuuksien määrä kasvaa, eli yritysten on esitettävä enemmän asiakirjoja ja annettava lisää tietoja Tullille. Jos vienti on jatkuvaa, on rekisteröidyttävä Tullin asiakasrekisteriin.
On tärkeää arvioida, onko yrityksellä tarvittavat resurssit kaupankäyntiin muuttuneessa tilanteessa. Onko sovittuna, kuinka laajentuvat tullimuodollisuudet saadaan hoidettua ja kuka niitä jatkossa tekee. Vaatiiko IT-järjestelmä muutoksia? Jos kyllä, niiden toteuttaminen voi kestää. Tarvitaanko tullilupia? Jos yritys on maksanut arvonlisäveroa britteihin, alv-palautushakemukset on toimitettava pikaisesti, että ne ehditään käsitellä ennen. On myös syytä selvittää koko oman toimitusketjun kanssa, että jokainen osa on tehnyt omat tarvittavat toimenpiteet ja tavarakauppa voi jatkua.
On selvää, että sopimuksettomassa tilassa tullitoiminta voimakkaasti ruuhkautuu. Viiveet tavaroiden liikkeessä voivat olla huomattavia. Tullit eivät ole voineet epäselvässä tilanteessa varautua riittävillä lisäresursseilla. Virheitäkin varmasti tapahtuu, ennen kuin uuteen tilanteeseen on sopeuduttu ja lisäresursseja saatu.
On siis mahdollista, jopa todennäköistä, että ratkaisu asiaan saadaan. Joka tapauksessa tavarakauppa jatkuu ja löytää uudet toimintamallit ajan kuluessa. Kaikkiin vaihtoehtoihin on kuitenkin syytä edelleen varautua.
Tuote- ja palvelukaupan yhdistys
PL 150
Mannerheimintie 76 A
00251 Helsinki
© Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Etu. All Rights Reserved.